Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
G__4.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
24.11.2018
Размер:
71.68 Кб
Скачать
  1. Контроль і ревізія повноти і доцільності списання та передачі основних засобів.

Метою перевірки обліку надходження основних засобів є підтвердження того, що придбані основні засоби були правильно відображені в обліку і являють собою вартість реальних об‘єктів, введених в експлуатацію.

На цьому етапі ревізії необхідно виконати такі процедури:

  • Одержати список (із зазначенням кількості і вартості) придбаних основних засобів;

  • Перевірити первині документи і фізичну наявність нових придбаних об‘єктів;

  • Визначити, що вартість об‘єктів основних засобів, введених в експлуатацію, належним чином відображена на рахунках бухгалтерського обліку;

  • Визначити, чи дотримані відповідні положення податкового законодавства.

Приступаючи до ревізії надходження основних засобів, варто провести вибіркову перевірку первинних облікових документів з погляду оформлення їх відповідно до встановлених вимог.

Слід пам‘ятати, що ревізії підлягають основні засоби, що використовуються, та такі, що зберігаються на складі, законсервовані або передані в оренду.

Детальній перевірці підлягають операції із находження основних засобів за рахунок капітальних інвестицій.

Законність надходження ОЗ в результаті капітальних інвестицій визначають шляхом зіставлення оприбуткованих об‘єктів ОЗ з актами приймання-передачі, рахунками, накладними. При цьому ретельно перевіряють ведення обліку по таких ОЗ і джерелах їх фінансування. Особливу увагу слід приділити перевірці операцій з оприбуткування безоплатно одержаних ОЗ.

В кожному окремому випадку ревізор перевіряє:

1) наявність згоди ревізую чого підприємства на одержання таких об‘єктів ОЗ;

2) економічну доцільність переміщення;

3) тривалість процесу передачі і ведення їх в експлуатацію на новому місці;

4) відображення витрат по доставці.

Під час перевірки правильності та своєчасності оприбуткування ОЗ, що надійшли, ревізору необхідно встановити:

    1. дотримання правил оформлення акту прийому-передачі основних засобів;

    2. правильність відображення даних операцій в обліку.

Несвоєчасне оприбуткування ОЗ призводить до зменшення суми нарахованої амортизації, що у свою чергу спричиняє неправильне визначення собівартості виготовленої продукції, виготовлених робіт, і зрештою призводить до перекручування фінансових результатів.

Ревізор також повинен перевірити: чи піддавалися переоцінці всі ОЗ чи лише їхня частина; чи не відбувалася переоцінка земельних ділянок і об‘єктів природокористування, що числяться в складі ОЗ; яким способом відбувалася переоцінка; чи є документальне підтвердження ринкових цін; вибірково перевірити правильність розрахунків; чи мінявся ступінь зносу після проведення переоцінки, чи відображені результати переоцінки в інвентарних картках, чи правильно відображені результати переоцінки в обліку і звітності.

Метою перевірки операцій, пов‘язаних з вибуттям ОЗ, є встановлення того, що:

  • первісна вартість і сума накопиченої амортизації цілком і належним чином списані з рахунків обліку;

  • фінансові результати, що утворилися в результаті цих операцій, правильно відображені на рахунках 7 та 9 класу.

При цьому необхідно:

  • одержати список ОЗ, що вибули протягом звітного періоду із зазначенням первісної вартості і суми накопиченої амортизації на день вибуття; причин вибуття; продажної ціни; фінансового результату від операції.

  • Перевірити наявність відповідного дозволу на операції з вибуття ОЗ та їх документальне супроводження;

  • Проаналізувати по кожній операції вибуття правильність списання ОЗ і визначення фінансового результату.

У ході перевірки вибуття ОЗ встановлюється причина списання, доцільність і законність операції для цього використовуються договори на реалізації ОЗ, акти на списання, акти прийому-передачі ОЗ, дані аналітичного обліку.

В актах обстеження ОЗ, що підлягають ліквідації, постійно діюча комісія вказує причини ліквідації, описує технічний стан об‘єкта ОЗ, а також у певних випадках вказує винуватців. До актів додаються відомості, які підтверджують оприбуткування придатних матеріальних цінностей після ліквідації списаних об‘єктів та їх вартості за цінами можливого використання, та акти ліквідації ОЗ.

Після цього ревізор перевіряє правильність, своєчасність відображення в обліку операцій з ліквідації ОЗ, зокрема, визначення зносу за об‘єктами, що вибувають, оприбуткування матеріальних цінностей, які були отримані під час розбирання та демонтажу об‘єктів, за ціною їхнього можливого використання.

Завершується ревізія ОЗ перевіркою операцій з передачі в оренду. Ревізор повинен перевірити наявність угод про оренду, правильність та обґрунтованість ставок орендної плати, правильність передачі засобів орендарю. При цьому з‘ясовується, чи не віддані в оренду ОЗ, які необхідні підприємству, що ревізується, чи не перевищує сума амортизаційних відрахувань за відданими в оренду ОЗ орендну плату, чи своєчасно та повною мірою вноситься орендна плата.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]