Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
5 пр ООП.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
03.12.2018
Размер:
1.48 Mб
Скачать

18

Практична робота №5

Тема: “Вивчення призначення, конструкції, схем заземлення обслуговуючих пристроїв та електроустановок. Розрахунок захисного заземлення для обслуговуючих пристрїв”.

Мета роботи: визначити необхідність, розташування, вимоги до заземлення електроустаткування, навчитися розраховувати опір захисного заземлення електрообладнання.

Електричний опір тіла людини. Тіло людини є провідником струму з дуже складними властивостями. Електричний опір тіла людини сильно змінюється при зміні властивостей організму і його стану. Загальний опір тіла людини складається з опорів внутрішніх тканин і органів та шкіряного покрову, крім того, воно неоднаково в різних людей і в різних частинах тіла, а також залежить від стану шкіри. Тіло людини є провідником струму з дуже складними властивостями. Електричний опір тіла людини сильно змінюється при зміні властивостей організму і його стану. Загальний опір тіла людини складається з опорів внутрішніх тканин і органів та шкіряного покрову, крім того, воно неоднаково в різних людей і в різних частинах тіла, а також залежить від стану шкіри. Тіло людини являє собою склад­ний комплекс тканин: шкіра, м'язова тканина, кров, лімфа, спинний і головний мозок, кістки, жирова тканина, сухожил­ля, хрящі, та ін. Електричний опір цих тканин суттєво відрізняється, а пито­мий об'ємний опір (Ом-м) знаходиться у межах:

Тканина

Пито­мий об'ємний опір (Ом-м)

шкіра суха

3-103...2-104

кістки

104-106

жирова тканина

30...60

м'язова тканина

1,5...3

кров

1...2

спинномозкова рідина

0,5...0,6

Із наведених даних видно, що шкіра є основним фактором, що визначає опір тіла людини в цілому. Опір шкіри знижуєть­ся у разі ушкодження її рогового шару, забрудненні, наявності вологи на її по­верхні, збільшенні потовиділення. На опір шкіри впливають щільність і площа кон­тактів, величина прикладеної напруги, величина струму і час його дії. Зі збільшенням величини напруги, струму і часу дії струму, опір шкіри, і тіла людини в цілому, падає.

Напруга, В

Опір тіла людини, Ом

1-10

10000

100

1500

1000

300

Так, якщо при на­прузі в декілька вольт опір тіла людини перевищує 10000 Ом, то при напрузі 100 В він знижується до 1500 Ом, а при напрузі більше 1000 В – до 300 Ом.

Опір тіла людини залежить від її статі і віку: у жінок він мен­ший, ніж у чоловіків, у дітей менший, ніж у дорослих, у молодих людей менший, ніж у літніх. Спричиняється така залежність тов­щиною і ступенем огрубіння верхнього шару шкіри.

Враховуючи багатофункціональну залежність опору тіла люди­ни від великої кількості чинників, при оцінці умов небезпеки уражен­ня людини електричним струмом опір тіла людини вважають ста­більним, лінійним, активним і рівним 1000 Ом.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]