Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІУК.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.04.2019
Размер:
904.19 Кб
Скачать

Історія української культури

ВСТУП

Дисципліна «Історія української культури» являється важливою частиною гуманітарної підготовки сучасного спеціаліста. «Історія української культури» - це синтетичний навчальний курс, побудова­ний на основі наукових знань з етнографії, археології, історії, краєзнавства, етики, естетики, узагальненого історичного досвіду громадсько-побутового й виробничо-господарського життя українсь­кого народу.

Основна мета дисципліни — формування системи знань про закономірності культурного процесу в Україні, культури як специфічного та унікального феномена людства, розгляд української культури в історичному розвитку, в єдності та суперечності різноманітних процесів і тенденцій. Мета курсу «Історія української культури» полягає в оволодінні основними термінами та поняттями культури на рівні відтворення тлумачення та використання як у повсякденному житті, так і у професійній діяльності; вмінні застосовувати знання із історії української культури для визначення лінії особистої поведінки в умовах розмаїття культур та самоідентифікації як громадянина Української держави. Освоєння історії українського народу значною мірою забезпечує студентам усвідомлення ними національної своєрідності українського етносу, формує в них почуття національної гідності й честі.

Предметом вивчення дисципліни є культура як система цінностей, їх зміст та призначення, основні концепції в їх історич­ному розвитку.

Теоретичний матеріал структурований за двома модулями: «Основні етапи розвитку української культури» та «Індивідуалізовані риси української культури в їх історичному становленні».

Перший модуль «Основні етапи розвитку української культури» розкриває проблематику курсу в межах 39 годин. Перший модуль присвячений вивченню трипільської культури, впливу скіфської куль­тури на слов’янську культуру, культури Київської Русі, української культури ХУІ—ХУІІ століть, культури Ренесансу та Реформації в Україні, культурного відродження XIX ст., культури України XX ст., постмодернізму в українській культурі на сучасному етапі її розвитку.

Другий модуль «Індивідуалізовані риси української культури в їх історичному становленні». Приступаючи до роботи над ним, студент повинен ясно усвідомлювати його мету - творцем і носієм української культури залишався український народ. У ній велике місце займали фольклор, народні традиції. Особливо яскраво виявилося це в мистецтві, звичаях та обрядах українців, народних казках, легендах, оповіданнях, кобзарському мистецтві.

У кожному модулі подано матеріали до семінарських занять за змістовими модулями (темами), що містять проблемно-пошукові питання, тематику рефератів, додаткову літературу.

Дисципліна містить методичні рекомендації для самостійної роботи над змістовими модулями (темами), де коротко роз'ясню­ються найбільш важливі питання окремих тем, указуються посилання на літературу, питання для самоперевірки знань, список літератури.

Основними формами навчального прогресу, які забезпечують вивчення студентами історії української культури, є навчальні та проблемні лекції, семінарські заняття, семінари-дискусії, презентації, рольові ігри, індивідуальна та самостійна робота, співбесіди з викладачами тощо. На вивчення курсу відводиться 72 години, з яких передбачено 20 годин -~ лекції, 16 годин — семінарські заняття, 26 го­дин — самостійна робота, на індивідуально-консультативна робота — 10 годин.

За результатам вивчення курсу студент повинен

знати:

основні підходи до розуміння історії української культури, зміст яких відображає характер історичного розвитку української культури;

характерні риси української культури;

особливості культурних епох української культури, їх духовні цінності та пріоритети;

художні стилі та шедеври української культури;

історичні епохи становлення та розвитку української культури;

найбільш важливі факти історії української культури;

досягнення українського народу на кожному історичному етапі з часів трипільської культури і до наших днів;

специфіку української культури як складової частини світового культурного прогресу;

побутові складові української культури;

- ознаки культурної ідентифікації українського народу. уміти:

аналізувати тенденції розвитку культури України в різні історичні епохи;

вільно орієнтуватися в процесах розвитку української культури;

кваліфіковано використовувати цінності української культури у професійній діяльності;

пояснювати значення історії культури України в процесі гармонійного розвитку особистості та суспільства України.