Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Testi_750_2_broshure_3.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
10.12.2018
Размер:
647.68 Кб
Скачать

Тема 5. Спеціалізовані суди

1. До повноважень вищого спеціалізованого суду належить:

а) розгляд справ по першій інстанції у випадках, передбаченим процесуальним законодавством;

б) розгляд у касаційному порядку справ, віднесених до юрисдикції цих судів процесуальним законодавством;

в) надання методичної допомоги Верховному Суду України.

2. Відповідно до Конституції України в системі судів загальної юрисдикції діють такі спеціалізовані суди окремих судових юрисдикцій:

а) господарські, адміністративні та військові;

б) господарські, адміністративні;

в) господарські, адміністративні та інші суди, визначені як спеціалізовані суди;

г) господарські, адміністративні, військові та інші суди, визначені як спеціалізовані суди.

3. Функції першої інстанції в підсистемі спеціалізованих адміністративних судів відповідно до Кодексу адміністративного судочинства України виконують:

а) окружні адміністративні суди;

б) місцеві загальні, окружні адміністративні суди, Вищий адміністративний суд України;

в) місцеві загальні та окружні адміністративні суди.

4. Спеціалізованими судами є:

а) державна судова адміністрація України;

б) апеляційні та касаційні інстанції;

в) господарські суди (які розглядають всі справи про господарські спори і справи про банкрутство);

г) військові суди;

д) міжнародний комерційний арбітраж.

5. Вставте пропущені слова:

У системі судів загальної юрисдикції діють вищі спеціалізовані суди як суди ………………. …………….. з розгляду цивільних і кримінальних, господарських, адміністративних справ

6. Чи передбачає Закон України “Про судоустрій і статус суддів” утворення поряд із Вищим адміністративним судом України та Вищим господарським судом України інших вищих спеціалізованих судів ?

ТАК НІ

7. Чи можуть при вищих спеціалізованих судах утворюватися науково-консультативні структури ?

ТАК НІ

8. Чи має вищий спеціалізований суд офіційний друкований орган ?

ТАК НІ

9. Голова вищого спеціалізованого суду може бути призначений на займану ним посади повторно ?

ТАК НІ

10. Заступники голови вищого спеціалізованого суду можуть бути призначені на займані ними посади повторно ?

ТАК НІ

11. Чи входить до повноважень Пленуму вищого спеціалізованого суду приймати рішення про звернення до Конституційного Суду Ук­раїни з поданням щодо офіційного тлумачення Конституції України ?

ТАК НІ

12. Чи входить до повноважень Пленуму вищого спеціалізованого суду вносити у встановленому порядку пропозиції щодо необхідності змін чинного законодавства ?

ТАК НІ

13. Чи входить до повноважень Пленуму вищого спеціалізованого суду вносити у встановленому порядку пропозиції щодо необхідності змін чинного законодавства ?

ТАК НІ

14. Чи входить до повноважень Пленуму вищого спеціалізованого суду затвердження складу Науково-консультативної ради при вищому спеціалізованому суді та положення про неї ?

ТАК НІ

15. Чи входить до повноважень Пленуму вищого спеціалізованого суду затвердження складу редакційної колегії друкованого органу вищого спеціалізованого суду ?

ТАК НІ

16. Пленум вищого спеціалізованого суду надає методичну допомогу апеляційним і місцевим судам для забезпечення правильного застосування ними законодавства та здійснює інші повноваження ?

ТАК НІ

17. Пленум вищого спеціалізованого суду опрацьовує пропозиції щодо кількості суддів у відповідних спеціалізованих місцевих і апеляційних судах ?

ТАК НІ

18. Пленум вищого спеціалізованого суду опрацьовує пропозиції щодо кількості суддів у відповідних спеціалізованих місцевих і апеляційних судах ?

ТАК НІ

19. Пленум заслуховує інформацію голів апеляційних і місцевих спеціа­лізованих судів щодо організації роботи цих судів ?

ТАК НІ

20. Пленум розглядає питання роботи з кадрами суддів і працівників апарату вищого спеціалізованого суду та підвищення їхньої кваліфікації ?

ТАК НІ

21. Вставте пропущені слова:

Голова вищого спеціалізованого суду з питань, що належать до його повноважень, видає .................. та розпорядження.

22. Вставте пропущені слова:

Для ефективнішої організації роботи суду голова вищого спеціа­лізованого суду має ................................ та заступників голови суду, між якими він розподіляє функціональні обов’язки. За відсут­ності голови вищого спеціалізованого суду його обов’язки вико­нує ........................ голови суду, а за його відсутності – один із заступників голови цього суду.

23. Вставте пропущені слова:

Першого заступника й заступника голови вищого спеціалізова­ного суду призначає на посаду з числа суддів даного суду .................... за поданням ........................ на підставі рекомендації .................. відповідного спеціалізованого суду.

24. Вставте пропущені слова:

У разі необхідності голова вищого спеціалізованого суду за пого­дженням з ........................ може з числа суддів цього суду призначити в складі судової палати .................... судової палати, який вико­нує доручення голови судової палати щодо організації її діяльності та за його відсутності здійснює обов’язки голови судової палати. За відсутності голови й заступника голови судової палати обов’язки го­лови судової палати виконує .............. суддя палати.

25. Вставте пропущені слова:

Однією з найважливіших форм діяльності вищого спеціалізо­ваного суду є робота Пленуму вищого спеціалізованого суду, який діє в складі ................. вищого спеціалізованого суду та голів апе­ляційних спеціалізованих судів.

26. Вставте пропущені слова:

Під час розгляду Пленумом пи­тань щодо роз’яснень про застосування законодавства в роботі Пле­нуму беруть участь ..................... та Міністр юс­тиції України, які вправі виступати в обговоренні цих питань. На засідання Пленуму можуть бути запрошені судді інших судів, чле­ни ..................... ради, представники органів законо­давчої і .................... влади, науковці тощо.

27. Вставте пропущені слова:

Скликають Пленум вищого спеціалізованого суду не рідше ......... разів на рік. Про дату його скликання членів Пленуму повідомляють за ........... днів до засідан­ня. В цей же строк надсилають матеріали щодо питань, які вносять на розгляд Пленуму. Постанови Пленуму підписує .............. на його засіданні.

28. Вставте пропущені слова:

Під час роботи Пленуму вищого спеціалізованого суду ведуть протокол засідання або ........... .

29. Вставте пропущені слова:

При вищому спеціалізованому суді з метою опрацювання питань, пов’язаних із роз’ясненням законодавства, а також для на­дання висновків щодо проектів законів та інших нормативно-пра­вових актів і з інших питань, пов’язаних із необхідністю наукового забезпечення діяльності вищого спеціалізованого суду, створюють ........................ . Порядок організації та діяльності .................. визначають ............. , яке за­тверджує Пленум вищого спеціалізованого суду.

30. Вставте пропущені слова:

Вищий спеціалізований суд має офіційний друкований орган, у якому публікують матеріали .............., рішення з організа­ційних питань діяльності вищого спеціалізованого суду та відповід­них спеціалізованих судів, інші матеріали

31. Вставте пропущені слова:

Вищий господарський суд України має два офіційні друковані видання: “Вісник Вищого господарського суду України” та “.............. Вищого господарського суду України”.

32. Вставте пропущене словосполучення:

................ та ................. суди є спеціалізованими судами в системі судів загальної юрисдикції.

33. Вставте пропущене слово:

Господарські суди сприяють зміцненню законності й протидіють проявам злочинності в ................... сфері.

34. Відповідно до ст. 44 Закону “Про судоустрій і статус суддів” Пленум вищого спеціалізованого суду:

а) розглядає питання організації діяльності суду, судових палат і апарату суду;

б) за поданням голови вищого спеціалізованого суду затверджує склад кожної з судових палат;

в) заслуховує інформацію голів судових палат про діяльність судових палат;

г) вносить у встановленому порядку пропозиції щодо необхідності змін чинного законодавства;

д) приймає рішення про звернення до Конституційного Суду Ук­раїни з поданням щодо офіційного тлумачення Конституції України та вирішує інші питання, віднесені законом до його повноважень.

35. Відповідно до ст. 44 Закону “Про судоустрій і статус суддів” Пленум вищого спеціалізованого суду:

а) визначає кількісний склад суддів – членів президії вищого спеціалізованого суду;

б) за поданням голови вищого спеціалізованого суду затверджує склад кожної з судових палат;

в) заслуховує інформацію голів судових палат про діяльність судових палат;

г) вносить у встановленому порядку пропозиції щодо необхідності змін чинного законодавства;

д) приймає рішення про звернення до Конституційного Суду Ук­раїни з поданням щодо офіційного тлумачення Конституції України та вирішує інші питання, віднесені законом до його повноважень;

д) жодне із вище наведених повноважень не здійснює.

36. Скликають Пленум вищого спеціалізованого суду не рідше:

а) трьох разів на рік;

б) двох разів на рік;

в) щомісяця;

г) півроку ?

37. Вставте пропущені слова:

Суддя вищого спеціалізованого суду, як і судді всіх інших судо­вих органів, є носієм судової влади, а отже його статус визначено Конституцією України та Законом України “Про ..........”.

38. Вставте пропущені слова:

Згідно з вимогами закону суддею вищого спеціалізованого суду може бути громадянин України не молодший .............. років, який має вищу юридичну освіту, стаж роботи в галузі права не менше ніж .......... років, з них .............. безпосередньо на посаді судді. Крім цього, обов’язко­вою умовою є володіння державною мовою та проживання на те­риторії України протягом .......... років, а також наявність ................... з питань юрисдикції цих судів.

39. Розгляд справ у вищому спеціалізованому суді здійснюють ко­легіально, в кількості не менше ................. суддів у порядку, визначено­му процесуальним законом:

а) двох суддів;

б) одного судді;

в) трьох суддів;

г) суддів усього суду.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]