Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсовая работа вариант 2011 для затвердження.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
573.95 Кб
Скачать

44

МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ

ТАВРІЙСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ АГРОТЕХНОЛОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

НАВЧАЛЬНО-НАУКОВИЙ ІНСТИТУТ ЕКОНОМІКИ ТА БІЗНЕСУ

ФАКУЛЬТЕТ ЕКОНОМІКИ ТА БІЗНЕСУ

Кафедра Облік і аудит

АУДИТ

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДЛЯ ВИКОНАННЯ КУРСОВОЇ РОБОТИ

Студентами ОКР «Бакалавр» спеціальності 6.030509

«Облік і аудит» денної форми навчання

Мелітополь, 2011

УДК 378.147.88:657.6

ББК 74.58+65.9(4Укр) 053

Аудит. Методичні вказівки до виконання курсової роботи для студентів ОКР «Бакалавр» спеціальності 6.030509 «Облік і аудит» денної форми навчання – Мелітополь:Таврійський державний агротехнологічний університет, 2011- 57 с.

Розробники: асистент Котова С.О.

Рецензенти: к.е.н, доц. кафедри «Фінанси і кредит» І. Є Якушева

гол. бухгалтер ТОВ «ГЕНСЕРВИС» Г.О. Столяров

Розглянуто та рекомендовано до друку на засіданні кафедри Облік аудит« » 20 р., протокол № . Затверджено методичною комісією економічного факультету « » 20 р., протокол № .

Методичні вказівки призначені для закріплення теоретичних та практичних знань студенів в процесі вивчення дисципліни

ЗМІСТ

ВСТУП 4

  1. ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ПОРАДИ 6

1.1 Вибір теми 6

1.2 Вивчення літературних джерел 6

1.3 Структура курсової роботи 7

1.4Методика виконання курсової роботи 7

  1. ПРАВИЛА ОФОРМЛЕННЯ КУРСОВОЇ РОБОТИ 22

2.1 Загальні вимоги 22

2.2 Нумерація 23

2.3 Таблиці 24

2.4 Формули 24

2.5 Посилання 24

2.6 Список використаних джерел 25

2.7 Додатки 25

  1. ЗАХИСТ РОБОТИ 25

  2. ДОДАТКИ 28

СПИСОК РЕКОМЕНДОВАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ 29

Додатки 31

ВСТУП

Курсова робота з дисципліни «Аудит» – важливий елемент учбового процесу, спрямований на більш глибоке засвоєння студентами спеціальних питань аудиторської діяльності, набуття навичок, узагальнення та самостійного аналізу вивченого матеріалу.

Метою написання курсової роботи є оволодіння студентами теоретичними знаннями та набуття практичних навичок організації та методики проведення аудиту (незалежної перевірки систем обліку, внутрішнього контролю і фінансової звітності) та виконання інших видів аудиторських послуг (супутніх робіт).

Курсова робота повинна відповідати наступним вимогам:

  • відображати рівень загальної економічної підготовки з обраної теми;

  • містити економіко-правовий аналіз нормативних документів;

  • містити огляд бібліографічних джерел;

  • аудиторський аналіз діяльності підприємства в відповідності з вимогами нормативних документів;

  • завершуватись висновками і конкретними пропозиціями.

Курсова робота показує вміння і здатність студента:

а) використовувати отримані знання з аудиту в практичній;

б) працювати з фактичними даними бухгалтерського обліку та показниками фінансової звітності досліджуваного підприємства;

в) розробляти логіко-структурну схему курсової роботи з аудиту;

г) аналізувати і критично оцінювати різні аспекти фінансової діяльності господарюючих суб'єктів під час виконання курсової роботи;

д) вміти грамотно обґрунтовувати власні виводи і пропозиції щодо поліпшення предметної області дослідження.

Виробничі функції бакалавра з обліку, нерозривно пов’язані з організацією та підготовкою до проведення аудиту фінансово-господарської діяльності на підприємстві, виявленням стану економічних, організаційних, інформаційних та інших характеристик системи, що знаходяться в сфері аудиторської оцінки, здійснення економічного аналізу про господарські процеси та явища, їх кількісної характеристики і оцінки економічних об’єктів – ресурсів, продукції, прибутку.

В разі подальшої підготовки фахівця (за програмою освітньо-кваліфікаційного рівня магістр) засвоєні знання мають бути базою для розробки заходів покращення фінансового стану підприємства, попередження та ліквідації недоліків бухгалтерського обліку, оподаткування.

Курсова робота з дисципліни «Аудит» виконується на матеріалах підприємств, які є базою виробничої практики (для студентів стаціонарного навчання), або підприємств в яких працюють студенти заочної форми навчання.

Методичні вказівки до виконання курсової роботи розроблені у відповідності із робочою програмою дисципліни “Аудит”, що передбачена для студентів облікових спеціальностей.

1. Загальні методичні поради

1.1 Вибір теми

Тема курсової роботи обирається студентом самостійно на підставі запропонованої кафедрою тематики, за заявками підприємства або за бажанням студента, але теми в групі не повинні повторюватися. Робота, якщо вона відповідає меті та вимогам курсової роботи, може бути виконана за темою, не передбаченою тематикою.

Тема погоджується з керівником курсової роботи і затверджується кафедрою бухгалтерського обліку та аудиту.

Студентам заочної форми навчання доцільно обирати тему, що відповідає характеру та напрямам діяльності підприємства, на якому вони працюють.

Рекомендована тематика курсових робіт для студентів різних форм навчання наведена у додатках

Для аналізу господарської діяльності досліджуваного підприємства беруться фінансові звіти та дані бухгалтерського обліку за останній фінансовий рік який попереднім року написання курсової роботи.

    1. Вивчення літературних джерел

Після вибору і затвердження теми студент приступає до її виконання: розробляє план курсової роботи з обраної теми, який погоджує з керівником.

Наступний етап роботи – опрацювання нормативних джерел і спеціальної літератури. Обов’язково вивчаються закони України, постанови Кабінету Міністрів, накази органів державного управління, Міністерства фінансів, державної податкової адміністрації, Національного банку та інші, згідно обраної теми.

В якості літературних джерел використовується спеціальна і періодична література. Особливу увагу слід приділити опрацюванню зарубіжних видань з питань сучасних досягнень аудиту, який ґрунтується на проблемах ринкової економіки, бухгалтерського обліку та економічного аналізу.

При роботі з літературними джерелами вони анотуються, здійснюється їх реферування і узагальнення відповідно до плану курсової роботи.

Не допускаються до захисту і підлягають поверненню на доробку курсові роботи, виконані на базі застарілих інструктивних матеріалів.

    1. Структура курсової роботи

Курсова робота повинна містити :

  • титульний лист;

  • зміст;

  • вступ;

  • основну частину;

  • висновки та пропозиції;

  • список використаної літератури;

  • додатки.

Загальний обсяг роботи повинен бути не менше 40 сторінок друкованого тексту без додатків.

1.4. Методика виконання курсової роботи

Матеріал теми курсової роботи розміщується згідно її структури. титульний лист курсової роботи оформляється згідно зразка.

Зміст, наданий на початку курсової роботи, містить назву та нумерацію сторінок усіх розділів, зокрема вступу, розділів, висновків, списку використаних джерел, додатків.

У вступі стисло обґрунтовується вибір теми, її актуальність, визначається мета курсової роботи і завдання аудиту на сучасному етапі ринкових перетворень в Україні, наводиться предмет, об’єкт і методи дослідження. Рекомендований обсяг вступу 2 – 3 сторінки.

Основна частина курсової роботи складається з розділів та підрозділів. Кожний розділ починається з нової сторінки. Наприкінці розділу обов’язково викладаються короткі висновки.

Перший розділ Надається економіко – правовий аналіз діючих нормативних документів, дається їх перелік та характеристика, вказуються які нормативні документи застосовуються на підприємстві та у відповідності до яких воно здійснює фінансово-господарську діяльність, дати посилання на конкретні пункти; виконується огляд спеціальної літератури з теми дослідження, детально розкриваються Міжнародні стандарти аудиту (210, 230, 250, 300, 500, 700, тощо).

Вказати перелік нормативних документів, що використовуються при аудиті операцій по заданій темі, на які статті нормативних документів необхідно звертати увагу при перевірці і чому. Та дати аналітичну їх характеристику.

Приклад: 1. Для здійснення операцій на рахунках в банках суб'єкти господарювання відкривають рахунки в банках у національній та іноземній валюті. Порядок відкриття банками рахунків для суб'єктів господарювання визначений Інструкцією про відкриття банками рахунків у національній та іноземній валюті, затвердженою постановою Правління Національного банку України від 18 грудня 1998 р. № 527, зі змінами і доповненнями.

2. З метою аудиторської перевірки обґрунтованості фонду оплати праці в першу чергу перевіряється дотримання підприємством Декрету та Закону України "Про оплату праці". Крім того аудитору необхідно перевірити внутрішньогосподарські документи з оплати праці, а саме: Положення про оплату праці, колективний договір, Положення про внутрішньогосподарський розрахунок, норми і розцінки, що використовуються для різних видів оплат, договори і контракти на оплату праці тощо.

Порядок складання контракту, його склад, рішення питань організації робіт за контрактом здійснюється на підставі Положення про порядок складання контрактів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 170 від 19 серпня 1994 р.

Облік розрахунків з оплати праці здійснюється па основі типових форм, затверджених наказом Міністерства статистики України "Про затвердження типових форм первинного обліку по розрахунках з робітниками і службовцями по заробітній платі" № 144 від 22.05.1996 р. на виконання заходів щодо реалізації державної програми переходу України на міжнародну систему обліку і статистики.

Розкривається загальна методика проведення аудиту і розробляється методика її проведення у відповідності до специфіки досліджуваного підприємства та обраної теми; документальне оформлення операцій по досліджуваної темі; джерела інформації для їх перевірки.

Проаналізувати можливі порушення ведення бухгалтерського обліку і складання звітності.

Студенту необхідно вказати 8-10 можливих порушень і проаналізувати їх вплив на достовірність бухгалтерської звітності і дотримання законодавства (табл. 1.1).

Таблиця 1.1

Можливі порушення та їх вплив на достовірність інформації

Підстава

Характер можливих порушень

Вплив порушення на достовірність бухгалтерської звітності і дотримання законодавства

Методи та прийоми встановлення

1

2

3

4

Приклад заповнення таблиці 1.1.

Можливі порушення та їх вплив на достовірність інформації

Підстава

Характер можливих порушень

Вплив порушення на достовірність бухгалтерської звітності і дотримання законодавства

Методи та прийоми встановлення

1. Податковий Кодекс

( ст. ...)

Відсутність в організації договорів про повну матеріальну відповідальність з особами, відповідальними за збереження цінних паперів (у випадках зберігання цінних паперів в касі)

Низький рівень внутрішнього контролю в організації.

Можливість зловживань з бланками цінних паперів працівниками, що мають до них доступ і ін..

Документальна перевірка, опитування, огляд, спостереження, тестування

2. Податковий Кодекс (ст. ..)

Невірний розрахунок податку на доходи фізичних осіб

Помилка в розрахунку податку на доходи фізичних осіб і, як наслідок, спотворення розрахунків з бюджетом по податку.

Арифметична перевірка (перерахунок);документальна перевірка, запит; звірка,

аналітичні процедури

Зазначається сума штрафних санкцій передбачених нормативними документами, які виникають в обліку згідно обраної теми, якщо є копії актів перевірок то вони додаються до додатків роботи.

У другому розділі. Дати характеристику організаційно-технологічним особливостям роботи досліджуваного підприємства, стану та організації бухгалтерського обліку та основним економічним показникам його діяльності, надається експертна діагностика фінансового стану та звітності підприємства. На підставі даних звітності підприємства провести аналіз показників фінансового стану підприємства (додаток 9), та зробити перевірку порівнянності та взаємоув’язки показників основних форм річної звітності досліджуваного підприємства ( додаток 10 ).

Провести загальний огляд наявності та правильності оформлення форм звітності, про що зробити відмітку в робочих документах аудиту.

Розглядається структура та облікова політика дослідженого підприємства, надається характеристика документообігу, методів внутрішньогосподарського аудиту, та ступінь комп’ютеризації облікових і аудиторських робіт. Під час написання цього розділу особливу увагу слід приділити організації фінансового, управлінського та податкового обліку на підприємстві.

Виходячи з оцінки системи внутрішнього контролю на підприємстві та величини аудиторського ризику, необхідно визначити низку завдань, які повинен виконати аудитор для досягнення поставленої мети.

У третьому розділі. Для виконання розділу «Проведення аудиту та узагальнення його результатів на підприємстві» курсової роботи дозволяється використання даних підприємства на якому студент проходить виробничу практику (працює) і в цілому є весь необхідний матеріал для розкриття теми курсової роботи.

При виконанні цього розділу курсової роботи студенту необхідно: від імені досліджуваного підприємства скласти лист пропозицію про проведення аудиту. Укласти від свого імені, як незалежного аудитора (що має кваліфікаційний сертифікат серії А та ліцензію на право здійснення аудиторської діяльності) з підприємством, що є базою проходження практики, (на якому він працює), лист зобов’язання на проведення аудиту, договір на проведення аудиту, в якому необхідно вказати строки проведення аудиту та розмір оплати аудиторських послуг (показати її розрахунок (табл. 3.1) після складання плану проведення аудиторської перевірки на досліджуваному підприємстві (зразок 1), лист пропозицію на проведення аудиту та лист погодження.

Скласти загальний план аудиту, програму аудиторської перевірки по досліджуваної темі, розрахувати рівень суттєвості для досліджуваного підприємства, заповнити анкету нового клієнта для досліджуваного підприємства (додаток 9), розробити тестування систем обліку и внутрішнього контролю згідно обраного об’єкту дослідження.

Зразок 1