Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсовой_Лупинос В.В. 1 частина Вступ.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
08.12.2018
Размер:
86.49 Кб
Скачать

2. Методика досліджень

2.1. Патентний пошук виконаний: МПК7 А 01 D 27/00; МПК7 А 01 В 35/00; МПК7 А 01 В 49/02, держави пошуку відповідно: Англія, Німеччина, Росія, Чехія, Україна . Роки 2005-2011 тому, що у ці роки про проводилося більш всього досліджень в цьому напрямку. Результати оформлені відносно ДСТУ 3008-95. Звіт про патентні дослідження представлений у Додатку А.

2.2. Дослідження по визначенню тягового опору та продуктивності від ширини захвату на основі культиватора Karat 9/400 з встановленням прикочуючих котків та розрівнюючих котків 1.

Визначення тягового опору сільськогосподарської машини з визначеною кількістю машин, кН 1:

,

(1)

де - - ширина захвату сільськогосподарської машини; м;

-питомий опір машини в залежносты від швидкості руху,

- вага сільськогосподарської машини, кг;

Продуктивність агрегату за годину чистої роботи, га/год:

(2)

де - - коефіцієнт, який враховує в яких одиницях вимірюється швидкість руху агрегату (якщо у км/год =0,1, а якщо у м/с то =0,36);

– робоча ширина захвата агрегату, м;

- робоча швидкість руху агрегату, км/год.

Вказана продуктивність відображає технічну здатність агрегату.

Визначення тягового опору сільськогосподарської машини з комбінуванням, кН:

,

(3)

Де – опір комбінуючого сільськогосподарського пристосування, машини або знаряддя, кН;

3. Результати теоретичних досліджень

3.1. На підставі проведених теоретичних досліджень можна визначити залежність тягового опору від ширини захвату культиватора Karat 9, а також продуктивність.

3.2. Побудові залежностей (рис.1, 2, 3, 4) проводиться згідно методи з використанням ЕОМ і пакетом програм Eхсel. Отримані залежності дають можливість більш точно визначити основні показники роботи агрегату.

Аналізуючи отримані залежності (рис. 1) можна зробити висновок, що при збільшенні тягового опору сільськогосподарського знаряддя загальний тяговий опір агрегату зростає по квадратичній залежності. При цьому чим більша ширина захвату тим тяговий опір зростає повільніше.

Рис. 1 – Залежність тягового опору від ширини захвату агрегату

Проаналізувавши графіки (рис. 2, 3 ) бачимо, що при укомплектуванні культиватора прикочуючими та вирівнюючими котками тяговий опір зростає по квадратичній залежності на вибраній ширині захвату агрегату.

Рис. 2 – Залежність тягового опору з прикочуючими котками від робочої ширини захвату.

Рис. 3 – Залежність тягового опрору з прикочуючи ми та розрівнюючими котками від робочої ширини захвату.

Аналізуючи отриманні данні з залежності продуктивності від ширини захвату (рис. 4) можна зробити висновок що при збільшенні ширини захвату агрегату зростає продуктивність, але при цьому збільшується тяговий опір, що вимагає комплектувати сільськогосподарське знаряддя з більш енергонасиченим трактором.

Рис. 4 – Залежність продуктивності від ширини захвату агрегату .

Висновки

Отримано залежності залежність тягового опору на ширину агрегату, продуктивність та ступень завантаження трактора за тягою на двох передачах. На підставі теоретичних досліджень можна зробити такі висновки.

  1. Аналізуючи отримані залежності можна зробити висновок, що при збільшені тягового опору сільськогосподарського знаряддя загальний тяговий опір агрегату зростає по квадратичній залежності. При цьому чим більша ширина захвату тим тяговий опір зростає повільніше.

  2. При укомплектуванні культиватора прикочуючими та вирівнюючими котками тяговий опір зростає по квадратичній залежності на вибраній ширині захвату агрегату.

  3. Аналізуючи отриманні данні з залежності продуктивності від ширини захвату можна зробити висновок що при збільшенні ширини захвату агрегату зростає продуктивність, але при цьому збільшується тяговий опір, що вимагає комплектувати сільськогосподарське знаряддя з більш енергонасиченим трактором.