Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Testi_750_2_broshure_3.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
10.12.2018
Размер:
647.68 Кб
Скачать

Тема 6. Верховний Суд України

1. Верховний Суд України здійснює такі повноваження:

а) переглядає справи у касаційному порядку у випадках, встановлених законом;

б) переглядає справи по першій інстанції;

в) звертається до Конституційного Суду України щодо конституційності законів, інших правових актів, а також щодо офіційного тлумачення Конституції та законів України.

2. Голова Верховного Суду України обирається:

а) Президією Верховного Суду України строком на 7 років;

б) Президією Верховного Суду України строком на 5 років;

в) Пленумом Верховного Суду України строком на 7 років;

г) Пленумом Верховного Суду України строком на 5 років.

3. Пленум Верховного Суду України здійснює такі повноваження:

а) утворює судові палати апеляційних судів, визначає їх кількісний склад, призначає голів судових палат та їх заступників;

б) дає роз’яснення судам загальної юрисдикції з питань застосування законодавства, у разі необхідності визнає не чинними відповідні роз’яснення вищих спеціалізованих судів;

в) розглядає питання організації діяльності Верховного Суду України.

4. Суддями Верховного Суду України можуть бути громадяни України, які :

а) мають стаж роботи у галузі права не менше 10-ти років, у тому числі не менше 5-ти років на посаді судді;

б) мають стаж роботи у галузі права не менше 15-ти років, у тому числі не менше 5-ти років на посаді судді;

в) мають стаж роботи у галузі права не менше 15-ти років, у тому числі не менше 10-ти років на посаді судді;

г) мають стаж роботи у галузі права не менше 10-ти років, у тому числі не менше 3-х років на посаді судді;

5. На зайняття посади судді Верховного Суду України можуть бути рекомендовані громадяни України, які :

а) на момент обрання на посаду судді досягли віку 25-ти років, мають стаж роботи у галузі права не менше 3-х років;

б) на момент обрання на посаду судді досягли віку 35-ти років, мають стаж роботи у галузі права не менше 10-ти років;

в) на момент обрання на посаду судді досягли віку 35-ти років, мають стаж роботи у галузі права не менше 5-ти років;

г) на момент обрання на посаду судді досягли віку 30-ти років, мають стаж роботи у галузі права не менше 5-ти років.

6. В апараті Верховного Суду України є відділи:

а) кодифікації і законодавства;

б) охорони;

в) кадрів

г) фінансовий;

д) оперативно-технічний.

7. Верховний Суд України може бути ліквідований:

а) внаслідок внесення в Конституцію України відповідних поправок;

б) внаслідок внесення в Верховну Раду України;

в) внаслідок внесення подання Міністерства юстиції в Верховну Раду України;

г) відсутній вірний варіант відповіді.

8. Вставте пропущені слова:

Верховний Суд України є ........................ у системі судів загальної юрисдикції. Верховний Суд України здійснює правосуддя, забезпечує однакове застосування законодавства всіма судами загальної юрисдикції.

9. Вставте пропущені слова:

Питання про висловлення недовіри Голові Верховного Суду України розглядається ………. Верховного Суду України за поданням не менш як ……… частини суддів від складу Пленуму Верховного Суду України, скріпленим їх підписами.

10. Вставте пропущені слова:

До складу Верховного Суду України входять ……….. …….. суддів, з числа яких обираються Голова Верховного Суду України, Перший заступник Голови Верховного Суду України та …….. заступники Голови Верховного Суду України.

11. Вставте пропущені слова:

…………. Верховного Суду України з питання обрання Голови Верховного Суду України скликається не пізніше ……… ………. з дня припинення повноважень попереднього Голови Верховного Суду України.

12. Вставте пропущені слова:

Пленум Верховного Суду України є колегіальним органом, повноваження якого визначаються Конституцією України та Законом України “Про ...............”. До складу Пленуму Верховного Суду України входять .......... судді Верховного Суду України, голови вищих спеціалізованих судів, їх ..............., голова .............. суду України та голова Апеляційного суду України.

13. Вставте пропущені слова:

Засідання Пленуму Верховного Суду України є повноважним за умови присутності на ньому не менше .................... складу Пленуму. У роботі Пленуму Верховного Суду України беруть участь Голова Вищої ради юстиції, ............................ та Міністр юс­тиції України. Пленум Верховного Суду України скликається за необхідності, але не рідше як .......... на ........... місяці.

14. Вставте пропущені слова:

При Верховному Суді України діє ............................................, яка утворюється з числа висококваліфікованих фахівців у галузі права для попереднього розгляду проектів постанов Пленуму Верховного Суду України щодо роз’яснення законодавства, надання висновків щодо проектів законодавчих актів та з інших питань діяльності Верховного Суду України, підготовка яких потребує наукового забез­печення.

15. Вставте пропущені слова:

Верховний Суд України має офіційний друкований орган, у якому публікуються матеріали ........................ Верховного Суду України та інших судів...................., матеріали з питань організації діяльності судів загальної юрисдикції та інші матеріали.

16. Вставте пропущені слова:

Організаційно-методичне та ............................... діяль­ності Верховного Суду України здійснює апарат Верховного Суду України. Загальну чисельність і структуру апарату затверджує ................. Верховного Суду України за поданням Голови Верховного Суду України, а положення про апарат – Голова Верховного Суду України за погодженням з .......................... Верховного Суду України.

17. Вставте пропущені слова:

Верховний Суд України має офіційний друкований орган, ви­дає “ ................. Верховного Суду України”, “Рішення ................. ”, “Постанови Пленуму Верховного Суду України”, “Бібліотеку ......... ”.

18. Вставте пропущені слова:

Єдині основні правила організації та ведення діловодства у Вер­ховному Суді України встановлює ................ з діловодства у Вер­ховному Суді України.

19. Вставте пропущені слова:

Суддю Верховного Суду України звільняє з посади ................ за наявності підстав, передбачених Законом “Про судоустрій і статус суддів”: досягнення суддею .............. років; немож­ливості виконувати свої повноваження за станом здоров’я; подан­ня суддею заяви про відставку або про звільнення з посади за влас­ним бажанням; порушення суддею присяги та інших підстав, зазна­чених у законі.

20. Вставте пропущені слова:

Суддею Верховного Суду України може бути громадянин Ук­раїни, який володіє державною мовою, досяг на день обрання .......... років, має вищу юридичну освіту, стаж роботи в галузі права не менш як ............ років, у тому числі не менш як ........... років на посаді судді, проживає на території України не менш як .................. років. Суд­дю Верховного Суду України обирає на посаду .................................. безстроково.

21. Вставте пропущені слова:

Входить до компетенції Голови Верховного Суду України затвердження положення про структурні підрозділи Верховно­го Суду України ?

ТАК НІ

22. Можлива присутність на засіданні Пленуму Верховного Суду України суддів інших судів ?

ТАК НІ

23. Засідання Пленуму Верховного Суду України є повноважним за умови присутності на ньому не менш як двох третин складу Пленуму ?

ТАК НІ

24. Засідання Пленуму Верховного Суду України є повноважним за умови присутності на ньому не менш як одна друга складу Пленуму ?

ТАК НІ

25. Пленум Верховного Суду України затверджує Регламент Пленуму Верховного Суду України ?

ТАК НІ

26. Пленум Верховного Суду України схвалює висновок щодо на­ явності чи відсутності в діяннях, у яких звинувачується Президент України, ознак державної зради або іншого злочину ?

ТАК НІ

27. Пленум Верховного Суду України ухвалює подання до Верховної Ради України про неможливість виконання Президентом України своїх повноважень за станом здоров’я ?

ТАК НІ

28. Чи має Верховний Суд України свій друкований орган ?

ТАК НІ

29. Чи може бути Верховний Суд України співзасновником друкованих видань ?

ТАК НІ

30. Пленум Верховного Суду України утворює судові палати Верховного Суду України та визначає їх кількісний склад ?

ТАК НІ

31. Пленум Верховного Суду України обирає на посаду та звільняє з посади шляхом таємного голосування Голову Верховного Суду України ?

ТАК НІ

32. Пленум Верховного Суду України призначає на посаду та звільняє з посади першого заступника, заступників Голови Верховного Суду України ?

ТАК НІ

33. Пленум Верховного Суду України визначає кількісний склад судових палат ?

ТАК НІ

34. Голова Верховного Суду в разі потреби має право своїм розпо­рядженням залучати суддів однієї палати для розгляду справ у складі іншої палати ?

ТАК НІ

35. Пленум Верховного Суду в разі потреби має право своїм розпо­рядженням залучати суддів однієї палати для розгляду справ у складі іншої палати ?

ТАК НІ

36. Вставте пропущені слова:

Процедура обрання на посаду Голови Верховного Суду України та звільнення його з посади встановлюється ………. Пленуму Верховного Суду України, що затверджується ……… . Зміна регламентної процедури менше ніж за ………. місяців до закінчення строку повноважень Голови Верховного Суду України не допускається.

37. Вставте пропущені слова:

Науково-консультативна рада, яку утворюють з числа ................................................ для розроблення науково-обґрунтованих рекомендацій з принципових питань судової практики, попереднього розгляду проектів постанов Верховного Суду України щодо роз’яснення за­конодавства, надання висновків стосовно ........................... та з інших питань діяльності Верховного Суду України, підго­товка яких потребує наукового забезпечення.

38. Вставте пропущені слова:

У Верховному Суді України діють:

1) Судова палата в …………… справах;

2) Судова палата у господарських справах;

3) Судова палата у …………. справах;

4) Судова палата у цивільних справах.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]