Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методич_забезпеч_практич_занят.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
920.06 Кб
Скачать

Завдання для індивідуальної роботи:

  1. Скласти проект заяви про визнання фізичної особи обмежено дієздатною.

  2. Складіть проект заяви про надання права на шлюб.

  3. Скласти проект заяви про визнання фізичної особи безвісно відсутньою.

Завдання для самостійної роботи

• Визначити особливості окремого провадження та його відмінності від позовного.

• Назвати всі відомі (можливі) приклади справ про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Нормативні акти та література

  1. Цивільний процесуальний кодекс України.

  2. Закон України «Про нотаріат» від 2.09.1993 р.

  3. Порядок передачі дітей, які є громадянами України, на усиновлення громадянам України та іноземним громадянам і здійснення контролю за умовами їх проживання у сім'ях усиновителів, затверджений постановою Кабінету Міністрів України № 775 від 20.07.1996 р.

  4. Постанови Пленуму Верховного Суду України:

  • «Про судову практику в справах за скаргами на нотаріальні дії або відмову в їх вчиненні» від 31.01.1992 р. № 2

  • «Про судову практику в справах про визнання громадянина обмежено дієздатним чи недієздатним» від 28.03.1972 р. №3.

  • «Про практику розгляду судами справ про встановлення неправильності запису в актах громадянського стану» від 07.07.1995 р. № 12.

  • «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» від 31.03.1995 р. № 5

  1. Воробьев С. Рассмотрение гражданских дел об установлении фактов, имеющих юридическое значение // Социалистическая законность — 1989. № 9. - С. 25-27.

  2. Светличная Г.А. Лица, участвующие в делах особого производства // Проблемы социалистической законности. - Харьков, 1989. - Вып. 24. - С. 43-46.

  3. Удальцова ИВ Реализация судебного решения по делам о признании гражданина ограничено дееспособным или недееспособным // Проблеми законності. - 2002. - Вин. 57. - С. 211-215.

  4. Фурса С.Я. Окреме провадження у цивільному процесі України // Видавництво Київського ун-ту.‑‑ . - К., 1999.

  5. Штефан М.Й., Дріжчана О.Г Процесуально-правова природаокремого провадження // Вісник КДУ. - 1985. - № 25. - С. 44-50.

  6. Штефан М. Й. Цивільний процес. — К., 2001.

Тема №23. Апеляційне провадження. План практичного заняття:

1. Поняття апеляційного провадження та його основні риси.

2. Право апеляційного оскарження рішення, ухвали та внесення на нього подання.

3. Строки і процесуальний порядок апеляційного оскарження.

4. Ухвали та рішення суду апеляційної інстанції.

Вирішити запропоновані ситуативні задачі:

Задача 1.

Подружжя Кравчиків пред'явило позов до Тарасюка про визнання дійсним договору довічного утримання та про визнання права власності на жилий будинок. Позивачі зазначали, що на прохання Кальченко, сестри відповідача, яка мала потребу в сторонньому догляді, була укладена угода про довічне утримання.

За цією угодою подружжя Кравчиків зобов'язалося утримувати Кальченко, а остання передала їм у власність жилий будинок. Договір не був нотаріально посвідчений, але його умови були повністю виконані (що підтвердили свідки у судовому засіданні).

У зв'язку з тим, що відповідач звернувся до нотаріуса із заявою про право власності в порядку спадкування на майно померлої Кальченко, позивачі просили визнати дійсним договір довічного утримання і на його підставі визнати за ними право власності на будинок. Позов було задоволене.

Тарасюк звернувся до апеляційного суду зі скаргою.

Якою має бути відповідь суду апеляційної інстанції? Відповідь обґрунтуйте.

Задача 2.

Деснянський районний (місцевий) суд розглянув позов Трохима до Ольгович про визнання недійсним договору купівлі-продажу квартири. Рішенням суду від 21.11.2001 р. позов було задоволене.

В який суд, в якому порядку і в які строки може бути оскаржене дане рішення ?

Задача 3.

Марченко Клавдія пред'явила позов до своїх доньок Світлани й Галини про визнання недійсним договору дарування жилого будинку. Позивачка зазначала, що на вимогу відповідачів, які обіцяли не порушувати її права володіння і користування будинком, допомагати по веденню домашнього господарства, вона оформила договір дарування їм будинку. Відповідачі не виконували своїх зобов'язань (відповідачі цей факт заперечували). Посилаючись на те, що угоду було укладено внаслідок помилки, позивачка просила задовольнити її позов. Суд відмовив у позові.

Марченко Клавдія подала апеляційну скаргу.

Якими мають бути дії апеляційного суду? Відповідь обґрунтуйте.

Задача 4.

Рішенням місцевого суду відмовлено в позові Шляпченко Г.Д. до підприємства “Перемога” про поновлення на роботі.

В апеляційній скарзі Шляпченко Г.Д. просив рішення місцевого суду скасувати і ухвалити нове – поновити його на посаді водія. Додатково він зазначав, що по найму працював у відповідача водієм. Був звільнений за прогул без поважних причин. В день, коли він був відсутній на роботі – хворів. Просив місцевий суд витребувати із лікарні лист непрацездатності, проте в задоволенні клопотання було відмовлено. Лист непрацездатності йому не видали.

Чи має право апеляційний суд витребувати лист непрацездатності? Чи має апеляційний суд право скасувати рішення місцевого суду і ухвалити нове?

Задача 5.

Апеляційний суд розглянув цивільну справу за апеляційною скаргою Гречко С.С. на рішення місцевого суду у справі за позовом Гречко С.С. до Петренко Б.А. про відшкодування шкоди, спричиненої внаслідок ДТП.

При апеляційному розгляді справи було встановлено, що суд першої інстанції розглянув справу за відсутності Гречко С.С. Даних про повідомлення позивача належним чином про час і місце розгляду справи не було.

Як в даному випадку повинен діяти суд апеляційної інстанції?

Задача 6.

Місцевий суд задовольнив позов Калініної А.І. до Калініна П.П. про розірвання шлюбу. В рішенні суду вказано, що причиною розпаду сім’ї є постійне зловживання відповідачем спиртними напоями, бійки та скандали, неповажне ставлення до дружини.

Калінін П.П. подав апеляційну скаргу на це рішення, пояснюючи, що проти рішення суду про розірвання шлюбу він не заперечує, але вважає неправильними мотиви, якими керувався суд, задовольняючи позов. Крім того, у справі немає ніяких доказів, що підтверджували б зловживання відповідачем спиртними напоями та негативну поведінку в сім’ї.

Суддя ухвалою відмовив у прийнятті скарги. В ухвалі зазначалося, що Калінін П.П. проти рішення суду заперечень не має і по суті згоден з рішенням.

Чи правильно вчинив суддя?