Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ekzamen_org_torg.docx
Скачиваний:
19
Добавлен:
16.12.2018
Размер:
66.56 Кб
Скачать

1.Сутність функції та організаційна структура торгівлі

Торгівля являє собою галузь економіки, яка забезпечує обіг товарів і їх рух зі сфери виробництва до сфери споживання. Сутність торгівлі полягає у пропозиції до обміну або продажу матеріальних і нематеріальних цінностей з метою отримання вигоди. Торгівля виконує такі 2 основних функції:1 функція полягає у тому, що торгівля передбачає обмін результатів праці на гроші; 2 функція – це функція товаропросування яка полягає у доведенні товару від виробника до споживача з максимальним збереженням споживних цінностей цього товару.

Торгівлю можна поділити на 2 види:зовнішня торгівля і внутрішня торгівля. Зовнішня торгівля забезпечує обіг товарів однієї країни з іншими країнами. Міжнародна торгівля – це торгівля різних країн між собою. А внутрішня торгівля являє собою обіг товарів всередині однієї країни. Внутрішня торгівля поділяється на оптову торгівлю і роздрібну торгівлю. Роздрібна торгівля – це діяльність з продажу товарів кінцевим споживачам для особистого, сімейного та іншого використання. Оптова торгівля – це торгівля яка реалізує товар суб’єктам господарювання для подальшого перепродажу або для виробництва іншого виду товарів (виконання робіт, надання послуг).

2.Сутність, структура роздрібної торговельної мережі, стан та перспективи розвитку в Україні

Роздрібна торгова мережа – сукупність торговельних об’єктів які здійснюють продаж товарів та обслуговування кінцевих споживачів. Роздрібна торгова мережа є основною складовою частиною інфраструктури споживчого ринку. Для розвитку роздрібного товарообороту необхідна наявність товарів та послуг які здатні відповідати попиту покупців за якістю, ціною,асортиментом і наявність сучасно обладнаної, з високим рівнем обслуговування покупців роздрібної торгової мережі. Роздрібна торгова мережа складає сукупність об’єктів торгівлі, які представлені магазинною мережею і поза магазинними пунктами продажу товарів. Роздрібна торгова мережа за ступенем сталості місцезнаходження поділяється на стаціонарну, напівстаціонарну і пересувну. До стаціонарної належать ринки і магазини; до напівстаціонарної – торгові автомати, кіоски, павільйони; пересувна поділяється на: розвізну – моторолерні візки, авто лавки, автоцистерни, вагонолавки, судно лавки і розносну – продаж товарів через торгових агентів та осіб, зареєстрованих як суб’єкти господарювання, палатки,лотки, столики,корзини.

3.Соціально-економічне значення роздрібної торгівлі та фактори, що впливають на організацію роздрібної торговельної мережі

Роздрібна торговельна мережа має важливе соціально-економічне значення для господарювання. Економічне значення роздрібної торгової мережі полягає в забезпеченні швидкого і стабільного доведення товарів до споживачів, здійсненні мобільного кругообігу грошових коштів.Соціальне значення торгової мережі сьогодні не обмежується тільки скороченням часу, зусиль і коштів споживачів на придбання потрібних товарів і послуг. Роздрібна торгова мережа є важливим ресурсом скорочення безробіття, джерелом доходів як підприємців, так і найманих працівників. До факторів, що впливають на організацію роздрібної торгової мережі відносяться такі: географічний фактор – величина населеного пункту, чисельність населення, значення пункту за адміністративним поділом (село, місто); містобудівний фактор – поверховість житлових ринків, щільність розселення; фінансовий фактор – легкість оформлення кредитів, наявність вільних грошових коштів у підприємців, обсяг державних капіталовкладень в нове будівництво або реконструкцію і модернізацію торгових мереж; соціально-економічний і демографічний фактори – розмір доходів населення, вік та стать; транспортна система – рівень забезпечення населення транспортом загального користування; організаційно технологічний фактор – розвиток комп’ютерних технологій, наявність сучасного обладнання, метод продажу товарів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]