Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Копия ПЕ№1.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
02.12.2018
Размер:
146.43 Кб
Скачать

3. Роль політичної економії в розвитку суспільства і економіки, а також людського пізнання відображається через її функції.

Функції політичної економії:

  • Гносеологічна (пізнавальна);

  • Теоретична;

  • Практична;

  • Ідеологічна

  • Методологічна

Суть гносеологічної (пізнавальної) функції політичної економії полягає в тому, щоб пояснити економічні явища через виявлення механізму дії економічних законів, показати зв'язки між цими явищами, сформулювати принципи вирішення основних економічних проблем (безробіття, інфляція, бюджетний дефіцит та ін.). Знання політичної економії допомагає зрозуміти, як розвивається суспільство, допомагає описати, пояснити і спрогнозувати економічну поведінку. Політична економія допомагає індивідам впоратися зі своїми проблемами і поглиблює розуміння вирішальних проблем країни в цілому. Знання економічних законів сприяють раціональній поведінці людини у сфері споживання, доцільному використанню індивідуальних заощаджень. Економічні знання дають змогу людині орієнтуватися у сфері бізнесу, робити правильний економічний вибір.

Теоретична функція випливає уже зі самої назви науки, про яку йдеться. Політична економія в процесі аналізу використовує систему фактів, що стосуються економічної реальності. При цьому зберігаються ті факти, які характеризують конкретні економічні проблеми або окремий сектор економіки, також використовуються факти, що дають можливість перевірити гіпотези. В результаті економічного аналізу формуються узагальнення, які називають "принципами", "теоріями", "моделями", "законами". Вони вносять порядок і зміст у набір фактів, пов'язують їх воєдино, виявляють правильні взаємозв'язки між ними. Тим самим політична економія доводить, що економічний розвиток здійснюється у відповідності з дією економічних законів, що суспільство в цілому розвивається на основі системи законів, які взаємодіють між собою.

Політична економія виконує також практичну функцію, економічні знання мають практичне значення, вони служать практичним цілям змін у суспільстві, підвищенню ефективності суспільного виробництва. Розуміння законів функціонування економічної системи допомагає керівникові краще визначити свою господарсько-фінансову політику, приймати правильні рішення. Кожний індивід, володіючи економічними знаннями, впевнено почуває себе в різних економічних ситуаціях. Політична економія, формулюючи принципи і теорії на основі аналізу фактів, за допомогою фактів уже із практики господарювання знаходить чи не знаходить їм підтвердження. Факти, тобто реальна поведінка індивідів у виробництві, розподілі, обміні і споживанні товарів та послуг, з часом змінюються. Тому постійно необхідно звіряти виявлені принципи і теорії з економічним середовищем, що змінилося. Це важливо робити з тієї причини, що економічні принципи використовуються як прогнозтичні знаряддя, вони є основою для економічної політики, спрямованої на подолання труднощів та контроль за небажаними результатами. Завдяки економічній політиці розробляються рекомендації щодо оптимального поєднання ринкових важелів регулювання економіки з державним регулюванням.

Ідеологічна функція полягає в тому, що політична економія сприяє формуванню наукової економічної свідомості чи економічного світогляду людей. Ця функція розкривається перш за все через розкриття і узагальнення реальної дійсності, розробку сучасного економічного і політичного мислення. Політична економія теоретично пояснює суть процесів, що відбуваються в економічній системі; критично аналізує проблеми, що виникають в економіці; робить висновки щодо правильного вирішення практичних завдань. Сучасне економічне мислення дає можливість індивіду правильно зрозуміти і пояснити економічні явища, які існують в господарській діяльності, зробити при цьому ефективний вибір.

Політична економія виконує методологічну функцію (методологія - це система методів, прийомів, інструментів пізнання). Вона, як загальна політична економія виступає методологією дослідження у спеціальних чи прикладних економічних науках.