Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
92_--2001.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
23.11.2018
Размер:
3.03 Mб
Скачать

Глава 35. Розслідування екологічних злочинів

шкідливими для здоров'я людей відходами промислового виробництва, забруднення моря речовинами, шкідливими для здоров'я людей або для живих ресурсів моря, або ін­шими відходами й матеріалами, які можуть спричинити збитки зонам відпочинку або перешкоджати іншим закон­ним видам використання моря. З цією метою перед екс­пертом відповідної спеціальності можуть бути поставлені такі питання:

1) чи не містять вказані проби води (повітря, ґрунту) будь-які шкідливі речовини; якщо містять, то які саме;

2) які особливості (вид, склад, тощо) вказаної речови­ни, що виявлені в даній пробі;

3) чи однакові запропоновані для експертного дослід­ження речовини, що виявлені в даному районі (просторі) й отримані зразки викидів, відходів, скидів.

Для вирішення подібних питань може призначатись також судова матеріалознавча експертиза нафтопродук­тів, мастил тощо.

Оскільки під час розслідування забруднення вод і ат­мосферного повітря треба встановити, чи не спричинило таке забруднення шкоди здоров'ю людей, у ряді випадків необхідно провести судово-медичну експертизу потерпілих і речових доказів для вирішення наступних питань:

1) якою речовиною і якою її кількістю (дозою) спричи­нено шкоду здоров'ю даної особи;

2) яким шляхом (через дихальні шляхи, органи трав­лення, зовнішні покриви) шкідлива для здоров'я речовина потрапила в організм;

3) чи виявлено будь-яке захворювання у даної особи і якщо так, яка його причина;

4) чи не втратила дана особа працездатності внаслідок забруднення водоймища (атмосферного повітря) певною

----------------------------------------------------------------------------- 673

Розділ четвертий. МЕТОДИКА РОЗСЛІДУВАННЯ ЗЛОЧИНІВ_______

речовиною, а якщо так, то який ступінь втрати працездат­ності.

Велике значення для встановлення факту і обставин спричинення шкоди рибним запасам прісних водойм і мо­ря має проведення судово-іхтіологічної експертизи, яка може вирішити питання:

1) які причини загибелі риби в даному районі акваторії;

2) якою речовиною викликане отруєння риби;

3) скільки часу минуло з моменту отруєння риби;

4) яку шкоду може спричинити рибним запасам забру­днення даного району акваторії виявленими у воді шкід­ливими речовинами;

5) яких заходів необхідно вжити для усунення шкідли­вих наслідків, викликаних забрудненням даного району акваторії, що призвели до скорочення рибних запасів (жи­вих ресурсів моря).

У разі необхідності встановити шкоду, заподіяну за­брудненням водойм, сільськогосподарському виробництву або такому виду ресурсів моря, як морські тварини мо­жуть призначатись судово-зоологічна (судова зоотехніч­на), судово-ветеринарна експертизи.

Велике значення для розслідування даного виду зло­чинів має залучення представників громадських об'єднань до проведення окремих слідчих дій: встановлення свідків, потерпілих, охорони місця події, обстеження території й акваторії з метою виявлення слідів злочину, його наслід­ків, з'ясування обставин, що сприяли порушенням правил екологічної безпеки та ін.

На наступному етапі розслідування і в заключній його стадії виникає необхідність здійснення тактичних операцій, що мають завдання встановити важливі для даної категорія справ обставини. До подібних операцій належать: встанов­лення функцій службових осіб і технічного персоналу, при-674--------------------------------------------------