Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
33- 36 Міщенко.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.12.2018
Размер:
87.55 Кб
Скачать

35. Поточний облік виробничої діяльності.

У системі «1С: Підприємство 8.2» можна вести облік власного виробництва, облік надання виробничих послуг, облік переробки давальницької сировини. Виробнича діяльність має наступні етапи:

1. Матеріали спочатку оприбутковуються на склад і тільки після цього списуються у виробництво. Витрати, пов’язані з виробничою діяльністю накопичуються на рахунках витрат.

2. Готова продукція оприбутковується на склад за собівартістю. Можна відображати надання послуг для інших підприємств або інших підрозділів за плановою(торгівельні), або справедливою(с/г підприємства) собівартістю.

3. Завершальною операцією є розрахунок фактичної собівартості. Це оформляється документом «Закриття місяця».

Перш ніж почати облік виробничої діяльності необхідно настроїти параметри обліку (підприємство – Облікова політика – Облікова політика організації). На закладці «Виробництво» необхідно вибрати тип цін планової собівартості номенклатури. Відпускні ціни використовуються для підстановки за умовчанням у документах відвантаження. Зробивши вище наведені дії в системі протягом місяця всі витрати будуть накопичуватися на таких рахунках: прямі витрати(рах.23 «Виробництво»), витрати на брак(рах 24 «Брак у виробництві»), непрямі витрати(рах. 91 «Загальновиробничі витрати»).

В обліковій політиці на закладці «Виробництво» можна побачити ще 3 закладки: рах.23, рах.91, переділи. На закладці рах.23 – зазначається розподіл витрат основних і допоміжних виробництв, а саме для продукції, послуг сторонніх організацій. При цьому такий облік виробничих операцій може бути по плановій собівартості випуска, по об’єму випуску або виручці та по план. с/в випуску. На закладці рах. 91 – зазнач., як саме розподіляють заг-виробничі витрати. Ці витрати розподіляються за номенклатурою груп пропорційно до зазначеної бази розподілу. База розподілу встановлюється в регістрі «Методи розподілу накладних витрат організації».

Для систематизації загальновиробничих витрат використовують довідник «Статті витрат». На остан. Закладці встановлюють 1 з 2-х способів розрахунку с/в вир-ва (по переділах – визначає автоматичне визначення порядку закриття переділів; по підрозділах – передбачає ручну вказівку послідовності закриття рах.)

Облік власного виробництва необхідно оформити документом «Надходження товарів та послуг», «Авансовий звіт». Матеріали, що оприбутковуються на склад зазначаються на вкладці «Товари». Видача матеріалів та обладнання зі складу у виробництво оформляється документом «Вимога-накладна». У шапці документа обов’язково вказується склад, з якого передають матеріали у виробництво і підрозділ, куди передають матеріали. У цьому документі відображають такі види витрат: виробничі, заг-вир, адміністративні,витр. На збут, ін. опер.витрати.

Продукція, що випускається оприбутковується на склад документом «Звіт виробництва за зміну». Цим документом оформляються операції:

- з випуску продукції та оприбуткуванням її на склад(закл. Продукція, де зазначається перелік випущеної продукції, їх кількість і план. с/в. У полі «Специфікація» підставляється специфікація або списання матеріалів, з яких складається об’єкт)

- надання внутрішніх послуг виробничим підрозділам(закладка «Послуги»)

- оприбуткування зворотніх відх. З вир-ва на склад(Зворотні відходи)

- списання матеріалів (закладка «Матеріали», яка є доступною, коли в шапці навпроти параметра «Використ. матеріали»).

Наступним етапом є здійснення розрахунку факт. с/в: для цього призначений регламентний документ «Закриття місяця» з обов’язковим встановленням прапорця «Розрахунок та коригування с/в прод-ї, робіт, послуг»(Операції – Регламентні операції – Закриття місяця). Під час введення цього документа враховуються залишки незавершеного в-ва, переділи в-ва,розподіл-ся на витрати в-ва заг-вир. витрат. Розрахунок факт. с/в здійснюється пропорційно раніше зазначеної план. с/в.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]