Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кижка студентам _іформатика друк.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
5.76 Mб
Скачать

Форматування абзаців

Під абзацом у Word розуміють частину документу, за якою розміщено маркер абзацу. При введенні тексту абзац завжди закінчується натискуванням клавіші Enter. Для форматування абзацу використовують команду “Формат”/ “Абзац”.

При форматуванні абзацу оперують наступними поняттями:

Відступ – встановлює відстань тексту абзацу (або тільки першого рядка) від поля або сторінки:

  • для абзацу можна задати лівий і/або правий відступи;

  • для першого рядка абзацу можливе завдання відступу або виступу, що задаються за допомогою команди “Формат”/ “Абзац”.

Вирівнювання тексту – використовується в залежності від межі:

  • по лівій межі – в основному тексті звичайних документів, при цьому правий край документу не вирівнюється й утворюються мов би сходинки;

  • по правій межі – у колонтитулах;

  • по центру – при оформленні заголовків;

  • по всій ширині – в основному тексті ділових листів і друкованих видань, лівий і правий край документів абсолютно рівні.

Табуляція – застосовується для створення фіксованого відступу на початку першого рядка кожного абзацу, а так само дозволяє оформити текст у декілька вирівняних стовпчиків.

Міжстрічковий інтервал – дозволяє встановити відстань між рядками абзацу.

Крім міжстрічкового інтервалу можна встановити відстань перед абзацом і після нього.

Лінії, рамки і штрихування – призначені для створення дизайну абзацу.

Щоб встановити параметри форматування абзацу найбільше зручно використовувати вікно діалогу “Абзац”. Для відкриття цього вікна діалогу виберіть команду „Абзац” з меню „Формат” або з контекстного меню, що відкривається за допомогою правої кнопки миші.

Вікно діалогу “Абзац” містить дві вкладки: “Відступи і інтервали”, “Розташування на сторінці”. За допомогою цього вікна діалогу можна встановити доступні в MS Word елементи форматування абзацу. Наприклад, вкладка “ Відступи і інтервали ” дозволяє встановити наступні параметри формату абзацу:

  • правий і лівий відступи;

  • відступ і виступ першого рядка абзацу;

  • інтервал між рядками (міжстрічковий інтервал);

  • інтервал перед абзацом і після нього;

  • вирівнювання по лівому, правому краях або по всій ширині.

Відстань між рядками встановлює опція “міжрядковий” вікна діалогу „Абзац”, і вона може бути як звичайною (значення “одинарний”), так і більшою (“подвійний” або “множник”).

Форматування за допомогою команди вікна діалогу “Абзац” зводиться до введення значень для обраних параметрів. При цьому числові значення можуть бути безпосередньо введені у відповідні поля або вибрані за допомогою кнопок, розташованих у правій частині полів введення.

Вкладка “ Розташування на сторінці ” дозволяє встановити такі параметри формату абзацу, як розбивка на сторінки, заборону друку висячих рядків, заборону розриву сторінки всередині абзацу та ін.

При встановленні параметрів форматування абзацу зовнішній вигляд цього абзацу зображується в полі Зразок вікна діалогу Абзац.

Панель інструментів “Форматування” дозволяє встановити ті ж параметри форматування абзацу, що й команда “Абзац”. Для цього досить виділити необхідні абзаци і натиснути мишкою потрібну кнопку на панелі інструментів. Але, панель інструментів “Форматування” має обмежений набір засобів у порівнянні з вікном діалогу “Абзац”. За допомогою відповідних кнопок цієї панелі можна:

  • встановити вирівнювання (по правому або лівому межах, по всій ширині, по центрі);

  • створити фіксовані відступи;

  • відкрити панель інструментів “зовнішні межі”, за допомогою якої можна створювати рамки навколо абзаців.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]