Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Strahovi_poslugi_Konspekt_lektsiy.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
24.11.2018
Размер:
676.86 Кб
Скачать

45. Страхування відповідальності повітряних перевізників та експлуатантів повітряних суден

Страхування відповідальності повітряного перевізника за шкоду, заподіяну пасажирам, багажу, пошті, вантажу

Об'єктом страхування відповідальності повітряного перевізника за шкоду, заподіяну пасажирам, багажу, пошті, вантажу є майнові інтереси страхувальника, які виникають унаслідок зобов'язання відшкодовувати у порядку, встановленому законодавством, пасажирам (спадкоємцям), вантажовласникам збитки, заподіяні внаслідок страхового випадку.

Страховими випадками вважають:

подію, внаслідок якої настає відповідальність страхувальника за шкоду, заподіяну життю і здоров'ю пасажирів;

подію, внаслідок якої настає відповідальність страхувальника за шкоду (вірату, пошкодження, зіпсуття), заподіяну багажу, поклажі, пошті, вантажу.

Страхова сума, встановлена договором обов'язкового страхування, не повинна бути меншою:

- за шкоду, заподіяну життю та здоров'ю пасажирів:

а) під час виконання польотів у межах України - суми, еквівалентної 20000 доларів США за офіційним обмінним курсом Національного банку, за кожне пасажирське крісло і відповідно до кількості пасажирських крісел, передбаченої сертифікатом експлуа-танта повітряного судна. Страховик сплачує страхове відшкодування кожному пасажиру або його спадкоємцю;

б) під час виконання міжнародних польотів - у межах, передбачених міжнародними угодами або законодавством країни (зокрема для військових та пов'язаних з ними ризиків), на території якої здійснюють пасажирські перевезення, відповідно до уніфікованих умов об'єднання лондонських страховиків або інших умов, що застосовують у міжнародній практиці;

  • за втрату або шкоду, заподіяну багажу, пошті або вантажу, — суми, еквівалентної 20 доларам США за офіційним обмінним курсом Національного банку, за кожен кілоірам ваги;

  • за речі (багаж), що знаходяться у пасажира, - суми, еквівалентної 400 доларів С1ІІА за офіційним обмінним курсом Національного банку.

Відповідальність перед пасажиром вважають застрахованою за наявності у пасажира авіаквитка з моменту його реєстрації та внесення до поіменного списку перевізника до моменту, коли він (пасажир) залишив перон аеропорту за наглядом уповноваженої особи повітряного перевізника. Відповідальність за майнові збитки вважають застрахованою на час офіційного перебування багажу, пошти та вантажу на борту повітряного судна та під час завантаження (розвантаження) повітряного судна.

У разі настання страхового випадку страхувальник зобов'язаний упродовж двох робочих днів після повідомлення його про настання страхового випадку письмово повідомити про такий випадок страховика. Розслідування страхового випадку може здійснювати страховик або уповноважена ним особа (аварійний комісар), які мають право доступу до об'єкта та необхідні матеріали офіційного розслідування авіаційної події, зокрема до його закінчення комісією, відповідно до вимог законодавства. Термін розслідування страховиком страхового випадку не повинен перевищувати 30 діб після отримання заяви страхувальника про страхове відшкодування (страхову виплату). Якщо обставини розслідування потребують надання додаткової інформації державними органами та іншими підприємствами, установами, організаціями, страховик може продовжити термін розслідування ще на 60 діб.

Термін обгрунтованого письмового повідомлення про відмову в страховому відшкодуванні (страховій виплаті) - 15 діб після закінчення розслідування страхового випадку.

Страховик має право відмовити у страховому відшкодуванні (страховій виплаті) у разі: вчинення страхувальником або особою, на користь якої укладено договір страхування, навмисних дій, спрямованих на настання страхового випадку; надання страхувальником свідомо неправдивих відомостей про об'єкт страхування або про факт настання страхового випадку; несвоєчасного повідомлення страхувальником про настання страхового випадку без поважних причин або перешкоджання страховикові у визначенні обставин, характеру та розміру збитків.

Під час страхування відповідальності повітряного перевізника за шкоду, заподіяну пасажирам, багажу, пошті, вантажу для отримання страхового відшкодування страхувальник зобов'язаний надати страховику оригінали або нотаріально засвідчені копії документів, передбачених договором обов'язкового страхування, а саме: заяву про страхове відшкодування; страховий поліс (сертифікат); розрахунковий документ, що підтверджує внесення страхових платежів; заяви пасажирів або їхніх спадкоємців, власників вантажу; документи, які підтверджують розмір збитків (висновки експертів, рішення судових органів, якщо страховий випадок було винесено на їхній розгляд); корінці авіаквитків та багажних квитанцій пасажирів повітряного судна; свідоцтво про смерть та документи про правонаступництво для спадкоємців (у разі загибелі чи смерті пасажира); акти про пошкодження втрату багажу; документи на перевезення вантажів та пошти; акти про пошкодження втрату вантажу; документи реєстрації події з повітряним судном.

Розмір максимального страхового тарифу на один рік не повинен перевищувати двох відсотків страхових сум, визначених договором обов'язкового страхування.

Страхування відповідальності експчуатанта повітряного судна за шкоду, заподіяну третім особам

Об'єктом страхування відповідальності експлуатанта повітряного судна за шкоду, заподіяну третім особам, є майнові інтереси страхувальника, які виникають унаслідок зобов'язання відшкодовувати у порядку, встановленому законодавством, збитки третім особам, заподіяні під час експлуатації повітряного судна.

Третіми особами вважаються фізичні та юридичні особи (їхнє майно), які не пов'язані із страхувальником договірними зобов'язаннями (зокрема договором на перевезення) та які не є працівниками страхувальника або не діють за його дорученням.

Страхувальником є експлуатант повітряного судна, який експлуатує його на законних підставах. Страховим випадком вважають авіаційну подію за участю повітряного судна страхувальника, внаслідок якої настає його цивільна відповідальність за шкоду, заподіяну життю і здоров'ю фізичних осіб та майну фізичних і юридичних осіб.

Страхова сума, встановлена за договором обов'язкового страхування, не повинна бути меншою, ніж:

для польотів, шо виконують у межах України, на повітряному судні з максимальною злітною масою:

а) до 500 кг- 100 000 грн.;

б) від 501 до 1000 кг - 200 000 грн.;

в) від 1001 до 2000 кг - 500 000 грн.;

г) від 2001 до 6000 кг - 1 000 000 грн.;

г) від 6001 до 25 000 кг - 5 000 000 грн.;

д) від 25 001 до 50 000 кг - 25 000 000 грн.; є) від 50 001 до 100 000 кг - 50 000 000 грн.; є) від 100 001 до 500 000 кг - 100 000 000 гри.; ж) понад 500 001 кг - 150 000 000 грн.;

для міжнародних польотів - у межах, передбачених міжнародними угодами або законодавством країн (зокрема для військових та пов'язаних з ними ризиків), на території яких виконують польоти повітряного судна, відповідно до уніфікованих умов об'єднання лондонських страховиків або інших умов, що застосовують у міжнародній практиці.

Для отримання страхового відшкодування страхувальник зобов'язаний надати страховику оригінали або нотаріально засвід чені копії документів, передбачених договором обов'язкового страхування, а саме: заяву страхувальника про страхове відшкодування; страховий поліс (сертифікат); розрахунковий документ, що підтверджує внесення страхових платежів; письмові претензії третіх осіб або їхніх спадкоємців; документи, які підтверджують розмір збитків (висновки експертів, рішення судових органів, якщо випадок було винесено на їхній розгляд); документи реєстрації події з повітряним судном.

Розмір максимального страхового тарифу на один рік не повинен перевищувати одного відсотка страхової суми, визначеної договором обов'язкового страхування.

Страхування членів екіпажу повітряного судна та іншого авіаційного персоналу

Під час страхування членів екіпажу повітряного судна та іншого авіаційного персоналу об'єктом страхування є майнові інтереси, що не суперечать законодавству, пов'язані з життям і здоров'ям членів екіпажу повітряного судна та іншого авіаційного персонату.

Страхувальником є експлуатант повітряного судна. Прізвища та імена застрахованих осіб вносять до страхового поліса (сертифіката) або в додаток до поліса (сертифіката), який є його невід'ємною частиною і засвідчують підписами та печатками страховика і страхувальника.

Страховим випадком вважають подію, внаслідок якої заподіяно шкоду життю і здоров'ю членів екіпажу повітряного судна та іншого авіаційного персоналу (смерть, інвалідність, тимчасова втрата працездатності) під час виконання ними службових обов'язків (з початку передпольотної підготовки до закінчення післяпольотних робіт).

Страхова сума, встановлена договором обов'язкового страхування, не повинна бути меншою ніж 100 000 грн. за кожну застраховану особу. Для отримання суми страхової виплати страхувальник зобов'язаний надати страховику оригінали або нотаріально засвідчені копії документів, передбачених договором обов'язкового страхування, а саме: заяву про страхову виплату; страховий поліс (сертифікат); розрахунковий документ, що підтверджує внесення страхових платежів; сертифікат льотної придатності; листок непрацездатності або довідку спеціалізованої медичної установи про встановлення інвалідності; свідоцтво про смерть та документи про правонаступництво для спадкоємців (у разі загибелі чи смерті застрахованої особи).

Страховик не пізніше ніж через 10 днів після отримання необхідних документів за умови встановлення факту настання страхового випадку згідно з договором обов'язкового страхування виплачує:

у разі загибелі або смерті застрахованої особи внаслідок страхового випадку - спадкоємцю загиблого (померлого) згідно з законодавством - 100 відсотків страхової суми;

у разі встановлення застрахованій особі інвалідності І групи - 100 відсотків. II групи - 80 відсотків, 111 групи - 60 відсотків страхової суми;

у разі тимчасової втрати працездатності застрахованою особою за кожну добу - 0,2 відсотка, але не більш як 50 відсотків страхової суми.

Розмір максимального страхового тарифу на один рік не повинен перевищувати двох відсотків страхової суми, визначеної договором обов'язкового страхування.

Страхування працівників замовника авіаційних робіт, осіб, пов'язаних із забезпеченням технологічного процесу під час виконання авіаційних робіт

Об'єктом страхування працівників замовника авіаційних робіт, осіб, пов'язаних із забезпеченням технологічного процесу під час виконання авіаційних робіт, є майнові інтереси, що не суперечать законодавству, пов'язані з життям і здоров'ям працівників замовника авіаційних робіт, осіб, пов'язаних із забезпеченням технологічного процесу під час виконання авіаційних робіт. Зазначених осіб вважають застрахованими з моменту заходження на борт повітряного судна з метою виконання ними своїх обов'язків до моменту сходження з нього.

Страхувальником є фізична або юридична особа, яка є замовником авіаційних робіт і уклала відповідну угоду з виконавцем авіаційних робіт. Страховим випадком вважають подію, внаслідок якої заподіяно шкоду життю і здоров'ю застрахованих осіб (смерть, інвалідність, тимчасова втрата працездатності) під час виконання ними службових обов'язків щодо забезпечення технологічного процесу під час виконання авіаційних робіт.

Страхова сума, встановлена договором обов'язкового стра хування, не повинна бути меншою ніж 100 000 грн. для кожної застрахованої особи.

Для отримання страхової виплати страхувальник зобов'язаний надати страховику оригінали або нотаріально засвідчені копії документів, передбачених договором обов'язкового страхування, а саме: заяву про страхову виплату; страховий поліс (сертифікат); розрахунковий документ, що підтверджує внесення страхових платежів; листок непрацездатності або довідку спеціалізованої медичної установи про встановлення інвалідності; свідоцтво про смерть та документи про правонаступництво для спадкоємців (у разі загибелі чи смерті застрахованої особи).

Страховик не пізніше ніж через 10 днів після отримання необхідних документів за умови встановлення факту настання страхового випадку одноразово згідно з договором обов'язкового страхування виплачує:

у разі загибелі або смерті застрахованої особи внаслідок страхового випадку спадкоємцю загиблого (померлого) згідно із законодавством - 100 відсотків страхової суми;

у разі встановлення застрахованій особі інвалідності І групи - 100 відсотків, II групи - 80 відсотків, III групи - 60 відсотків страхової суми;

у разі тимчасової втрати працездатності застрахованною особою за кожну добу - в розмірі 0,2 відсотка, ате не більш як 50 відсотків страхової суми.

Розмір максимального страхового тарифу на один рік не повинен перевищувати двох відсотків страхової суми, визначеної договором обов'язкового страхування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]