Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОРД.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
09.12.2018
Размер:
387.58 Кб
Скачать

25. Організація прокурорського нагляду за додержанням законів органами, які проводять оперативно-розшукову діяльність за наказом Генерального прокурора України № 4/1 від 19.09.2005 р.

1. Заступникам Генерального прокурора України, прокурорам Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва та Севастополя, військовим прокурорам регіонів і Військово-Морських Сил України та їх заступникам, а також уповноваженим наказом Генерального прокурора України керівникам та прокурорам структурних підрозділів апаратів забезпечити належну організацію нагляду за додержанням прав і свобод людини і громадянина, інтересів суспільства та держави при проведенні оперативними підрозділами правоохоронних органів оперативно-розшукових заходів щодо попередження, своєчасного виявлення, припинення і розкриття злочинів.

3. Перевірки законності проведення оперативно-розшукових заходів та прийнятих при цьому рішень проводити на підставі:

  • планових заходів з урахуванням стану законності у цій сфері діяльності;

  • даних про відсутність позитивних результатів розшуку осіб, які готують або вчинили злочин, обвинувачених чи підозрюваних, а також безвісно відсутніх осіб;

- інформації про неналежне реагування на доручення слідчого, органа дізнання і суду по кримінальних справах, які знаходяться у провадженні, а також про неналежне виконання вказівок уповноваженого прокурора;

  • повідомлення слідчого щодо проведення оперативно-розшукових заходів у порядку ст.ст. 187, 187-1 КПК України під час розслідування кримінальних справ;

  • ініціювання керівниками відповідних галузевих управлінь і відділів та вказівки уповноваженого прокурора вищого рівня.

4. Перевіряти додержання вимог чинного законодавства щодо:

а) підстав для проведення оперативно-розшукової діяльності, заведення оперативно-розшукових справ;

б) наявності повноважень в осіб, що здійснюють оперативно-розшукову діяльність;

в) відповідності оперативно-розшукових заходів цілям і завданням оперативно-розшукової діяльності, а також неприпустимості застосування технічних засобів, психотропних, хімічних та інших речовини, які пригнічують волю або завдають шкоди здоров'ю людей та навколишньому середовищу;

г) дотримання встановлених законодавством умов і порядку проведення оперативно-розшукових заходів, а також залучення громадян до їх здійснення на конфіденційній основі та засадах добровільності. Відомості про осіб, які конфіденційно співробітничають або співробітничали з розвідувальним органом України, належність конкретних осіб до кадрового складу розвідувальних органів, а також форми, методи і засоби розвідувальної діяльності та організаційно-штатна структура розвідувальних органів до предмета прокурорського нагляду не належить;

д) застосування окремих обмежень прав і свобод людини, обґрунтованості подань до суду про надання дозволу на проведення оперативно-розшукових заходів, зокрема на зняття інформації з каналів зв'язку;

е) продовження, припинення та закриття оперативно-розшукових справ, поновлення строків ведення, а також використання результатів оперативно-розшукової діяльності;

є) відповідності відомчих наказів, інструкцій, розпоряджень та інших правових актів з питань проведення оперативно-розшукової діяльності.

5. Уповноваженому прокурору повною мірою використовувати свої права, передбачені законом, щодо проведення перевірок, усунення порушень, допущених при здійсненні оперативно-розшукової діяльності, поновлення порушених прав і свобод громадян, для цього:

5.1. Знайомитися з оригіналами оперативно-розшукових документів та відповідними журналами їх реєстрації й обліку, за наслідками перевірки складати відповідно до правил таємного діловодства довідку, з якою ознайомити керівника піднаглядного органу. Вживати заходів щодо усунення виявлених недоліків та порушення законів.

При порушенні закону вимагати письмові пояснення від службових осіб, які здійснюють оперативно-розшукову діяльність;

Надавати письмові вказівки в інтересах кримінального судочинства, щодо проведення оперативно-розшукових заходів, спрямованих на розкриття злочину, розшук осіб, які переховуються від органів розслідування і суду, ухиляються від відбування покарання та осіб, що безвісно відсутні.

6. Перевіряти відповідність постанов суду про надання дозволу на проведення оперативно-технічних заходів вимогам чинного законодавства протягом 3 діб від дня надходження повідомлення про їх винесення, з метою своєчасного реагування на незаконні судові рішення.

6.1. Реєструвати всі подання оперативних підрозділів, які надійшли до прокуратури для погодження в спеціальному журналі обліку, відображати в ньому результати їх опрацювання та наслідки вивчення постанов суду про надання дозволу на проведення оперативно-технічних заходів.

Принципово реагувати на виявлені порушення закону та факти несвоєчасного надходження повідомлень про винесення судових рішень з цього питання.

  1. Доручення керівникам правоохоронних органів щодо проведення перевірок у підвідомчих оперативних підрозділах, постанови та письмові вказівки про здійснення оперативно-розшукових заходів в інтересах кримінального судочинства підписувати керівникам прокуратур відповідного рівня, начальникам структурних підрозділів та працівникам, уповноваженим наказом Генерального прокурора України.

  2. Керівництву і відповідним структурним підрозділам Генеральної прокуратури, до компетенції яких віднесений нагляд за оперативно-розшуковою діяльністю, прокурорам обласного рівня забезпечити контроль за організацією нагляду за виконанням законодавства при здійсненні оперативно-розшукової діяльності, аналізувати матеріали перевірок і надавати підпорядкованим прокурорам необхідну допомогу, вживати заходів щодо забезпечення захисту від розголошення даних, які знаходяться в документах та матеріалах про оперативно - розшукову діяльність піднаглядних органів, регулярно перевіряти стан діловодства, обліку і схоронності документів оперативно-розшукової діяльності.

9. Визначити основними критеріями оцінки ефективності прокурорського нагляду за додержанням законів при проведенні оперативно-розшукової діяльності:

  1. Додержання прав людини і громадянина, в тому числі щодо недоторканості особистого життя, житла і таємниці листування, телефонних розмов, телеграфної та іншої кореспонденції, банківських вкладів і рахунків, невідкладних заходів до поновлення порушених прав та притягнення винних осіб до встановленої законом відповідальності;

  2. Своєчасність реагування на порушення законності при здійсненні оперативно-розшукової діяльності.

26. Заходи протидії незаконному обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів.

Закон України від 15 лютого 1995 р. № 62/95-ВР «Про заходи протидії незаконному обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів та зловживанню ними»

Органи, що ведуть боротьбу з незаконним обігом наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів та зловживанням ними

Боротьбу з незаконним обігом наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів здійснюють у межах наданих їм повноважень відповідні органи Міністерства внутрішніх справ України, Служби безпеки України, Генеральної прокуратури України, Державного митного комітету України, Державної прикордонної служби України, а заходи протидії зловживанню ними — Міністерство охорони здоров’я України та інші відповідні органи і установи. (Частина перша статті 3 із змінами, внесеними згідно із Законом N 662-IV від 03.04.2003 — набуває чинності з 01.08.2003 року)

Органи, уповноважені Кабінетом Міністрів України здійснювати контроль за порядком обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, у разі виявлення порушень порядку цього обігу застосовують у межах своєї компетенції відповідні заходи щодо усунення таких порушень, і в разі наявності в діях осіб ознак адміністративного правопорушення чи злочину зобов’язані надіслати інформацію або подати матеріали до відповідних правоохоронних органів, які ведуть боротьбу з незаконним обігом наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів.