Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Прогр. МЕ(ME) 2011.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
27.11.2018
Размер:
53.19 Кб
Скачать

Тема 20. Ринок цінних паперів

Місце і функції фондового ринку в системі ринків. Інвестиційний капітал. Постачальники й споживачі інвестиційного капіталу. Посередники на ринку цінних паперів. Ризик інвестування. Етапи розвитку світових фондових ринків. Головні тенденції сучасного розвитку світового фондового ринку.

Цінні папери та їх класифікація. Акції. Сучасний світовий ринок акцій. Облігації. Сучасний світовий ринок боргових цінних паперів. Фінансовий дериватив. Первинний та вторинний ринок цінних паперів. Нові тенденції в організації діяльності світових фондових бірж. Позабіржовий ринок цінних паперів. Принципи формування портфеля акцій інвестора. Стратегія інвестора при продажу своїх акцій та її принципи. Показники діяльності ринку цінних паперів. Визначення ринкової вартості акцій на фондовому ринку. Оцінка вартості облігацій.

Основні завдання реформування на фондовому ринку України. Фондова політика держави. Принципи ефективного функціонування фондового ринку України. Механізм державного регулювання фондового ринку України.

МОДУЛЬ 4.

РЕГУЛЮВАННЯ МІЖНАРОДНОЇ МІКРО- ТА МАКРОЕКОНОМІКИ

ЗМ 4.1. Регулювання міжнародної торгівлі та руху

чинників виробництва

Тема 21. Регулювання міжнародної торгівлі

Свiтова органiзацiя торгiвлi, її заснування і роль в міжнародній торгівлі. Статус та сфера діяльності. Цiлi та функцii організації. Органiзацiйна структура. Члени Світової організації торгівлі. Принципи та основні угоди. Вступ Украiни до СОТ – вимога часу. Вплив членства в СОТ на бiзнес-середовище. Стратегiчнi переваги членства в СОТ. Реформування полiтики державноi допомоги малому та середньому бизнесу. Наслiдки приєднання для економiки регiонiв Украiни.

Міждержавне регулювання торгівлі послугами. Конференція ООН з торгівлі та розвитку (ЮНКТАД) та її місце в регулюванні міжнародної торгівлі. Міжнародний торгівельний центр, його цілі та функції. Комісія Організації Об’єднаних націй з прав міжнародної торгівлі (ЮНСІТРАЛ).

Тема 22. Регулювання міжнародного руху чинників виробництва

Багатостороння агенція з гарантії інвестицій (БАГІ), її цілі, структура, основні напрямки діяльності. Міжнародний центр з урегулювання інвестиційних спорів (МЦУІС), його мета, структура, діяльність.

Міжнародне регулювання ринку технологій. Європейська патентна організація (ЄПО). Світова організація інтелектуальної власності (СОІВ). Світова організація торгівлі (СОТ). Цілі і функції Міжнародної організації праці (МОП).

Тема 23. Входження освіти і науки України в європейське інформаційне та освітнє поле

Болонський процес як засіб інтеграції вищої освіти. Основні засади та принципи формування зони європейської вищої освіти.Європейська кредитно-трансферна система. Системи вищої освіти в країнах Європи та Америки. Етапи формування зони європейської вищої освіти. Адаптація європейської системи освіти у вищу освіту України. Запровадження кредитно-модульної системи організації навчального процесу в Україні.