Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Історія України Модуль ІІ Фізмат.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
21.11.2018
Размер:
82.43 Кб
Скачать

Самостійна робота №5

студента _____________________________________групи _________

    1. Вказати партійну приналежність, державні посади (роки перебування) та інші сфери реалізації таких політичних діячів:

Х.Раковський

М.Грушевський

А.Макаренко

В.Винниченко

С.Петлюра

П.Скоропадський

Є.Петрушевич

П.Христюк

Г.П’ятаков

В.Затонський

Ф.Лизогуб

О.Андрієвський

Ф.Швець

Н.Махно.

    1. Співвіднести дати і події:

Бій під Крутами 21.04.1920 р.

Повстання на заводі «Арсенал» 7– 28.06.1919 р.

Корніловський заколот та його розгром 16.01.1918 р.

З’їзд Рад у Харкові 26 – 29.12.1917 р.

Встановлення радянської влади в Катеринославі 11 – 12.12.1917 р.

Чортківська офензива 16.01.1918 р.

Варшавський договір 25 – 30.08.1917 р.

3. Вписати у речення пропущені дати, терміни, прізвища історичних діячів.

а) Після Лютневої революції в Україні поширювалися національно – культурні організації – …, які організовували бібліотеки, лекторії.

б) Важливою подією культурного життя України стало створення влітку 1918 р. найважливішої наукової установи – …, яку очолив…. Серед перших дійсних її членів були…, …, …, … .

в) У 1919 р. для популяризації української пісні була створена капела ДУМКА (…розшифрувати абревіатуру).

г) Рух за утворення УАПЦ навесні 1917 р. розпочався з ініціативи протоієрея …(прізвище діяча).

д) Закон «Про відокремлення церкви від держави і школи від церкви» РНК УСРР проголосив…(дата (місяць, рік)).

Семінарське заняття №6-8

Тема 9. Україна у складі срср (1920 – 1991 рр.) / 6 год. /.

Мета: Розкрити характер та сутність радянських перетворень у республіці у 20-30-х рр.; показати їх насильницькі методи; вказати на пріоритетне значення України у планах СРСР та Німеччини на шляху до розв’язання Другої світової війни; розкрити закономірну обумовленість кризи тоталітарного режиму та його краху.

Терміни та поняття: неп, індустріалізація, колективізація, коренізація, культ особи, тоталітаризм, репресії, соціалізм, інтегральний націоналізм, націонал-комунізм, розстріляне відродження, Організація українських націоналістів, фашизм, депортація, радянізація, остарбайтери, Українська повстанська армія, десталінізація, хрущовська відлига, дисиденти, правозахисний рух, жданівщина, адміністративно-командна система, „застій”, перебудова, політичний плюралізм, референдум, суверенітет, інтеграція.

Зміст: Заняття №6. Входження України до складу СРСР. Участь партійного керівництва УСРР у дискусіях про форми утворення СРСР. Реалізація сталінського плану автономізації. Критика національної політики більшовиків. Політика коренізації. Українізація, її наслідки. Боротьба з націонал-ухильництвом. О.Шумський. М.Волобуєв. М.Хвильовий. Переслідування української інтелігенції.

Нова економічна політика в Україні, особливості її впровадження. Політика індустріалізації. Перші п’ятирічні плани. „Стрибок в індустріалізацію”. Згортання непу, перехід до воєнно-комуністичних методів управління й господарювання. Наслідки індустріалізації.

Колективізація сільського господарства. Повернення до продрозверстки. Форсована суцільна колективізація. Хлібозаготівельна кампанія, комісія Молотова – Кагановича в Україні. Голодомор 1932-1933 рр. „Розселянювання” українського села. Зміни в чисельності і соціальній структурі населення. Демографічні втрати населення України внаслідок розкуркулювання, голодомору.

Формування адміністративно-командної системи та її основні риси. Створення бюрократичної піраміди влади на чолі з Й.Сталіним. Сталінізм в Україні. Обмеження прав союзних республік. Масові політичні репресії. Каральні органи в системі сталінізму. Інспірування органами ОДПУ – НКВС судових процесів 1930-х рр. Антирелігійна політика більшовиків, ліквідація УАПЦ.

Західноукраїнські землі під владою Польщі, Румунії і Чехословаччини, їх соціально-економічний та політичне становище. Діяльність українських політичних партій та організацій. Створення ОУН. Є.Коновалець. Греко-католицька церква на західноукраїнських землях. А.Шептицький.

Заняття №7. Реалізація договорів між Німеччиною і СРСР в 1939 р. Початок Другої світової війни. Приєднання західноукраїнських земель, Буковини та Бессарабії до УРСР. Початок процесу радянізації. Напад Німеччини на СРСР, початок німецько-радянської війни. Україна в планах фашистської Німеччини. Оборонні бої Південно-Західного і Південного фронтів. Причини невдач і поразок Червоної армії на початковому етапі війни. Окупаційний режим в Україні. Грабіжницька економічна політика окупантів. Геноцид щодо населення. Колабораціонізм та його форми. Антифашистський Рух опору. Радянський партизанський рух. Криза його розгортання в 1941 – першій половині 1942 рр. Створення Українського штабу партизанського руху. Радянське підпілля. Український рух опору. Створення Української повстанської армії. Політичні цілі УПА. Т.Бульба-Боровець. Р.Шухевич. Визволення України від фашистських окупантів. Зміна тактики ОУН – УПА, націоналістичне підпілля. Наслідки війни та окупації. Труднощі післявоєнної відбудови. Голод 1946-1947 рр. Ідеологічний наступ сталінізму. Жданівщина. Посилення боротьби з проявами буржуазного націоналізму в Україні.

Заняття №8. Початок процесу десталінізації. Боротьба за владу всередині комуністичної партії. Невдала спроба розширення суверенних прав республік. ХХ з’їзд КПРС, початок реабілітаційних процесів. О.Кириченко, М.Підгорний. Суспільно-політичне життя в республіці. „Хрущовська відлига”. Непослідовність і незавершеність процесу демократизації партії і громадського життя. Посилення антирелігійної боротьби.

Соціально-економічний розвиток УРСР. Спроби реформування у сільському господарстві, управлінні промисловістю, соціальній політиці. Суперечливий характер і незавершеність реформ, їх причини і наслідки для республіки.

Суспільно-політичне, соціально-економічне, національно-культурне життя у 60-80-ті рр. П.Шелест. В.Щербицький. Наростання негативних застійних явищ у радянському суспільстві. „Неосталінізм”. Конституція УРСР 1978 р. Національно-культурне життя, „шістдесятники”. Посилення протесту проти порушень прав людини, розгортання руху дисидентів. Засудження політики русифікації. Самвидав, утворення Української Гельсінської групи (УГГ) та її діяльність. Репресії проти дисидентів, правозахисні акції ув’язнених у тюрмах і таборах.

Економічний розвиток УРСР. Дія екстенсивного фактора, централізаторська політика та їх негативний вплив на розвиток промисловості. Нестабільність у сільському господарстві, продовольча криза. Провал у виконанні продовольчої програми. Місце УРСР у загальносоюзному народногосподарському комплексі. Кризова ситуація у головних галузях народного господарства. Залежність промисловості України від державномонопольних структур. Негативні зміни у соціально-демографічній структурі українського суспільства. Партійно-державна номенклатура. Суперечливі тенденції у сфері духовного життя. Вплив негативних факторів на розвиток культури. Курс авторитарно-бюрократичної системи на „злиття” націй і гальмування розвитку національних мов і культур. Посилення політики русифікації.

Загострення кризи комуністичної системи в роки перебудови. Україна на шляху до свободи і незалежності. Декларація про державний суверенітет України від 16 липня 1990 р. Активізація національно-демократичного життя, створення громадських товариств і організацій, Народного руху України. Спроба реваншу консервативних сил у КПРС та КПУ, створення ГКЧП. Провал заколоту. Акт проголошення незалежності України 24 серпня 1991 р. Референдум 1 грудня 1991 р. та його результати . Денонсація договору про СРСР і утворення Співдружності незалежних держав. Державотворчі процеси в Україні. Діяльність Верховної Ради. Конституційний процес, ухвалення Конституції України 28 червня 1996 р. Формування багатопартійної системи, її характер. Проблеми в галузі соціально-економічного життя, розбалансування економіки. Гальмування ринкових економічних реформ. Стан економіки на початку ХХІ ст. Україна в системі міжнародних відносин. Вироблення зовнішньополітичної стратегії. Участь України у діяльності міжнародних організацій. Стосунки з країнами СНД. Євро інтеграційний курс України. Українська діаспора у світі, форми співпраці з її структурами.

План семінарських занять

Заняття 6

1. Остаточне встановлення радянської влади в Україні.

2. Соціально-економічні перетворення 20-30-х рр.: неп, індустріалізація, колективізація.

3. Політика українізації. Становлення тоталітаризму.

4.Західна Україна між двома світовими війнами.

Заняття №7

1.Україна в системі німецько-радянських договорів 1939 р.

2. Україна в радянсько-німецькій війні:

а) оборонні бої початкового етапу;

б) окупаційний режим;

в) рух Опору;

3. Наслідки війни для України.

Заняття №8

1. Хрущовські реформи та їх наслідки в Україні.

2. Наростання кризових „застійних” явищ у економічному та суспільно-політичному житті.

3. Відродження незалежності України.

Література

Навчальні посібники та підручники.

  1. Бойко О.Д. Історія України. – К.: Академія, 1999 – 568 с.

  2. Бойко О. Історія України у ХХ столітті. – Ніжин, 1994. – 324 с.

  3. Білоусько О.А., Киридон А.М., Киридон П.В., Кравченко П.А. Сто відповідей на запитання з історії України. – Опішне: «Українське народознавство» –, 1998. – 405 с.

  4. Ґудзь В.В. Історія України. – К.: Академія, 2003. – 616 с.

  5. Горєлов М.Є., Моця О.П., Рафальський О.О. Цивілізаційна історія України. – К.: ТОВ УВПК «Екс об», 2005. – 632 с.

  6. Жуковський А., Субтельний О. Нарис історії України. – Львів: «Світ», 1991.– 230 с.

  7. Історія України (компаративні нариси): Посіб. для учнів та студ./ О.А.Білоусько, А.М.Киридон, П.В.Киридон, П.А.Кравченко; Полтав. держ. пед. ун-т ім. В.Г. Короленко. – Полтава: АСМІ, 2002. – 524 с.

  8. Історія України: Навч. Посібник / за ред. Алексєєв Ю.М. – К.: «Каравела», 2004. – 100 с.

  9. Історія України: Навч. Посібник / Кер. авт. Кол. Ю.Зайцев. – Львів: «Новий світ», 1998. – 488 с.

  10. Історія України: Навч. Посібник / За ред Скрипник М.О. – К.: Центр навчальної літератури, 2003. – 367 с.

  11. Історія України / за ред. Смолія В.А. – К.: «Альтернатива», 1998. – 680 с.

  12. Котляр М., Кульчицький С. Шляхами віків: Довідник з історії України.– К.: Україна, 1993. – 380 с.

  13. Новітня історія України (1900 - 2000): Підручник / А.Г.Слюсаренко, В.І.Гусєв та ін. – К.: Вища школа, 2000. – 663 с.

  14. Малий словник історії України / В.Смолій, С Кульчицький, В.Майборода та ін. – К.: «Либідь», 1997. – 464 с.

  15. Підкова І.З., Шуст Р.М. Довідник з історії України. – Вип.. 1 – 3. К.: «Наукова думка», 1995. – 256 с.

  16. Полонська-Василенко Н. Історія України. У 2-х томах. – Т.1. – К.: «Либідь», 1992. – 640 с.; Т.2. – К.: «Либідь», 1993. – 608 с.

  17. Світлична В.В. Історія України: навч. посібник / за ред Ю.М.Алексєєва. 3-тє видання. – К.: «Каравела», 2005. – 408 с.

  18. Слабошпицький М. З голосу нашої Кліо: (Події і люди української історії). – К.: «Довіра», 1993. – 255с.

  19. Субтельний О. Україна. Історія. – К.: «Либідь», 1992. – 512 с.

  20. Україна: друга половина ХХ століття: Нариси історії / П.П.Панченко, М.Р.Плющ, Л.А.Шевченко та ін. – К.: «Либідь», 1997. – 352 с.

Спеціальна література з теми.

  1. Білас І. Україна у другій світовій війні // Дніпро, 1995. – № 5 – 6. – С. 2.

  2. Бойко О.Д. Історія України у ХХ столітті. – Ніжин, 1994.

  3. Ганжа О.І. Селянський рух на Україні при переході до непу: бандитизм чи повстанство ? // Проблеми України: факти, судження, пошуки. – К., 1992. – Вип. 2. – С.30 – 35.

  4. Гунчак Т. Україна : перша половина ХХ століття. Нариси політичної історії. – К., 1993.

  5. Даниленко В.М. До витоків політики “українізації” // Україна ХХ століття: культура, ідеологія, політика. – К., 11993. – С. 53-67.

  6. Даниленко В.М., Касьянов Г.В., Кульчицький С.В. Сталінізм на Україні (20 – 30-ті роки). – К., 1991.

  7. Даниленко В.М. Ліквідація Польської держави та встановлення радянського режиму в Західній Україні // УІЖ. – №3. – 2006. – С.111.

  8. Колодій А. До питання про політичний режим в Україні // Сучасність. – 1999. – № 7-8. – С.84 – 96.

  9. Кульчицький С. Два виміри незалежності // Історія України. – 2000. – № 35 (вересень). – С.5 – 10.

  10. Кульчицький С. Декларація чи суверенітет ? // Історія України. – 2000.– №29 – 32 (серпень). – С.1 – 3.

  11. Кульчицький С. Петро Шемет у вітчизняній історії // Київська старовина.– 1999. – № 2.

  12. Кульчицький С.В. Успіхи і труднощі індустріалізації // Сторінки історії України ХХ століття. – К., 1992. – С.73 – 83.

  13. Кухта Б.А. Світло і тіні індустріалізації та колективізації // Кухта Б. Проблеми історії української політичної думки. – К., 1994. – С.290 – 296.

  14. Коваль М. Друга світова та Велика Вітчизняна війна і сьогодення. Роздуми історика. // Український історичний журнал. – 1995. – № 3. – С.3– 23.

  15. Коваль М. 1941 – 1945 рр. : Україна // Український історичний журнал.– 1991. – № 6. – С.3 – 22.

  16. Косик В. Україна : Німеччина в другій світовій війні. – Париж - Нью-Йорк-Львів., 1993.

  17. Мовчан О.М. Голод 1921 – 1923 років на Україні // Український історичний журнал. – 1990. – № 10. – С.38 – 46.

  18. Михальченко М. Україна ХХІ століття : і знову пошук шляхів розвитку// Віче, 2001. – № 1. – С.3 – 15.

  19. Мірчук П. Українська Повстанська армія. 1942 – 1952. – Львів, 1991.

  20. Новітня історія України. 1900 – 2000. – К., 2000.

  21. ОУН і УПА в другій світовій війні (документи і матеріали) // Український історичний журнал. – 1994. – №2 – 6 ; 1995. – №1 – 3 ; 1995. – № 5.

  22. Перші дні війни. Документи // Український історичний журнал. – 1991.– 5 – 11.

  23. Субтельний О. Розпад імперії та утворення національних держав // Сучасність. – 1994. – № 12. – С.65 – 72.

  24. Українська РСР у Великій Вітчизняній війні Радянського Союзу 1941 – 1945 роки. У 3-х томах. – К., 1967 – 1969.

  25. Чайковський А.С. Невідома війна. Партизанський рух в Україні 1941– 1944 років. Мовою документів, очима історика. – К., 1994.