Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпоры по вышке.docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
202.77 Кб
Скачать

1.11 Матричний запис слар

Векторна форма еквівалентна матричній формі запису

де A — матриця m×n, x — вектор з n компонент, b — вектор з m компонент. Число векторів в базисі лінійної оболонки векторів є рангом матриці.

1.12 Розвязуання слар матричним способом

ЯкщоА — основна матриця системи, b— вектор-стовпчик вільних членів, x— вектор-стовпчик невідомих;

то має місце рівність:Ax=b Якщо матриця A є квадратною та невиродженою, то для неї існує обернена матриця. Помноживши обидві частини рівняння зліва на , отримаємо

. оскільки A – 1*A = I та Ix = x, то отримаємо формулу:

1.13 Метод Гауса — Жордана використовується для розв'язання систем лінійних алгебраїчних рівнянь, знаходження оберненої матриці, знаходження координат вектора у заданому базисі, відшукання рангу матриці

Алгоритм:

Обирається перша зліва колонка, що містить хоч одне ненульове значення.

Якщо верхнє число у цій колонці - нуль, то обмінюється увесь перший рядок матриці з іншим рядком матриці, де у цій колонці нема нуля.

Усі елементи першого рядка діляться на верхній елемент обраної колонки.

Від рядків, що залишились, віднімається перший рядок, помножений на перший елемент відповідного рядка, з метою отримання у якості першого елемента кожного рядка (крім першого) нуля.

Далі, повторюємо ці операції із матрицею, отриманою з початкової матриці після викреслювання першого рядка та першого стовпчика.

Після повторення операцій n-1 разів отримаємо верхню трикутну матрицю.

Віднімаємо від передостаннього рядка останній рядок, помножений на відповідний коефіцієнт, щоб у передостанньому рядку залишилась лише 1 на головній діагоналі.

Повторюємо попередній крок для наступних рядків. У результаті отримуємо одиничну матрицю і рішення на місці вільного вектора (над ним необхідно виконувати ті самі перетворення).

1.14 Теорема Кронекера-Капелі

критерій сумісності системи лінійних алгебраїчних рівнянь: Ax=b

СЛАР має розв'язки тоді і тільки тоді,коли ранг її матриці А дорівнює рангу її розширеної матриці Причому система має єдине рішення, якщо ранг дорівнює числу невідомих і нескінченно багато рішень, якщо ранг менше числа невідомих.

1.15 Базисні та вільні невідомі.

1.16 Загальний та частинний розв'язок системи.

2.17 Вектори і дії над ними.

Геометричний вектор — у фізиці і математиці це величина, яка характеризується числовим значенням і напрямком. Графічно вектори зображають у вигляді напрямлених відрізків певної довжини . Наприклад, для графічного представлення сили величиною два Ньютони, треба намалювати відрізок прямої довжиною дві одиниці в напрямку дії сили.

Багато алгебраїчних дій мають свої аналоги і для векторів: вектори можна додавати, віднімати, множити і ділити. Для цих операцій діють багато правил алгебри, як, наприклад, комутативність, асоціативність та дистрибутивність (віднімання трактується як особливий випадок додавання). Суму двох векторів з однаковим початком можна знайти геометрично за допомогою правила паралелограма.

Властивості додавання векторів

1) властивість нульового вектора:

a+0=a;

2) асоціативність додавання:

(a+b)+c=a+(b+c);

3) комутативність додавання:

a+b=b+a;

Властивості множення вектора на число

1) комутативність:

λa=aλ;

2) асоціативність:

λ(μa)=(λμ)a;

3) дистрибутивність відносно додавання векторів:

λ(a+b)=λa+λb;

4) дистрибутивність відносно додавання чисел:

(μ+λ)a=μa+λa;