Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
tema_12_skorochena.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.12.2018
Размер:
153.6 Кб
Скачать

Короткі підсумки:

  1. Стабільність банківської системи – це її здатність протистояти зовнішнім та внутрішнім впливам, зберігаючи здатність системи виконувати властиві їй функції та операції, за умови дотримання її цілісності і стійкості елементів, що дає змогу системі після впливу зовнішніх та внутрішніх сил повертатися до стану рівноваги.

  2. Ознаками фінансової стабільності банку є: 1) високий рівень достатності капіталу; 2) оптимальний рівень ліквідності; 3) високий рівень диверсифікації ризиків та низьке відносне їх значення; 4) достатній рівень прибутковості; 5) високий професіоналізм менеджерів банку; 6) тривалий строк функціонування банківської установи на ринку.

  3. Внутрішні чинники фінансової стабільності банку поділяються на фінансові та організаційні. До фінансових належать достатність і розмір власного капіталу, ліквідність, розмір і якість активів, якість зобов’язань, прибутковість банку та управління ризиками. Внутрішніми організаційними чинниками є професіоналізм керівництва і персоналу, організаційна структура банку, склад та можливості акціонерів, ефективність системи планування, а також технологічне забезпечення і територія діяльності банку.

  4. Зовнішні чинники фінансової стабільності банку поділяються на фінансово-економічні та соціально-правові. Фінансово-економічними є рівень інфляції в країні, податкове навантаження, грошово-кредитна політика, стан грошового ринку, стан економіки держави та стан світової економіки. Соціально-правовими чинниками є законодавча база, система банківського регулювання і нагляду, міжбанківська конкуренція, соціальна і політична стабільність в країні, а також рівень корумпованості і хабарництва в ній.

  5. Методи управління фінансовою стабільністю банків поділяються на внутрішні та зовнішні. До основних внутрішніх методів належать: управління ліквідністю; управління капіталом; управління ризиками; управління прибутковістю; управління персоналом. Ці методи визначають особливості впливу на діяльність банків безпосередньо керівництва банків.

  6. Зовнішніми методами управління фінансовою стабільністю банків є: мінімальні вимоги та обмеження банківської діяльності; реєстрація і ліцензування; примусові заходи впливу; встановлення обов’язкових нормативів та резервів банків; рефінансування; податкове регулювання. Застосовуючи зовнішні методи, держава регулює фінансову стабільність не стільки кожного окремого банку, як банківської системи загалом.

  7. Основні міжнародні принципи забезпечення фінансової стабільності банків розробляються Базельським комітетом з банківського нагляду. Згідно них: органи нагляду повинні встановлювати мінімальні вимоги достатності капіталу банків, ліміти обмеження ризиків та ін.; кредитування споріднених осіб банків має відбуватися за принципом “на відстані витягнутої руки”; банки повинні мати системи внутрішнього контролю та механізми управління ризиками; банківський нагляд має бути виїзним та безвиїзним; органи нагляду повинні застосовувати адекватні заходи впливу до банків.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]