Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СТИСЛИЙ КОНСП. ЛЕКЦІЙ.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
983.55 Кб
Скачать

Лекція 1. Психологія як наука. Предмет і методи психології

Вивчивши дану тему, ви повинні уміти:

  • сформулювати предмет і завдання психології як науки;

  • виділити основні етапи становлення психологічної науки;

  • розкрити специфіку сучасного етапу розвитку психології;

  • виявити місце психології в системі наук про людину;

  • перерахувати галузі психологічної науки;

  • пояснити методологічні принципи психології;

  • проаналізувати методи психології і умови їх правильного примінення.

План лекції.

1. Об'єкт вивчення психології.

2. Основні етапи становлення психології як науки.

3. Основні напрями психологічної науки.

4. Місце психології в системі наук. Галузі психологічної науки.

5. Методологічні принципи психології. Методи психології.

Питання 1. Об'єкт вивчення психології.

Необхідність правильного розуміння людьми один одного в про­цессе спільного життя і діяльності привела до того, що область явищ, що вивчаються психологією, привернула увагу людини задовго до того, як психічні явища стали предметом наукового пізнання.

Ще в глибокій старовині склалося уявлення про те, що окрім фізично відчутного тіла у людини є якась невідчутна сущ­ность, що робить тіло "одушевленим", здатним вважати, відчувати, бажати, діяти. Термін "психологія" в перекладі з грецької озна­чає "навчання про душу" (psyche—душа (logos—учіння, наука).

В наші дні не викликає сумніву існування особливої реальності, відмінної від зовнішньої дійсності. Насправді, ми можемо припам’ятати і в думках пережити ще раз те, що давно зникло з нашої жиз­ни, уявити собі не лише те, чого ніколи не бачили, але і те, чого ніколи не існувало. У нас живуть відчуття, бажання, думки, в яких особливим чином відбивається навколишній нас світ, утворюючи суб’єктивну психічну реальність.

Психологія вивчає цей внутрішній світ психічних явищ людини, що усвідомлюються або не усвідомлюваних нею.

Психічні явища (звичайно, на іншому рівні організації) є і у тварин. Тому психологія, вивчаючи людину, цікавиться і пси­хікою тварин: як вона виникає і змінюється в процесі еволюції тваринного світу, в чому причини відзнаки людської психіки від пси­хики інших живих істот.

Для того, щоб займатися якою-небудь діяльністю, спілкуватися з іншими людьми, щоб орієнтуватися у навколишньому світі, людині перш за все необхідно його пізнати. Психологія вивчає, які властивості дійсності пізнає людина за допомогою психічних процесів — відчуттів, сприйняття, мислення, уяви і ін. Психологія розглядає також психологічні особливості різних видів діяльності і спілкування і їх вплив на психіку.

Хоча психічні явища підкоряються спільним закономірностям, для кожної людини вони індивідуальні. Тому психологія вивчає індивідуально-психологічні особливості людей, їх особистість, мотиви поведінки, темпераменту і характеру.

Таким чином, психологія — наука про закономірності винекнення, функціонування і розвитку психіки.

Основними завданнями психології, з одного боку, є вивчення законів психічної діяльності, суті психічних явищ і їх ролі в пізнанні людиною самої себе і навколишнього світу, в її діяльності і спілкуванні, індивідуально-психологічних особливостей людини і її особистості.

З іншого боку, на основі цього знання розробляються практичні засоби психологічної допомоги людям у всіляких сферах їх жизнедіяльності—в організації оптимальних умов праці, навчання і виховання, вирішенні особистісних проблем.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]