Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КВП у запитаннях та відповідях.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
17.12.2018
Размер:
1.97 Mб
Скачать

ДЕРЖАВНА ПЕНІТЕНЦІАРНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ЮРИДИЧНИЙ КОЛЕДЖ

І.В. Іваньков

І.В. Боднар

С.В. Царюк

В.В. Лазаренко

О.В. Нікітіна

І.А. Майборода

М.С. Пузирьов

КРИМІНАЛЬНО-ВИКОНАВЧЕ

та

КРИМІНАЛЬНЕ ПРАВО

у запитаннях та відповідях

(навчально – методичний посібник)

Чернігів – 2011

УДК 343.8(477)(075)

ББК 67.9(4Укр)408я7

К82

Схвалено та рекомендовано до друку рішенням методичної ради Чернігівського юридичного коледжу Державної пенітенціарної служби України від 20.04.2011, протокол № 4.

Рецензенти:

Олійник О.І., начальник Чернігівського юридичного коледжу Державної пенітенціарної служби України, кандидат юридичних наук

Халимон С.І. доцент кафедри Чернігівського державного інституту економіки і управління, кандидат юридичних наук,

К82 Кримінально-виконавче та кримінальне право у запитаннях та відповідях : навчально-методичний посібник / Іваньков І.В., Боднар І.В., Царюк С.В., Лазаренко В.В., Нікітіна О.В. Майборода І.А., Пузирьов М.С. – Чернігів : Чернігівський юридичний коледж ДПтСУ, 2011. – 123 с.

У навчально методичному посібнику в узагальненому виді викладено теоритичний матеріал із навчальних дисциплін «Кримінально – виконавче право», «Кримінальне право», який вивчається курсантами і слухачами у межах підготов ки фахівців для державної кримінально- виконачої служби України. Водання містить короткі змістовні відповіді на питання до екзаменів з відповідних дисциплін, методичні рекомендації та перелік рекомендованої літератури.

Посібник може бути корисним для вивчення окремих положень «Кримінально – виконавчого права», «Кримінального права» у межах службової підготовки для підрозділів Державної пенітенціарної служби України та для курсантів, слухачів навчальних закладів.

© Колектив авторів, 2011

© Чернігівський юридичний коледж , 2011

Авторський колектив

Іваньков І.В. завідувач циклу кримінально-правових дисциплін Чернігівського юридичного коледжу Державного департаменту України з питань виконання покарань, кандидат юридичних наук.

Боднар І.В. старший викладач циклу кримінально-правових дисциплін Чернігівського юридичного коледжу Державного департаменту України з питань виконання покарань.

Царюк С.В. старший викладач циклу кримінально-правових дисциплін Чернігівського юридичного коледжу Державного департаменту України з питань виконання покарань, кандидат юридичних наук.

Лазаренко В.В. викладач циклу кримінально-правових дисциплін Чернігівського юридичного коледжу Державного департаменту України з питань виконання покарань.

Нікітіна О.В. викладач циклу кримінально-правових дисциплін Чернігівського юридичного коледжу Державного департаменту України з питань виконання покарань.

Майборода І.А. викладач циклу кримінально-правових дисциплін Чернігівського юридичного коледжу Державного департаменту України з питань виконання покарань.

Пузирьов М.С. викладач циклу кримінально-правових дисциплін Чернігівського юридичного коледжу Державного департаменту України з питань виконання покарань.

З М І С Т

1

Методичні рекомендації для підготовки до екзамену з навчальної дисципліни «Кримінально - виконавче право».

5

2

Методичні рекомендації для підготовки до екзамену з навчальної дисципліни «Кримінально - виконавче право».

7

3

Питання, які виносяться на екзамен з «Кримінально – виконавчого права»

10

4

Відповіді на питання, які виносяться на екзамен з «Кримінально – виконавчого права»

14

5

Питання, які виносяться на екзамен з «Кримінального права»

87

6

Відповіді на питання, які виносяться на екзамен з «Кримінального права»

89

7

Рекомендована література для підготовки до складання екзамену з «Кримінально-виконавчого права» та «Кримінального права»

119

1. Методичні рекомендації для підготовки до екзамену з навчальної дисципліни «Кримінально - виконавче право».

При вивченні даного курсу необхідно мати на увазі, що кримінально-виконавче право – один з профілюючих предметів, знання якого необхідне всім працівникам Державної кримінально-виконавчої служби України. Досконале знання кримінально-виконавчого законодавства нашої держави є необхідною умовою успішної роботи за фахом. Це покладає на курсанта обов'язок з перших днів занять відмовитися від поверхового засвоєння інститутів, категорій і понять кримінально-виконавчого права.

У період підготовки до Державного екзамену з кримінально-виконавчого права кожний курсант повинен привести в систему всі знання, одержані при вивченні даної галузі права. При цьому треба керуватися програмою курсу кримінально-виконавчого права, що визначає обсяг і зміст матеріалу, який необхідно вивчити і засвоїти.

На Державному екзамені курсант повинен гранично стисло, але разом з тим змістовно, відповісти на поставлені питання. Відповідаючи на питання, необхідно дотримуватися певної схеми, яка не дозволила б віддалятися від змісту поставлених питань. При відповіді важливо вказати – яким чином дане питання розглядається в науковій літературі, які з цього приводу існують точки зору серед науковців та практиків, які виникають проблемні питання і яким чином можливо визначити найбільш перспективні шляхи їх вирішення.

Таким чином, щоб запобігти переліченим недолікам і не допустити інших, необхідно обов'язково дотримуватися наступних положень:

1. Для правильної побудови і повноти відповідей щодо запитань із Загальної частини кримінально-виконавчого права необхідно з використанням навчальної програми визначити місце питання у системі Загальної частини кримінально – виконавчого права, тобто встановити, до якої теми воно належить. Наступним кроком є формулювання самого положення із зазначенням того, яким чином воно визначене у законі (наприклад, поняття виправлення та ресоціалізації засуджених - ст. 6 КВК України), або у нормативно-правових актах ДПтС України, або у теорії кримінально-виконавчого права. Після цього необхідно розкрити зміст, ознаки та значення поняття або положення.

2. У відповідях на питання Особливої частини пропонується дотримуватися наступної послідовності:

    1. надати кримінально-правову характеристику кримінального покарання згідно із КК України (штраф, громадські роботи, довічне позбавлення волі тощо);

    2. окреслити коло осіб, щодо яких не може бути застосований даний вид кримінального покарання;

    3. визначити, який орган або установа виконують даний вид кримінального покарання;

    4. розкрити зміст прав, обов’язків та законних інтересів засуджених до даного виду кримінального покарання;

    5. охарактеризувати особливості застосування заходів виправлення та ресоціалізації до засуджених;

    6. визначити перелік заходів заохочення та стягнення, які можуть бути застосовані до засуджених, з’ясувати повноваження посадових осіб органів та установ виконання покарань щодо їх застосування;

    7. визначити порядок та умови дострокового звільнення від відбування даного виду кримінального покарання;

    8. визначити порядок припинення відбування даного виду покарання і порядок звільнення з установ виконання покарань.