Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Демографічна політика.docx
Скачиваний:
27
Добавлен:
20.12.2018
Размер:
57.13 Кб
Скачать
  1. Концепція сімейної політики України

Концепція сімейної політики України включає:

  • створення оптимальних умов для сімейно-шлюбної орієнтації молоді;

  • необхідність перегляду чинного законодавства відносно різних пільг матерям, тобто їх потрібно узгоджувати з реальною економічною ситуацією в країні;

  • врахування не лише материнства і пов’язаних з ним проблем, але й батьківства як складової частини сімейного життя і повноцінного дитинства;

  • вивчення труднощів спільного подолання виникаючих проблем.

Розроблені масштабні програми:

1. «Діти України» (1995), що ввійшла складовою частиною в потужну загальноєвропейську програму «Діти 90-х» і виконувалась в 14 країнах Європи за спільною методологією. Передбачала охорону здоров’я, виховання, соціальний захист знедолених, доплата сім’ям, трудове навчання.

2. «Українська родина» - розрахована була на період до 2000 року і передбачала концентрацію зусиль Уряду, державних установ, громадських неурядових організацій з метою поліпшення соціального і духовного розвитку родини, ця програма допомагала підвищити авторитет родини, патріотичний дух українського суспільства консолідувати націю навколо національної ідеї. Опікування молоддю.

Необхідність послідовного розв’язання проблем молоді сприяє зосередженню демографічної політики на молодих сім’ях і таких, де виховуються неповнолітні діти, батьки яких не беруть участі в суспільно-корисній праці та громадському житті. Регулювання міграційних процесів від масштабів та інтенсивності яких багато в чому залежить характер і розвиток демографічних процесів. Зміцнення здоров’я, збільшення тривалості життя.

Висновки

Таким чином, ми розглянули поняття "демографічної політики".

Її можна визначити як цілеспрямовану діяльність державних органів та інших соціальних інститутів у сфері регулювання процесів відтворення населення.

У структуру демографічної політики входять її цілі і засоби їх реалізації. В якості пріоритетних цілей Концепція демографічного розвитку РФ на період до 2015 р. виділяє наступні:

• зміцнення здоров'я і збільшення очікуваної тривалості життя;

• стимулювання народжуваності та зміцнення сім'ї;

• регулювання міграційних потоків з метою створення дієвих механізмів заміщення природного зменшення населення.

Демографічна політика реалізується через комплекс різних заходів:

• економічних;

• адміністративно-правових;

• виховних і пропагандистських заходів.

Історія становлення демографічної політики в її строгому визначенні починається в Росії з 80-х рр.. ХХ століття і розвивається і до цього дня.

В якості сучасних проблем демографічної політики в РФ можна виділити наступні:

• підвищення народжуваності;

• регулювання міграції;

• формування та реалізація демографічної політики.

Таким чином, можна зробити висновок, що демографічна політика є необхідним і важливим елементом загальної політики, що проводиться державою. Від рівня розвитку її показників залежить весь зовнішній вигляд країни. Тому так важливо проводити продуману і спрямовану на розвиток держави демографічну політику.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]