Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Грудна клітка.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
01.12.2018
Размер:
625.66 Кб
Скачать

Грудна клітка, груди (лат. Thorax) — одна з частин тулуба. Утворюється грудиною, ребрами, хребтом, а також м'язами. Грудна клітка має грудну порожнину (Cavum thoracis), а також діафрагму верхню частину черевної порожнини. Дихальна мускулатура забезпечує процес дихання.

[Ред.] Джерела Ключиця

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.

Перейти до: навігація, пошук

Права ключиця: вигляди знизу і зверху.

Ліва ключиця: вигляди знизу і зверху.

Ключи́ця (лат. clavicula — «ключик») — у людській анатомії — S-подібно зігнута невелика трубчаста кістка у поясі верхніх кінцівок, з тілом і двома кінцями: лопатковим (акроміальним) та грудинним. З'єднує лопатку з грудною кісткою плечового поясу — на обох кінцях є суглобові поверхні для сполучення (відповідно) з ключичною вирізкою рукоятки грудної кістки та акроміальним відростком лопатки. Ключиця ніби відсовує плечовий суглоб на периферію тіла, забезпечуючи свободу рухів руки.

Українська назва ключиці походить від способу руху цієї кістки навколо своєї осі в момент підняття плеча, який нагадує рух ключа в замку́.

Ключиці є в багатьох чотириногих тварин, які використовують передні кінцівки для хапання або брахіації, і рудиментарні або відсутні в чотириногих, які використовують передні кінцівки для опори або бігу.

[Ред.] Література

  • Людина. / Навч. посібник з анатомії та фізіології. Львів. 2002. 240 с.

  • «Анатомія людини», О. І. Свіридов, Київ, Вища школа, 2001.

[Ред.]Лопатка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.

Перейти до: навігація, пошук

Цей термін має також інші значення. Докладніше — у статті Лопатка (значення).

Лопатка ліва, вигляд спереду

Лопатка ліва, вигляд ззаду

Лопа́тка (лат. scapula) — кістка поясу верхніх кінцівок, яка забезпечує з'єднання плечової кістки з ключицею. В людини це плоска кістка приблизно трикутної форми.

В лопатці розрізняють:

  • дві поверхні:

    • передня, або реберна (facies costalis),

    • задня, або дорсальна (facies posterior);

  • три краї:

    • верхній (margo superior),

    • медіальний, або хребетний (margo medialis),

    • латеральний, або підкрильцевий (margo lateralis);

  • три кути:

    • медіальний, верхній (angulus superior),

    • нижній (angulus inferior),

    • латеральний (angulus lateralis).

Передня поверхня трохи ввігнута і представляє собою підлопаткову ямку, яка слугує місцем прикріплення підлопаткового м'язу.

Задня поверхня лопатки випукла, розділена горизонтальним кістковим виступом — лопатковою остю (spina scapularis) — на надостну та підостну ямки. Ость починається від медіального краю лопатки, поступово підвищується, йде до латерального кута, де закінчується акроміоном, на верхівці якого міститься суглобова поверхня для з'єднання з ключицею.

Поблизу основи акроміону також на латеральному куті є ввігнутість — суглобова западина лопатки (cavitas glenoidalis або ґленоїд). Сюди приєднується головка плечової кістки. Лопатка також з'єднується з ключицею акроміально-ключичним суглобом.

Інший гачкоподібний виступ — дзьобоподібний відросток (processus coracoideus) відходить від верхнього краю лопатки, а його закінчення слугує точкою прикріплення кількох м'язів.