Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Задачи по бюджетной системе_2.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
30.11.2018
Размер:
297.98 Кб
Скачать

Склад видатків на соціальний захист і соціальну сферу

Одним з видів державної соціальної допомоги є надання громадянам щомісячної адресної безготівкової грошової субсидії для відшкодування витрат на плату за користування житлом або його утримання та комунальні послуги (водо-, тепло-, газопостачання, водовідведення, електроенергія, вивезення побутового сміття та рідких нечистот), а також один раз на рік субсидії на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива. Житлова субсидія є безповоротною та її отримання не пов’язане і не тягне за собою зміни форми власності житла.

Надання населенню житлових субсидій регулюється Положенням про порядок призначення та надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива, яке затверджено постановою КМУ від 21 жовтня 1995 р. № 848 (в редакції від 22 вересня 1997 р. № 1050). Згідно з чинним законодавством житлові субсидії видаються за наявності різниці між розміром плати за житлово-комунальні послуги, скраплений газ, тверде та рідке пічне побутове паливо (в межах норм споживання) і обсягом визначеного Кабінетом Міністрів України обов’язкового процента платежу. При цьому норма володіння чи користування загальною площею житла та нормативи користування комунальними послугами встановлюються, виходячи з 21 кв. м на кожного прописаного у жилому приміщенні (будинку) та додатково 10,5 кв. м на всіх прописаних, а для громадян, які проживають в однокімнатній квартирі, — на загальну площу незалежно від розміру квартири.

Кожен громадянин сам може зробити попередній розрахунок, чи може він розраховувати на субсидію чи ні: береться дохід всіх членів сім’ї, зареєстрованих на даній житловій площі, за попередні шість місяців, ділиться на 6 – так обраховується середньомісячний дохід. Далі треба взяти відповідний відсоток цього доходу – 10% (для сімей, які складаються лише із непрацездатних, або у складі зареєстрованих є неповнолітні діти чи інваліди І, ІІ груп і дохід не перевищує 50% прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць) чи 15% (для всіх інших сімей) і порівняти з місячною платою за ЖКП в межах норм. Додатково сплачується за площу житла, що перевищує норму користування та вартість послуг, нарахованих понад норму споживання. Якщо обсяг витрачання води, тепла, газу та електричної енергії вимірюється засобами їх обліку, під час підтвердження права на отримання субсидії на наступний термін розмір витрат громадян на оплату житлово-комунальних послуг - 15% чи 10% середньомісячного сукупного доходу зареєстрованих у житловому приміщенні зменшується на 2%, але не більше як на 6% відповідно за кожні 10% зменшення загальної суми вартостей фактично використаних послуг у попередньому періоді проти суми їх вартості за встановленими нормами споживання.

Розрахунок субсидій за встановленими процентами сукупного доходу провадиться лише у разі звернення громадян за їх призначенням або у разі підтвердження громадянами права на отримання субсидії на новий термін. Розмір витрат на оплату житлово-комунальних послуг у межах норм споживання і розмір субсидій визначаються окремо за кожний вид послуг пропорційно до його частки у загальній сумі вартості цих послуг.

До сукупного доходу включаються: нарахована заробітна плата, в тому числі за роботу понаднорму, в святкові і вихідні дні та сумісництвом; процентні надбавки і щорічна винагорода з фонду матеріального заохочення за річними підсумками роботи підприємства, установи чи організації; інші грошові виплати, які мають систематичний характер (доплати за роз’їзний і рухомий характер роботи тощо, крім виплат на відрядження); стипендії, пенсії, допомога (крім одноразової цільової допомоги), в тому числі допомога на навчання, безпосередньо отримана особою від підприємства, установи чи організації, за винятком коштів, отриманих на умовах позички, кредитів; доходи від підприємницької діяльності, особистого підсобного господарства; інші доходи, які підлягають оподаткуванню відповідно до чинного законодавства.

У разі відсутності доходів за будь-який місяць протягом періоду, за який визначається сукупний дохід, або місячний дохід менший за неоподатковуваний мінімум доходів громадян, у розрахунок житлової субсидії за кожний такий місяць включається місячний дохід, що дорівнює одному неоподатковуваному мінімуму доходів громадян.

Розмір призначеної субсидії не може перевищувати розмір житлово-комунальних платежів. При цьому головною умовою є обов’язкова сплата визначеного процента платежу самим власником або наймачем житла. Порядок призначення житлових субсидій:

1) до відділів (управлінь) субсидій подаються: заява; склад прописаних у жилому приміщенні та доходи кожного з прописаних згідно із встановленими формами; відомості про забезпечення жилою площею та комунальними послугами;

2) субсидії призначаються за умови пред’явлення розрахункових книжок, квитанцій або аналогічних документів про фактичну оплату житлово-комунальних послуг за попередній період (у разі виявлення такої заборгованості субсидія призначається за умови укладення угоди про її погашення);

3) для нарахування субсидій використовуються дані про доходи та розміри платежів, одержані від органів соціального захисту населення, служб зайнятості населення, житлово-експлуатацій­них та інших підприємств і організацій. Законодавством передбачено такі терміни надання житлових субсидій:

субсидія для відшкодування витрат на оплату житлово-ко­мунальних послуг — призначається на шість місяців, а на оплату природного газу, що споживається на індивідуальне опалення, — на опалювальний період, починаючи з місяця звернення за її призначенням;

субсидія для придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива — призначається один раз на календарний рік за особистим зверненням громадян;

субсидія для придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива і відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг — надається на календарний рік (при цьому субсидія на оплату житлово-комунальних послуг розраховується з місяця звернення за її призначенням до кінця поточ­ного року). У разі виявлення при перевірках документів із недостовірними відомостями (за вини громадян) відділи (управління) субсидій вживають таких заходів:

  • припиняють надання субсидії і позбавляють права на її призначення на наступний термін;

  • повідомляють рекомендованим листом отримувачів житлової субсидії про припинення надання такої, необхідність і терміни повернення в подвійному розмірі надміру виплачених коштів;

  • при порушенні встановлених термінів повернення подають позовні заяви до суду про примусове стягнення у подвійному розмірі надміру виплачених коштів;

  • повідомляють надавачів послуг про припинення надання субсидії.

Задача 1.

Визначити середньомісячний сукупний дохід сім’ї для призначення житлової субсидії, якщо у жилому приміщенні (будинку) прописано три особи (батько, мати, дитина шкільного віку) з таким доходом:

Члени сім’ї

Доходи за наданими довідками, грн.

січень

лютий

березень

квітень

травень

червень

батько

3220

2220

3164

2992

3000

3300

мати

2100

1500

2010

1900

1850

2200

Величина одного неоподатковуваного мінімуму доходів громадян — 17 грн.

Задача 2.

Визначити загальний розмір призначеної житлової субсидії та її розмір на кожний вид послуг, якщо у двокімнатній квартирі загальною площею 45 м2 прописано три особи, сукупний дохід яких за шість місяців становить 8630 грн., загальний місячний розмір плати за житлово-комуналь­ні послуги в межах норм споживання — 337,67 грн., у т. ч. (грн.):

квартирна плата

— 38,55

опалення

— 100,95

гаряче водопостачання

— 50,64

холодне водопостачання

— 40,62

газопостачання

— 25,81

електроенергія

— 81,10

Обов’язкова частка плати за житлово-комунальні послуги в межах норм споживання — 15% середньомісячного сукупного доходу.

Здійснити:

1) розрахунок за такою формою і в такій послідовності:

Середньомісячний сукупний дохід, грн.

Обов’язкова частка плати за житлово-комунальні послуги в межах норм споживання, грн.

Місячний розмір плати в межах норм споживання, грн.

Загальний розмір призначеної житлової субсидії, грн.

2) розрахунок щомісячного розміру призначеної житлової субсидії за кожний вид послуг:

Вид послуг

Місячний розмір плати в межах норм споживання

Обов’язкова частка плати в межах норм споживання, грн.

Розмір призначеної субсидії, грн.

грн.

%

Квартирна плата

Опалення

Гаряче водопостачання

Холодне водопостачання

Газопостачання

Електроенергія

Всього