Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпора по ХП.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
18.12.2018
Размер:
205.25 Кб
Скачать

17. Правовой статус государственных и коммунальных предприятий.

Предприятие - это самостоятельный субъект хозяйствования, созданный компетентным органом государственной власти или органом местного самоуправления, или другими субъектами для удовлетворения общественных или личных потребностей путем систематического осуществления производственной, научно-исследовательской, торговой, иной ХД в порядке, предусмотренном этим Кодексом и другими законами.

Государственное унитарное предприятие образуется компетентным органом гос. власти в распорядительном порядке на базе обособленной части гос. соб-ти, как правило, без разделения ее на доли, и входит в сферу его управления.

ОГВ, в сферу управления которого входит предприятие, является представителем соб-ка и выполняет его функции.

Имущество находится в гос. соб-ти и закрепляется за таким предприятием на праве хоз. ведения либо оперативного управления.

Гос. предприятие не несет отв-ти по обязательствам соб-ка и органа власти, в сферу управления которого оно входит.

Орган управления предприятия- руководитель, которого назначает орган, в сферу управления которого входит предприятие и подотчетный данному органу.

Виды гос. предприятий:

- казенное – созд в сфере нар хоз-ва по реш КМУ,имущ – право опер управл; осн потреб – гос-во; явл юр лицом, имеет счета в гос банках+печать; Орган, до сфери управління якого входить казенне підприємство, затверджує статут підприємства, призначає його керівника, дає дозвіл на здійснення казенним підприємством господарської діяльності, визначає види продукції (робіт, послуг), на виробництво та реалізацію якої поширюється зазначений дозвіл; Найменування казенного підприємства повинно містити слова "казенне підприємство"; не має права відчужувати або іншим способом розпоряджатися закріпленим за ним майном, що належить до основних фондів, без попередньої згоди органу, до сфери управління якого воно входить; отчужд недвиж имущ – согл упр-ния+Фонда гос имущ ; отв-ть – ср-вами, к-рые наход в его распоряж, при недостачи ср-в гос-во несет полную субсидиарную отв-ть)

- коммерческое – СПД, устав, отв-ть всем имущ, принадл ему на праве хоз ведения; преобраз в гос АО; Фінансовий план - до 1 вересня року, що передує плановому; до 1.08 року, що передує планованому – предоставл планов ЦОИВ по вопр эконом.; не має права безоплатно передавати належне йому майно іншим юридичним особам чи громадянам, крім випадків, передбачених законом. Отчужд имущ осн фондов – с разреш упр-ния и на конкурсной основе; отчужд недвиж имущ – согл упр-ния+Фонда гос имущ; У разі зміни керівника державного комерційного підприємства обов'язковим є проведення ревізії фінансово-господарської діяльності підприємства в порядку, передбаченому законом.

Комунальні унітарні підприємства - утворюється компетентним ОМС в розпорядчому порядку на базі відокремленої частини комунальної власності і входить до сфери його управління.

Майно комунального унітарного підприємства перебуває у комунальній власності і закріплюється за таким підприємством на праві господарського відання (комунальне комерційне підприємство) або на праві оперативного управління (комунальне некомерційне підприємство).

Статутний фонд комунального унітарного підприємства утворюється органом, до сфери управління якого воно входить, до реєстрації його як суб'єкта господарювання

Найменування комунального унітарного підприємства повинно містити слова "комунальне підприємство" та вказівку на орган місцевого самоврядування, до сфери управління якого входить дане підприємство.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]