Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 13 бакалаврат.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
17.12.2018
Размер:
87.55 Кб
Скачать

Обробка й аналіз інформації

Однією з найважливіших функцій аудитора є аналіз отриманої інформації і її оцінка. Обґрунтувати оцінку організації праці на даному підприємстві можна:

  1. порівнявши її з організацією на аналогічних передових підприємствах;

  2. використовуючи науково розроблені норми і рекомендації, опубліковані в літературі по організації праці, соціально-трудовим відносинам, з посиланнями на середньогалузеві норми і показники;

  3. застосовуючи перехресні дані і системний тип перевірок і т.д.

Існують методики, що дозволяють дати оцінку ефективності управлінських заходів у вартісному вираженні. При розробці програм для оцінки вартості управління працею, трудовими ресурсами важливо включити в роботу сам персонал служби управління трудовими ресурсами.

У сучасній економічній літературі широке поширення одержав термін «організаційна культура», що розглядається як система дій з формування трудового колективу і керування ним, а також створення організаційних, економічних і соціальних передумов для високоефективної праці на підприємстві.

При загальному зростаючому інтересі до організаційної культури, вона також стає предметом перевірки, що включає обговорення з вищим керівництвом питання того, як виявляється організаційна культура і як на неї можна впливати. Важливо визначити основні групові інтереси і виявити існування найбільш впливових субкультур. Для цього недостатньо бесід з менеджерами, необхідне проведення фундаментальних опитувань і спостережень за визначений період часу. Таким чином, аудиторська перевірка може виявити резерви підвищення ефективності виробництва, вказавши на відношення різних груп співробітників до форм і методів роботи керівництва, організації діяльності фірми, розміщення кадрів.

Крім вивчення організаційної культури, що включає суб'єктивні оцінки і філософські дискусії, існують об'єктивні дані, що є показниками якості трудового життя, обстановки на роботі, оцінки навколишнього середовища. Становище на роботі може вплинути на мотивацію праці, якість її виконання, задоволеність роботою і моральний стан працівників. Оцінити якість навколишнього виробничого середовища в організації можна шляхом вивчення певних показників, що використовуються також для оцінки функцій служб управління працею і трудовими ресурсами і застосовуваних в усіх організаціях, наприклад показників плинності кадрів, кількості прогулів, пропусків через хворобу або травму і т.п. Іншим джерелом інформації є відповіді працівників на анкети й опитування з приводу їхнього відношення до роботи, про мікроклімат у колективі, взаємини з керівництвом, колегами і підлеглими і т.п.

Слід також проаналізувати причини звільнень працівників. Зрозуміло, подібна діяльність вимагає багато часу і сил, тому надзвичайно важливо забезпечити її результативність, тобто на основі аналізу й обробки даних виявляти і здійснювати заходи для запобігання плинності, що можуть носити як апріорний характер (більш ретельний добір співробітників з урахуванням запобігання ще на цій стадії добровільних звільнень працівників), так і апостеріорний (цілеспрямовану роботу з утримання на підприємстві кадрових працівників).

При аналізі й оцінці в процесі аудиту ефективності використання фонду робочого часу втрати робочого часу за аналогією з неминучими і добровільними звільненнями можуть бути розділені на неминучі і ті, котрих можна було запобігти. Втратами робочого часу не вважаються чергова відпустка, свята або заздалегідь обговорені офіційно оформлені відпустки.

У вітчизняній практиці аналіз показників використання робочого часу, як правило, проводиться в напрямку з'ясування причин, частоти, розмірів втрат фонду робочого часу і ступеня ущільнення роб. дня.

Аналіз статистики втрат робочого часу дозволяє визначити проблемні зони — ті галузі, професії або групи працівників, у яких зберігається найвищий рівень невиходів на роботу, втрат робочого часу або ж у яких вони стрімко зростають. Така інформація важлива як для аудиторів при підведенні підсумків міжгалузевих і міжрегіональних порівнянь і зіставлень ефективності організації виробництва, так і для працівників кадрових служб при прогнозуванні надійності того або іншого працівника, виходячи з приналежності його до певної соціально-демографічної, кваліфікаційної, професійної групи.

Одна з задач аудитора — показати керівництву організації серйозність економічних втрат від пропусків робочого часу. Це можна зробити, якщо дати характеристику втрат у грошовому вираженні. У вартість однієї невиправдано загубленої години робочого часу включаються середня годинна заробітна плата, витрати на пенсії, допомоги працівникам, витрати на утримання адміністративного апарату, накладні витрати.

Ефективне управління трудовими ресурсами вимагає, щоб керівники вели індивідуальний облік явки, стимулювалася висока явка, а проти хронічних прогульників застосовувались дисциплінарні заходи.

Поряд зі статистикою втрат робочого часу роботодавці повинні вести й облік професійних захворювань і виробничих травм, оскільки втрати робочого часу з цих причин складають самостійну значну групу. Детальна інформація про нещасні випадки або травми дає основу для аналізу проблемних зон з погляду умов праці, удосконалення системи охорони праці і стимулювання персоналу до підтримки безпеки і збереження здоров'я.

Цей методичний підхід застосуємо при аналізі інших трудових показників, таких як продуктивність праці, оцінка виконання робіт, ефективність навчання і підготовки кадрів і т.д.