Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
російська імперія.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
01.12.2018
Размер:
45.03 Кб
Скачать

2.9 Азербайджан

Після революційних подій 1917 р. (коли Північний і Південний Азербайджан опинилися в складі російської та іранської імперій) в Росії посилилися відцентрові тенденції, склалися передумови для утворення на території національних окраїн колишньої російської імперії незалежних держав. 28 травня 1918 р. на території географічного Азербайджану (східне і південне Закавказзя) була проголошена Азербайджанська Демократична Республіка — перша парламентська демократія на мусульманському Сході, що відіграла історичну роль у відродженні і подальшому розвитку національної самосвідомості і державності азербайджанського народу [1].

3. Територіальні військові дії та конфлікти між країнами, що виникли на території Російської імперії

Наприкінці Першої світової війни почали руйнуватися великі багатонаціональні імперії, і одна з них – Російська імперія.

Революції охопили в основному країни Центральної та Східної Європи. Це пояснюється тим, що країни саме цього регіону потерпіли поразку у війні і тут вкрай загострились національні проблеми.

Під час революцій домінувало прагнення створити демократичні республіки з справедливим соціальним устроєм. Разом з тим у всіх країнах, крім Австрії, були сильними тенденції на користь кардинального зламу не тільки існуючого ладу, а й самого суспільства. Під сильним впливом жовтневих подій в Росії стали висуватись вимоги здійснення соціалістичної революції, встановлення диктатури пролетаріату в формі влади рад. Але ця тенденція не стала домінуючою.

Крім вказаних тенденцій, важливим стало прагнення домогтися національного визволення і створити власну державу.

Таким чином революції 1917-1919 pp. в Європі можна охарактеризувати як національні (для Фінляндії, країн Прибалтики, Польщі, Чехословаччини, Угорщини, південнослов'янських народів, України), соціальні і демократичні (крім вказаних держав, ще для Австрії, Німеччини, Болгарії).

У революційному русі 1918-1923 pp. можна виділити два етапи. На першому етапі (1918-1920 pp.) революції були викликані впливом Першої світової війни і боротьбою поневолених народів за національне визволення. На другому етапі (1921-1923 pp.) революційні рухи в основному були інспіровані Комінтерном, який прагнув розпалити світову революцію.

Фінляндія ще з початку XIX ст. входила до складу Російської імперії і користувалась широкою автономією. Але робітничий виконавчий комітет в січні 1918 р. здійснив спробу захопити владу у Фінляндії, створивши революційний уряд, який уклав договір про дружбу з радянською Росією. У відповідь уряд Фінляндії, що відмовився скласти свої повноваження, звернувся за допомогою до Німеччини. 5 березня 1918 р. німецькі війська висадились в Фінляндії і до кінця квітня ліквідували радянську владу [ 4 ].

В 1920 р. була війна між Польщею і Українською Народною Республікою, з одного боку, і РСФРР та Українською Соціалістичною Радянською Республікою, з другого, у квітні-жовтні 1920. Це була спроба радянської армії прорватися через Польщу до Німеччини, щоб захопити її та звідти понести соціалістичну революцію по всьому світу. В березні 1921 у Ризі між Польщею, з одного боку, та РСФРР і УРСР з другого, підписано Ризький мирний договір 1921 р., який формально закінчив польсько-радянський збройний конфлікт 1919 — 1920 рр., санкціонував поділ українських і білоруських земель між Польщею і Радянською Росією.

Українсько-радянська війна 1917—1921 рр. — складова частина громадянської війни у Російській імперії. Війна між прихильниками незалежної України зі столицею в Києві (УНР) і Української Соціалістичної Радянської Республіки (до 1919 відомої як Українська Народна Республіка Рад). Призвела до непоправимих втрат в тогочасному українському суспільстві. Закінчилася поразкою військ УНР Києва, окупацією України (крім Галичини, Закарпаття, Волині і Буковини) створенням на теренах України УРСР у 1922 та вступу УРСР у 1922 р. до складу Радянського Союзу.

Закавказькі республіки уклали воєнно-політичний союз з Росією. У березні 1922 р. Азербайджан, Вірменія та Грузія об'єднались у Закавказьку Федерацію, яка проіснувала до кінця 1936 р.

За офіційною радянською версією Громадянська війна (яка вміщувала війну Росії з Німеччиною, країнами Антанти, радянсько-польську війну) завершилась перемогою більшовиків та створенням Радянського Союзу в 1922 році.

Після закінчення громадянської війни на території колишньої Російської імперії виникло 13 держав. П'ять з них країни Балтії, Польща і Фінляндія — стали справді самостійними. В усіх інших, в тому числі й в Україні, утвердилася радянська форма державності [ 12 ].

Висновки

Отже, Російська імперія як одна з найбільших і наймогутніших держав в 1917 р. занепала за певних причин, адже вона була слабка, нерозвинута, з переважною більшістю неосвіченого населення, багатонаціональна країна, у якій жорстоко придушувались будь-які спроби інших народів, особливо українців, євреїв, білорусів, до самоідентифікації, культурного і соціального розвитку. А це певним чином примушувало залежних повставати проти її влади за свій всебічний розвиток. А ще Перша світова війна зруйнували Російську імперію.І тому на її руїнах створилися нові держави, які хоч і не всі отримали спочатку незалежність, але мали право на самоідентифікацію і визнання їх іншими державами.

А Громадянська війна 1917-1921 рр. на території Російської імперії, це один із виявів більшовиків взяти владу в свої руки. Вони продовжували воєнні дії з Німеччиною і Австро - Угорщиною; конфлікти з країнами Антанти, а також з Японією і країнами Заходу; військовий конфлікт з Польщею, що призвели до перемоги більшовиків та створення у 1922 р. Радянського Союзу.

Список використаних джерел

1. Алієв І.Г. (Ред.) Історія Азербайджану з найдавніших часів до початку ХХ ст.

2. Андреас Каппелер. Росія як поліетнічна імперія: Виникнення. Історія. Розпад / перекл. з німецької X. Назаркевич, наук. ред. М. Крикун.

3. Історія країн світу. — Львів: Видавництво Українського католицького університету 2005. — ХІІ + 360 с., 11 карт.

4. Новітня історія країн Європи та Америки - Газін В.П.

5. Прутцков Г.В. Історія країн Східної Європи - XX століття .. М.: Думка, 2003.

6. Рутман Р.Е. Россия в период первой мировой войны и февральской буржуазно-демократической революции. (Июль 1914 – февраль 1917 г.). – Л., 1975).

7. Історія міжнародних відносин http://idetperformance.com

8. Міжнародні відносини в історії ближнього параметра російських кордонів http://idetperformance.com.

9. Історія нових незалежних держав - Орлова Т.В. http://pidruchniki.ws.

10. Oriental express central Asia 2003-2011OrexCA.com

11. World of Moldova http://www.worldofmoldova.com

12. Enziklopediya 2008-2011 http://www.macsanomat.com