Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
структура.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
130.56 Кб
Скачать

Загальні висновки

Таким чином, на підставі усього вище сказаного, можна дати загальну характеристику організаційній структурі, визначивши декілька положень, що визначають її значимість: організаційна структура управління підприємства забезпечує виконання усіх функцій менеджменту; структура організації визначає права й обов’язки на управлінських рівнях; від організаційної структури залежить ефективна діяльність підприємства, його виживання і процвітання; структура, прийнята в конкретній формі, визначає організаційну поведінку її працівників, тобто стиль менеджменту і якість роботи колективу.

Сучасний етап розвитку економіки України ставить нові вимоги до побудови організаційних структур управління підприємствами. Так, забезпечення широких можливостей для підприємництва зумовлює необхідність наступних змін в організаційній структурі: посилення функцій, зв’язаних з маркетингом; підвищення ролі стратегічного планування (всупереч переважаючим в даний час функціям оперативного управління) на вищих рівнях управління; здійснення системної оцінки керівних кадрів з врахуванням комплексних результатів їх праці, а також мотивації; тісну взаємодію між торговельно-збутовими підрозділами, відділами, які займаються технічним розвитком і керівництвом підприємства.

У сучасних умовах господарювання організаційні структури управління повинні передбачати функції, зв’язані з оцінкою ефективності підприємства порівняно з світовим рівнем: систематичне порівняння рівня розвитку підприємства з рівнем, досягнутим фірмами-конкурентами; порівняння техніко-економічного рівня продукції даного підприємства з світовими стандартами; системний аналіз та оцінки ефективності власного виробництва, впровадження прогресивних принципів управління в окремих цілях; середньо- та короткотермінове планування з акцентом на фінансовому плані, який набуває першочергового значення порівняно з іншими формами планування.

Використана література

1. Конституція України: Прийнята на п’ятий сесії Верховної Ради України 28 червня 1996 року // Голос України, 1996, 13 липня.

2. Гальчинський А.С. та ін. Основи економічної теорії. — К., Вища школа, 1995.

3. Економічна теорія. Мікроекономіка: Навчальний посібник. К., Заповіт, 1997.

4. Курс экономической теории: Учебник / Под ред. Чепурина М.Н., Килелевой Е.А. — Киров, изд-во ”Иса”, 1997.

5. Макконнелл Кэмбелл P., Брю Стекли Л. Экономика / Пер. с англ. — М., Республика, 1992.

6. Мескон М.Х., Альберт М., Хедоури Ф. Основы менеджмента. — М., 1992.

7. Основи економічної теорії: Навч. посібник. — К., 2001.

8. Пиндайк Р., Рубинфельд Д. Микроэкономика. М., Дело, 1992.

9. Самуельсон П. Економіка. — К., «Основи», 1993.

10. Современная экономика. Под ред. О.Ю. Мамедова. Ростов-на-Дону, Феникс, 1995.

11. Экономика / Под ред. А.С. Булатова. — М., БЕК, 1999.

12. Экономическая теория: Учебник для ВУЗов. Под ред. В.Д. Камаева. — М., Владос, 1999.

13. Про підприємство в Україні: Закон України від 27 березня 1991 р. // Верховна Рада України. — К.: Парламентське видавництво, 1998.