Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Самостійна робота інформатика.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
03.12.2018
Размер:
242.86 Кб
Скачать

Додаткові пристрої:

  • принтер – для виводу на друк текстової та графічної інформації;

  • мишка – пристрій, який полегшує ввід інформації в комп’ютер;

  • джойстик – маніпулятор у вигляді закріпленої на шарнірі ручки з кнопкою (застосовується переважно для комп’ютерних ігор);

  • модем або факс-модем – для обміну інформацією з іншими комп’ютерами через телефонну мережу (за допомогою факс-модему можна також відправляти і отримувати факсимільні повідомлення);

  • дисковод для компакт-дисків (CD-ROM), який забезпечує можливість читання даних з комп’ютерних компакт-дисків та відтворення аудіокомпакт-дисків;

  • магнітооптичний дисковод призначений для читання і запису спеціальних дисків;

  • стример – для зберігання даних на магнітній стрічці;

  • звукова карта – для відтворення та запису звуків (музики, голосу).

З допомогою дисководів для компакт-дисків (CD-ROM) комп’ютери можуть “зчитувати” спеціальні комп’ютерні компакт-диски, а також “програвати” аудіокомпакт-диски. Комп’ютерні компакт-диски дуже дешеві у виробництві і містять до 640 Мбайт інформації, тому зараз більшість програм, особливо великі програмні комплекси, ігри, енциклопедії і т. д., поширюються на них. CD-ROM призначений лише для зчитування (Read Only Memory) компакт-дисків, але тепер можна придбати і спеціальний пристрій, що дає змогу записувати інформацію на компакт-диски. Дисководи для компакт-дисків характеризуються різними швидкостями зчитування одинарна (1×)–150 Кбайт/с, 2× – 300 Кбайт/с, 4× – 600 Кбайт/с, 40× ~ 6 Мбайт/с.

Магнітооптичні диски застосовують для резервування і зберігання рідко використовуваних даних. Вміст найбільш популярних дисків розміром 3,5 дюйма порядку гігабайтів. Сучасні дисководи за швидкодією наближаються до “вінчестерів”.

Принтер (пристрій для друку) призначений для виводу інформації на папір. Це можуть бути не лише тексти, але й рисунки, графіки, тощо. Принтери бувають матричні, стуменеві і лазерні. Найкращу якість і високу швидкість друку дають лазерні принтери, принцип роботи яких подібний до ксерографії. Одні принтери дозволяють друкувати тільки в чорно-білому режимі, інші можуть виводити й кольорові зображення. Найвищу якість кольорового друку дають так звані сублімаційні принтери.

Для всіх користувачів, бажаючих використовувати глобальні електронні мережі типу Internet, працювати з електронною поштою, одержувати з-за меж офісу доступ до локальної мережі своєї фірми, відправляти чи одержувати “факси” з допомогою комп’ютера і т.д., необхідний модем чи факс-модем.

Модем – це пристрій для обміну інформацією з іншими комп’ютерами через телефонну мережу. Факс-модем – пристрій, який поєднує можливості модема і факсу. Модеми і факс-модеми відрізняються один від одного максимальною швидкістю передачі даних.

Для довгої і безперебійної роботи слід дотримуватись певного порядку при включенні і виключенні комп’ютера.

Включення:

  • включити принтер (якщо потрібно);

  • включити монітор комп’ютера;

  • включити зовнішні пристрої з якими може виникнути необхідність працювати (зовнішній модем, сканер, зовнішній дисковод, тощо);

  • включити комп’ютер.

Після цього комп’ютер перевіряє обладнання і завантажує операційну систему.

Для виключення комп’ютера потрібно:

  • завершити роботу з програмами;

  • Виконати процедуру виходу з операційної системи (у Windows 95/98/2000 вибрати в головному меню пункт Завершение работы (Shut down), а в вікні яке з’явиться Выключить компьютер (Shut down the computer));

  • виключити комп’ютер переключателем на системному блоці;

  • виключити принтер та інші зовнішні пристрої;

  • виключити монітор комп’ютера.

Самостійна робота №3

Класифікація програмного забезпечення ПК

В основу роботи комп'ютерів покладено програмний принцип керування, який полягає в тому, що комп'ютер виконує дії за заздалегідь заданою програмою. Цей принцип забезпечує універсальність використання комп'ютера: у певний момент часу розв'язується задача відповідно до вибраної програми. Після її завершення у пам'ять завантажується інша програма і т.д. Програма - це запис алгоритму розв'язання задачі у вигляді послідовності команд або операторів мовою, яку розуміє комп'ютер. Кінцевою метою любої комп'ютерної програми є керування апаратними засобами.

Для нормального розв'язання задач на комп'ютері потрібно, щоб програма була налагоджена, не потребувала дороблень і мала відповідну документацію. Тому стосовно роботи на комп'ютері часто використовують термін програмне забезпечення (software), під яким розуміють сукупність програм, процедур і правил, а також документації, що стосуються функціонування системи оброблення даних.

Програмне та апаратне забезпечення у комп'ютері працюють у нерозривному зв'язку та взаємодії. Склад програмного забезпечення обчислювальної системи називається програмною конфігурацією. Між програмами існує взаємозв'язок, тобто багато програм працюють, базуючись на програмах нижчого рівня. Міжпрограмний інтерфейс - це розподіл програмного забезпечення на декілька пов'язаних між собою рівнів. Рівні програмного забезпечення являють собою піраміду, де кожен вищій рівень базується на програмному забезпеченні попередніх рівнів. Схематично структура програмного забезпечення наведена на рис. 1.

Прикладний рівень

Службовий рівень

Системний рівень

Базовий рівень

Рис. 1. Програмне забезпечення