Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Повний звіт НТП 02 2011р.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
343.55 Кб
Скачать

12

УДК 631.51:633.1

НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ АГРАРНИХ НАУК УКРАЇНИ

АСКАНІЙСЬКА ДЕРЖАВНА СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКА

ДОСЛІДНА СТАНЦІЯ

ІНСТИТУТУ ЗРОШУВАНОГО ЗЕМЛЕРОБСТВА

74862, вул. 40-річчя Перемоги 16,

с. Тавричанка, Каховський р-н,

Херсонської обл.

Затверджую:

Заступник директора

Асканійської ДСДС

___________А.В. Волошенюк

„____”____________2011 р.

ЗВІТ

про науково-дослідну роботу за 2011 року

НТП 02"Землеробство"

Підпрограма 2. Системи землеробства при оптимізації співвідношення земельних угідь, застосування ефективних технологій виробництва продукції рослинництва в зоні Степу.

02.02/25-01. «Розробити еколого безпечні енергозберігаючі способи основного обробітку ґрунту та “прямої сівби” сільськогосподарських культур в зерно просапних сівозмінах південного Степу.»

Відповідальний виконавець:

Зав. лабораторією

агротехнологій,

канд. с.-г. наук

______________ В.М. Нижеголенко

Тавричанка, 2011 р.

Список авторів

Завідуючий лабораторією

агротехнологій, старший науковий співробітник,

кандидат сільськогосподарських наук, В.М.Нижеголенко.

Науковий співробітник А.В. Волошенюк.

Лаборант О.В.Красько.

Реферат

Звіт виконано на 23 сторінках і включає 12 таблиць.

Об’єкт досліджень: спосіб, глибина обробітку ґрунту, системи удобрення, спосіб основного обробітку ґрунту, гірчиця сарептська, горох, сорго, озима пшениця.

Мета досліджень: оптимізація параметрів системи основного обробітку ґрунту з застосуванням новітніх багатоопераційних ґрунтообробних знарядь та прямої сівби в сівозмінах короткої ротації.

Метод досліджень – польові досліди з комплексом аналітичних та лабораторно-польових досліджень.

Щільність складання ґрунту була найбільш високою у шарі 0-40 см в посівах усіх культур при застосуванні прямої сівби у попередньо необроблений ґрунт –1,21-1,39 г/см3.

Найменша водопроникність ґрунту в посівах усіх культур сівозміни спостерігалася при застосуванні прямої сівби в попередньо необроблений ґрунт. При цьому в другу і третю годину спостережень вона знижувалась швидше ніж в інших варіантах досліду. Найбільшою за 2010р була на посівах усіх культур при застосуванні оранки 805,2 – 1543,6 мм.

Урожайність усіх культур сівозміни в значній мірі залежить від способу та глибини обробітку. Найвищі показники спостерігалися при глибокому обробітку ґрунту, а найменші - при застосуванні No-till технології. Найбільше зниження урожайності при застосуванні No-till на сорго.

Найбільший прибуток з га. озима пшениця забезпечила при застосуванні оранки в сівозміні - 8794 грн, а найменший – 6067 грн при застосуванні No-till технології, що в 1,44 рази менше, ніж по оранці.

Ключові слова: СІВОЗМІНА, ОБРОБІТОК ГРУНТУ, ПРЯМА СІВБА, ЩІЛЬНІСТЬ, ВОДОПРОНИКНІСТЬ, БУР'ЯНИ, ГОРОХ, ПШЕНИЦЯ, СОРГО, ГІРЧИЦЯ САРЕПТСЬКА.

Умови одержання звіту: за договором. Херсонська область, Каховський район, с. Тавричанка , Асканійська ДСДС ІЗЗ НААНУ .

ЗМІСТ

Список авторів

2

Реферат

3

Вступ

5

Методика проведення досліджень

7

Результати досліджень

10

Висновки

23

Перелік посилань

24

ВСТУП

В умовах ведення сучасного землеробства велике значення має зменшення витрат на вирощування сільськогосподарської продукції та її собівартості. Найбільш затратною операцією в технології вирощування сільськогосподарських культур є обробіток ґрунту. Тому, система основного обробітку ґрунту при вирощуванні сільськогосподарських культур повинна бути ґрунтозахисною і ресурсоощадливою.

В більшості країн світу найбільш економічно вигідною та екологічно безпечною системою землеробства прийнято вважати No-till. Технологія нульового обробітку ґрунту No-till передбачає відмову від будь-якого механічного способу попереднього розпушення ґрунту: оранки, культивації, боронування та збереження пожнивних залишків на поверхні. За рахунок цього економиться значна частка витрат при традиційній технології. Ряд дослідників вважають, що скасування попереднього механічного обробітку ґрунту дозволяє зберегти і відновити головний виробничий ресурс землеробства - родючість ґрунтів, покращити структурність і таким чином підвищити врожайність сільгоспкультур і забезпечити довгострокову рентабельність виробництва. Проте зустрічаються в літературі багато заперечень про введення у широке виробництво системи No-till, де відмічається, що вона не зовсім екологічно безпечна і має ряд суттєвих недоліків.

Сьогодні головним чинником відновлення родючості ґрунтів в умовах відсутності тваринництва є заробка в ґрунт післяжнивних решток, введення в сівозміну бобових культур і ґрунтоощадна система землеробства. Тобто, така система землеробства, яка спрямована на повертання вирощеної органіки в ґрунт.

Застосування обґрунтованої системи обробітку ґрунту може забезпечити збільшення прибутку, підвищення врожайності, поліпшення стану ґрунту і захист навколишнього середовища.

Крім того не менш важливим є вивчення особливостей мінерального живлення сільськогосподарських культур при нульовому і механічному обробітку ґрунту.

Дослідження з використанням новітніх комбінованих багатоопераційних ґрунтообробних знарядь в системах основного обробітку та прямої сівби при вирощуванні гірчиці сарептської, гороху, сорго, пшениці озимої в короткоротаційній сівозміні в богарних умовах півдня України є маловивченими і тому є досить актуальними.

У зв’язку з цим ставиться за мету обґрунтувати оптимальні параметри способів і глибини основного обробітку ґрунту і сівби в попередньо необроблений ґрунт та їх вплив на зміну агрофізичних властивостей, поживний режим ґрунту, фітосанітарний стан посівів, росту і розвитку рослин та формування врожаю сільськогосподарських культур.