Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
5.Аналітична ЧАСТИНА.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
92.61 Кб
Скачать

1. Аналітична частина

1.1. Постановка завдання

РОЗРОБКА ПРОЕКТУ «ВІРТУАЛЬНА ЕКСКУРСІЯ ПО ТЕХНІКУМУ».

Процес створення віртуального туру включає в себе наступні етапи:

  • Фотозйомка;

  • Обробка отриманих зображень;

  • Кінцеве створення віртуального туру.

Перший етап створення віртуальних турів — зйомка об'єкту, що є дуже трудомісткий і украй відповідальний процес, оскільки від його результатів безпосередньо залежатиме якість панорами.

Камеру потрібно встановити так, щоб при вибраній діафрагмі всі кадри в серії виявилися у фокусі. Набір зшиваних знімків потрібно знімати так, щоб місця швів майбутньої сферичної панорами знаходилися на досить однотонних місцях. Головка штатива має бути оснащена рівнями, які призначені для строгого позиціювання камери в просторі.

Отримані зображення необхідно обробити для якісного представлення об’єкту.

Віртуальні тури збираються із заздалегідь створених фотопанорам в інших спеціалізованих застосуваннях — будівниках турів. В більшості випадків програма для розробки віртуальних турів орієнтована на власний формат панорамних файлів.

1.2. Огляд способів та засобів створення панорам

Програми для побудови турів відрізняються дружнім, інтуїтивно зрозумілим інтерфейсом і зручністю роботи, а також забезпечують досягнення вражаючого результату за порівняно короткий проміжок часу (правда, останнє можливо лише за умови наявності ідеальних знімків, що зшиваються в панораму).

Для створення віртуальних турів використовуються наступні програмні продукти:

  • Easypano Studio;

  • 360 Degrees Of Freedom Developer Suite;

  • SP VTB, SP STITCHER;

  • IPIX Interactive Studio.

1.3. Вибір середовища для реалізації проекту

Easypano Studio.

Easypano Studio є інструментом для швидкого створення професійних віртуальних турів, в якому вдало поєднуються широкі функціональні можливості з простотою і зручністю роботи. Пакет включає два програмні модулі: Panoweaver і Tourweaver 1.30. Перший з них — це зшивач сферичних панорам, що можливо як в повністю автоматичному, так і в ручному режимі, а другою дозволяє об'єднувати панорами, так само як і іншу інформацію, у віртуальних турах. Додаток Tourweaver може використовуватися не лише у в'язці з Panoweaver, але і автономно, оскільки в нім підтримується імпорт панорам, створених в інших сшивателях. Крім того, можливий імпорт панорам з цифрових панорамних камер.

Пакет призначений для професіоналів, але дружній інтерфейс програми, детальна довідкова система, включення в постачання учбових турів дозволяють працювати з нею і новачкам. Створені в середовищі цього застосування віртуальні тури володіють унікальними навігаційними можливостями: окрім класичного управління кнопками і мишею при перегляді панорам і переміщенні від однієї панорами до іншої, тут вбудована підтримка діалогової карти з ефектом компаса, що надає додаткові можливості для управління туром.

Модуль Panoweaver підтримує для зшиваних зображень основні графічні формати: JPG, TIFF, BMP, PICT, PNG, TGA, сумісний з широким діапазоном камер, забезпечує повний контроль над процесом зшивання зображень і підтримує як вихідні формати файлів Ptviewer, QTVR, MGI

Panoviewer і VRML. Крім того, програма дозволяє виправляти деякі артефакти, які можуть з'явитися із-за неточної установки камери відносно горизонталі, зсуву осі при повороті камери, а також унаслідок впливу ряду інших механічних і оптичних чинників.

Створювані в середовищі Tourweaver віртуальні тури можуть включати сферичні і циліндрові панорами, звичайні зображення, музику, заслання, точки переходу, інтерактивні карти і плани, звичайне слайд-шоу і текст. Крім того, тур можна доповнити всілякою інформацією про компанію, включаючи її назву, факс, телефон, web-сайт, електронну адресу і логотип. Точки переходу можуть встановлюватися не лише при переміщенні від однієї панорами на іншу, але і для відкриття статичного зображення (наприклад, карти або плану), для переходу по засланню, для програвання музичного файлу або анімації, для звернення до віртуального компаса, що полегшує орієнтацію по туру. Підтримка вбудованих шаблонів, список яких може бути збільшений за рахунок придбання додаткових бібліотек шаблонів на сайті програми, а також всіляких ефектів відображення панорам забезпечує різноманіття варіантів оформлення турів. Все це відкриває перед розробниками турів величезні можливості, оскільки на підставі однієї і тієї ж вихідної інформації можна створити цілу серію турів, що дозволяє знайти найбільш ефективний в конкретному випадку варіант представлення даних і добитися відмінного результату.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]