Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Strahovi_poslugi_Konspekt_lektsiy.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
24.11.2018
Размер:
676.86 Кб
Скачать

46. Страховий захист відповідальності громадян перед третіми особами

Об'єктом страхування відповідальності громадян є відповідальність страхувальника згідно із законодавством чи договірними зобов'язаннями перед третіми особами за нанесення шкоди їхньому здоров'ю чи майну.

Страхуванням професійної відповідальності можна захистити майнові інтереси осіб різних професій, які під час своєї професійної діяльності можуть нанести шкоду третім особам в результаті помилки чи недбалості. Типовими представниками професій, діяльність яких потребує страхового захисту, є юристи, лікарі. Страховик зобов'язується згідно з договором страхування сплатити страхувальникові компенсацію за будь-яким позовом третьої сторони за шкоду, заподіяну страхувальником. Договір страхування фунтується на судовій відповідальності страхувальника. Тому страховик на свій розсуд може заперечувати позов у суді, незважаючи на розголос. Виключено відповідальність, яка виникає через дискредитацію та наклеп, нечесність, шахрайство, кримінальні дії страхувальника. Поліс покриває всі позови, які було подано в період його дії, незалежно від дати, коли професіонал припустився помилки. Однак, страховик може вказувати в договорі ретроактивну дату, яка передбачає, що позови, шкоди за якими було завдано до цієї дати, не приймають.

Обов'язкове страхування відповідальності власників собак за шкоду, яку може бути заподіяно третім особам, здійснюють з метою забезпечення відшкодування шкоди, заподіяної життю, здоров'ю та/або майну третіх осіб. Страхувальниками є дієздатні громадяни та юридичні особи (крім підрозділів Збройних Сил та інших військових формувань, органів внутрішніх справ, прокуратури, суду та інших державних органів, які утримують собак для виконання службових обов'язків), які на законних підставах є власниками собак.

Страховиками є юридичні особи - резиденти України, які отримали в установленому порядку ліцензію на проведення цього виду обов'язкового страхування. Треті особи - фізичні та юридичні особи, яким (або майну яких) заподіяно шкоду внаслідок агресивної та/або непередбачуваної дії собаки.

Об'єктом обов'язкового страхування є майнові інтереси, що не суперечать законодавству України, пов'язані з відшкодуванням страхувальником шкоди, заподіяної життю, здоров'ю та майну третіх осіб унаслідок агресивної та/або непередбачуваної дії собаки.

Відшкодуванню підлягає пряма шкода, заподіяна третій особі внаслідок агресивної та/або непередбачуваної дії собаки, якщо встановлено причинний зв'язок між цією дією собаки і заподіяною нею шкодою.

Страховий випадок - це подія, в результаті якої настає цивільно-правова відповідаїьність страхувальника щодо відшкодування ним шкоди, заподіяної третій особі та/або її майну внаслідок агресивної та/або непередбачуваної дії собаки. Сукупність претензій та позовів, пред'явлених третіми особами щодо відшкодування шкоди, заподіяної однією подією, вважають одним страховим випадком.

Страхова сума - це грошова сума, в межах якої страховик відповідно до умов страхування зобов'язаний здійснити виплату третій особі або третім особам (у разі, коли потерпілих декілька) після настання страхового випадку. Страхову суму встановлюють:

  • у разі відшкодування спадкоємцям особи, яка померла внаслідок страхового випадку, - 11000 грн.;

  • у разі призначення потерпілій фізичній особі І, 11 або III групи інвалідності - відповідно 8250, 5500, 2750 грн.;

  • за кожний день непрацездатності потерпілої фізичної особи, розладу здоров'я у дитини - 20 грн., але не більш як 2500 грн.;

  • у разі пошкодження (знищення) майна третьої особи - у розмірі його балансової вартості, але не більш як 30 000 грн. У разі відсутності балансової вартості майна його розмір установлює страховик за домовленістю з третьою особою, але не більш як 30 000 грн. Якщо такої домовленості не було досягнуто, розмір збитків установлюють за рішенням суду. У разі часткового пошкодження майна для виплати страхового відшкодування у визначеному законодавством порядку оцінюють вартість майна, що підлягає заміні або відновленню (вартість відновлення).

Страховий тариф установлюють у розмірі одного неоподатковуваного мінімуму доходів громадян терміном на один рік незалежно від породи собаки для фізичних осіб та два неоподатковувані мінімуми доходів громадян терміном на один рік для юридичних осіб. Договір страхування може бути укладено на термін від одного до трьох років.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]