Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
33- 36 Міщенко.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.12.2018
Размер:
87.55 Кб
Скачать

36. Порядок відображення в обліку та оформлення результатів інвентаризації.

Інвентаризація – це перевірка і документальне підтвердження наявності та стану матеріальних та інших цінностей, основних засобів та вкладень підприємства, розрахунків і зобов’язань, звірка фактичної наявності з даними бухгалтерського обліку, врегулювання виявлених різниць та відображення результатів інвентаризації в обліку.

Відповідно до «Порядку подання фінансової звітності», затвердженою Постановою КМУ від 28.02.2000 р.,проведення інвентаризації є обов'язковим у випадках:

  • при передачі майна державного підприємства в оренду, приватизації майна державного підприємства, перетворенні державного підприємства в акціонерне товариство та в інших випадках, передбачених законодавством;

  • перед складанням річної бухгалтерської звітності (але не раніше 1 жовтня). При цьому інвентаризація будівель, споруд та інших нерухомих об'єктів основних засобів може проводитись один раз у три роки, а бібліотечних фондів - один раз у п'ять років;

  • при зміні матеріально відповідальних осіб (на день приймання-передачі справ);

  • при встановленні фактів крадіжок або зловживань, псування цінностей;

  • за рішенням судово-слідчих органів;

  • у випадках аварій, пожежі, стихійного лиха, ліквідації підприємства.

Інвентаризацію проводить інвентаризаційна комісія, очолювана керівником підприємства або його заступником за обов'язковою участю головного бухгалтера і матеріально відповідальних осіб. Склад комісії, об'єкти інвентаризації, порядок її проведення визначаються наказом керівника. До початку інвентаризації матеріальні цінності на складах повинні бути згруповані, розсортовані та розкладені за найменуваннями, сортами і розмірами в порядку, зручному для підрахунку.

У разі встановлених нестач товарів можливі два варіанти: коли винну особу встановлено або судом відмовлено у позові, й коли винну особу не встановлено. Суми нестач й втрат від псування цінностей до ухвалення рішення стосовно конкретних винуватців відображають на позабалансових рахунках. Після встановлення осіб, які мають відшкодувати втрати, належну до відшкодування суму зараховують до складу дебіторської заборгованості (або інших активів) і доходу звітного періоду.

Нестача і псування товарів у межах норм природного убування під час при зберігання та реалізації

Дебет рахунка 947             Кредит рахунка 28

Понаднормова втрата товарів природного убування під час перевезення

Дебет рахунка 947             Кредит рахунка 63

Понаднормові втрати товарів природного убування при зберіганні й реалізації

Дебет рахунка 947             Кредит рахунка 28

Зменшення суми податкового кредиту під час наведених вище операцій

Дебет рахунка 947             Кредит рахунка 641

На суму списаних нестач або псування цінностей, що підлягають утриманню з винних осіб:

Дебет рахунка 375             Кредит рахунка 716

Відображають податкове зобов’язання з ПДВ:

Дебет рахунка 716             Кредит рахунка 641

Погашення нестач:

Дебет рахунків 30, 31, 66 тощо       Кредит рахунка 375

Лишки запасів, продукції оприбутковують

Дебет рахунка 20,28            Кредит рахунка 719

При проведенні на підприємстві інвентаризації складається документ “Інвентаризація товарів на складі”.Шлях до нього: “Склад” – “Інвентаризація товарів на складі” – “Товари”.

Дані в інвентаризаційній відомості можна автоматично заповнити інформацією про залишки позицій номенклатури за зазначеному в документі складі за допомогою кнопки “Заповнити”. Дані про залишки позицій номенклатури відображаються в графі “Кількість за даними обліку” і не редагуються. У графу “Кількість” заносяться реальні залишки на складах, отримані в результаті проведеної інвентаризації.В графі “Відхилення” фіксується відхилення між реальним залишком, зафіксованому в результаті проводження інвентаризації й залишком по даним обліку. В графу “Облік. Сума” виводиться інформація про сумарну собівартість, розраховану на підставі введених в інформаційну базу документів. В графу “Сума” заноситься реальна сумарна собівартість, по якій номенклатурна позиція враховується на складі. На підставі цього параметра і фактичної кількості розраховується поле “Ціна”.

Після проведення інвентаризації та виявленні нестачі продукції на підприємстві проводять списання товарів. Ця операція оформлюється документом “Списання товарів”. Шлях до нього “Склад” – “Списання товарів”. Документ може бути оформлений на підставі проведеної інвентаризації або як окремий документ у випадку довільного списання товарів. В тому випадку, якщо документ оформляється на підставі документа “Інвентаризація товарів на складі”, його таблична частина заповнюється відповідно до даних, зазначених в інвентаризації Списання товарів може проводитися з оптового, роздрібного складу, а також у неавтоматизованій торгівельній точці.

При заповненні документа “Списання товарів” також необхідно вказати рахунок списання, статті витрат і податкове призначення витрат.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]