Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 13 бакалаврат.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
17.12.2018
Размер:
87.55 Кб
Скачать

2. Звітність і аудит у сфері праці

Основна мета аналізу звітності і виконання аудиторської перевірки підприємства складається у виявленні порушень в:

  1. застосуванні законодавства у сфері праці;

  2. витраті коштів на заробітну плату;

  3. організації праці;

  4. русі кадрів на підприємстві (звільнення і приймання);

  5. дотриманні правил охорони і безпеки праці на підприємстві;

  6. умовах праці;

  7. організації робочих місць;

  8. виконанні плану за трудовими показниками підприємства.

Недбалість фірми, робітника або третьої сторони може призвести до різних видів збитку для підприємства або для робітника. Як працівники, так і підприємство можуть нести відповідальність за порушення, виявлені в результаті аналізу звітності і перевірки існуючого на підприємстві стану справ. Встановлення винного повинно диктувати і спосіб усунення підприємством відповідного збитку. Розмір і розподіл витрат на страхування, професійну підготовку робітників і техніку безпеки на підприємствах можуть бути різними. Відносні витрати постійно змінюються, тому підприємства повинні враховувати і зміни в прод-сті праці, і зміни в тарифах оплати праці, і конкурентноздатність роб. сили, і співвідношення «витрати — випуск» і зміни у виробничих можливостях, і зміни набору додаткових благ та ін.

Часто витрати на оплату праці порівнюють за критерієм “у розрахунку на одного працівника”, а це може не мати ніякого відношення до загальної суми витрат на оплату праці найнятих людей. Найважливішим критерієм є обсяг випуску продукції стосовно витрат на неї. Робоча сила, що спочатку здається дешевою, у дійсності може стати причиною збільшення загальної суми витрат на оплату праці, тому що зажадає витрат на професійну підготовку, а також змін у технології виробництва.

Сутність і цілі аудиту в трудовій сфері

Традиційний підхід до управління виробництвом передбачав орієнтацію в першу чергу на ефективне й економне використання фін. і мат. ресурсів при досягненні цілей, що стоять перед підприємством.

В останній час зі зростанням розуміння ролі людини в процесі виробництва зростає увага до трудових ресурсів і їхньої ролі в організації функціонування підприємства, що знайшло відображення у формуванні особливого напрямку аудиторської діяльності — аудита в трудовій сфері, що дозволяє переконатися, що трудовий потенціал підприємства, організації використовується ефективно.

Аудит у трудовій сфері – це періодично проводима система заходів щодо збору інформації, її аналізу й оцінки еф-сті діяльності підприємства з організації праці і регулювання соціально-трудових відносин.

Об'єктом аудиту в трудовій сфері є трудовий колектив, персонал підприємства, його діяльність. З метою перевірки персонал підприємства і його діяльність представляються у вигляді системи показників, що дозволяють охарактеризувати:

  1. результативність, ефективність функціонування трудового потенціалу;

  2. ефективність організації соціально-трудових відносин;

  3. ефективність систем мотивації й оплати праці;

  4. раціональність методів оцінки праці;

  5. ефективність організації робочих місць, розподілу робіт;

  6. ефективність використання робочого часу і т.д.

При цьому оцінка ефективності діяльності трудових ресурсів може розглядатися в якості головної мети аудиту. Оцінка ж ефективності трудових відносин, мотивації й оплати праці можуть виступати етапними, проміжними, супутніми цілями.

За результатами аудиторської перевірки можуть бути визначені напрямки для встановлення, зміни або удосконалення стандартів. Перевірка сприяє кадровим перестановкам, що поліпшують якісний склад трудових ресурсів, просуванню найбільш перспективних співробітників і розвиткові творчої активності. Що стосується роботи безпосередньо з кадровими службами підприємства, то тут аудит дозволяє підвищити роль кадрових служб, зблизити їхню діяльність з цілями і задачами підприємства, загострити їхню увагу на найбільш важливих питаннях.

Багатогранність і різноманітність цілей аудита в сфері праці і соціально-трудових відносин фірми дозволяє відноситись до цієї процедури як до складного явища, що заслуговує самостійного вивчення.

Аудит у трудовій сфері може бути розглянутий у трьох основних аспектах: організаційно-технологічному, соціально-психологічному, економічному.

В організаційно-технологічному аспекті аудит – це перевірка документації й аналіз показників, що свідчать про легітимність й ефективність діяльності підприємства. У вітчизняній економіці праці аналіз трудових показників на підприємствах завжди розглядався як невід'ємний елемент організації праці і трудових відносин. У цій сфері був накопичений корисний досвід. У західній практиці аудит у трудовій сфері звичайно включає аналіз даних, що відносяться до програм розвитку трудових ресурсів, у тому числі показників плинності кадрів, скарг, прогулів, невиходів на роботу, виробничого травматизму, відносини персоналу до роботи і ступеня задоволеності працею.

У соціально-психологічному аспекті аудит у трудовій сфері — це оцінка соціально-трудових відносин на підприємстві, що включає поряд з вивченням документації проведення самостійних опитувань, анкетувань, індивідуальних і колективних бесід, інтерв'ю з працівниками. Таким чином виявляються оцінка працівниками соціально-трудових відносин на підприємстві, фактори трудової мотивації і резерви удосконалення діяльності фірми.

Економічний аспект аудиту в трудовій сфері — це визначення:

1) конкурентноздатності підприємства в трудовій сфері, що оцінюється шляхом порівняння економічних і соціальних показників діяльності підприємства з законодавчо встановленими нормами і нормативами або із середніми і кращими в галузі показниками на аналогічних підприємствах;

2) ефективності функціонування служб управління трудовими ресурсами, виявлення їхньої ролі в підвищенні конкурентноздатності підприємства;

3) економічної ефективності самого аудиту, порівняння витрат на проведення перевірки з її результатами.

Аудит у трудовій сфері повинен проводитись періодично, щоб переконатися у виконанні поставлених задач. Аналіз і оцінка якогось одного показника або явища у відриві від інших не дають бажаного результату — необхідний комплексний аналіз. Найбільш ефективна перевірка, що надає достовірну інф-ію про результати впровадження програм управління і розвитку персоналу.

Перевірка сама по собі дає лише необхідну інформацію про стан справ на підприємстві, що реального практичного значення може і не мати. Тільки підготовка на її основі програми перетворення соціально-трудових відносин і розробка алгоритмів управлінських рішень по практичному її здійсненню можуть реально вплинути на ефективність діяльності підприємства.

Здійснення перевірки припускає поділ роботи на кілька етапів: підготовчий; етап збору інформації; етап аналізу й обробки інформації; етап оцінки ефективності аудиторської перевірки.