Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Опорний конспект лекцій з Країнознавства.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.12.2018
Размер:
670.72 Кб
Скачать

13.2. Галузева структура

За структурою господарства більшість країн належать до аграрних, деякі – до аграрно-індустріальних. Після отримання незалежності господарства більшості країн були націоналізовані. Важливу роль відіграло встановлення державного контролю над розробкою корисних копалин в Алжирі, Египті, Нігерії, Гані, Демократичній Республіці Конго (ДРК), Лівії, Сенегалі та ін.

Частка Африки в промисловому виробництві країн світу ста­новить порядку 3%. В Африці набули розвитку гірничодобувна та лісова промисловість, галузі первинної пере­робки сировини (мінеральної та рослинної). Останнім часом з'явилися підприємства машинобудування, хімічної промисло­вості, чорної металургії, промисловість будівельних матеріалів. Важливе місце в економіці африканських країн займає інозем­ний капітал. У більшій частині господарств валова продукція іноземних і спільних підприємств становить близько половими валового національного продукту (Ботсвана, Габон, Гана, Гвінея, Єгипет, ДРК, Зімбабве, Кенія тощо).

Гірничодобувна та гірничо-металургійна промисловість найрозвинутіші галузі промисловості Африки. У виробництві міді значне місце посідають Замбія і ДРК, де рудники зосереджені в «мідному поясі». Крім міді, в цьому поясі добувають руди інших металів, збагачують і виробляють цинк, свинець, кобальт, золото, срібло, уран. У цілому гірничодобувна промисловість розвинута в 1/4 частині молодих країн континенту, але основна частина продукції та видобутку найважливіших видів гірничодобувної сировини припадає на ПАР, Замбію, ДРК.

Енергетика Африки розвинута слабо. Енергооб'єкти розміщені дуже нерівномірно. В Африці зосереджено 1/10 записні нафти та 1/5 гідроресурсів світу. Є великі поклади вугілля. Головним паливним ресурсом у країнах Африки стала нафта, значні поклади якої зосереджені в Нігерії, Лівії, Алжирі, Єгипті ти шельфі Західної Африки. Річки басейнів Конго, Замбезі, Нігеру мають значний енергетичний потенціал, але він використовується недостатньо. Найбільші з діючих ГЕС — Асуанська на Нілі, Кариба на Замбезі, Куїнджі на Нігері.

Обробна промисловість у країнах Африки не набула належного розвитку. Існує такі форми виробничої діяльності:

1) первинна переробка експортної сільськогосподарської сировини (очищення бавовни, переробка кави, какао, виробництво олії, цукру, ниті, соків) характерна для країн, які експортують продукцію с/г;

2) виробництво товарів широкого вжиті, у для місцевих потреб (кустарне виготовлення тканин, предметні домашнього вжитку, місцевих харчових напівфабрикатів) та продукції сучасних підприємств легкої і харчової помисливості. До порівняно розвинутих галузей належить текстильна промисловість (ПАР, Єгипет, Алжир, Марокко, Туніс).

Провідна роль у зовнішньоекономічних зв'язках країн Афри­ки належить зовнішній торгівлі. В експорті переважає гірничо­рудна і сільськогосподарська сировина, в імпорті - готова про­дукція. Нафту вивозять Алжир, Нігерія, Лівія, залізні руди — Ліберія, Мавританія, алмази та золото ПАР, мідь Замбія, ДРК, ПАР, фосфати — Марокко, уран — Нігер, Габон, бавовну - Єгипет, Судан, Танзанія, каву — Ефіопія, Кот-д'івуар, Кенія, Уганда, Ангола та інші, арахіс — Сенегал, Судан, оливкову олію – Туніс, Марокко.

У Західній Африці основними експортними культурами є какао, арахіс, кава, банани, пальмова олія, каучук; у Централь­ній Африці — пальмова олія, кава, бавовна; у Східній Африці — бавовна, чай, кава, сизаль, ваніль і горіх кеш'ю; у Північній Африці — оливкова олія, цитрусові, вино. У Єгипті та Судані — головним чином бавовна.

Основна причина відставання тваринництва — низький рівень зоотехніки та низька товарність виробництва, що значною мірою пояснюється особливостями звичаїв скотарських племен.