Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Прогр. МЕ(ME) 2011.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
27.11.2018
Размер:
53.19 Кб
Скачать

Тема 10. Міжнародна міграція робочої сили

Сутність, структура та основні риси світового ринку праці. Міграційні процеси та їх основні форми. Економічні причини міжнародиої міграції робочо'ї сили. Основні етапи міграції. Сучасні напрямки міграції робочої сили та її структура. Міграційна політика країн та методи її реалізації. Особливості державної міграційної політики західноєвропейських держав. Міжнародні організації, що регулюють міжнародні міграційні процеси. Міжнародна організація праці, її цілі та функції. Рівні регулювання міжнародних міграційних процесів. Світові центри притягання іноземної робочої сили. Позитивні та негативні наслідки міграції робочої сили для країн-експортерів та країн-імпортерів. Місце України в міжнародному обміні робочою силою. Основні фактори посилення міграційних процесів в Україні.

Тема 11. Міжнародна передача технологій

Сутність технологічного виміру світової економіки. Об'єктивні передумови руху технологій на рубежі ХХ-ХХ1 ст. Структура світового ринку технологій. Особливості сучасного технологічного обміну. Класифікація інноваційних технологій. Рух технологій на світовому ринку. Об'єкти світового ринку технологій та їх класифікація. Основні форми трансферу і правового захисту інновацій та технологій. Форми комерційного трансферу технологий. Національні науково-технічні системи та їх складові. Високотехнологічний полюс сучасної світової економіки. Напрямки діяльності суб'єктів світового ринку технологій. Модель стратегічної поведінки суб'єктів СРТ. Інноваційні стратегії суб'єктів СРТ та їх класифікація. Особливості входження України в світовий ринок технологій.

МОДУЛЬ 2.

НАЦІОНАЛЬНА ЕКОНОМІКА ТА СВІТОГОСПОДАРСЬКА СИСТЕМА

ЗМ 2.1. Національна економіка в системі

світового господарства

Тема 12. Класифікація країн світу та характер їх економік

Місце національних економік в системі світового господарства. Класифікація країн світу. Регіональний та типологічний підходи до класифікації країн світу. Етнокультурні особливості країн у сфері світової економіки. Специфічні риси економіки розвинутих країн. Особливості динаміки економіки розвинутих країн. Особливості економічної структури розвинутих країн. Основні риси країн з перехідною економікою. Економічні реформи перехідного періоду. Динаміка розвитку та структура країн з транзитивною економікою. Загальнтй характер економіки країн, що розвиваються. Фактории економічного розвитку та основні економічні проблеми країн, що розвиваються. Механізм інтегрованості країн, що розвиваються, у світову економіку. Регіональні особливості країн, що розвиваються.

Зм 2.2. Міжнародна економічна інтеграція

Тема 13. Інтеграційні процеси

Сутність інтеграційних процесів. Горизонтальна та вертикальна інтеграція. Форми міжнародної регіональної економічної інтеграції. Ознаки економічного союзу. Шляхи економічної інтеграції угруповань кран. Політичні та соціально-економічні проблеми міжнародної економічної інтеграції. Внутрішні економічні фактори інтеграції . Зовнішні фактори економічної інтеграції.