Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
военка.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
20.12.2018
Размер:
278.02 Кб
Скачать

12. Склад і призначення основного обладнання ррлс

Склад обладнання радіорелейних станцій і взаємодія основних їх елементів визначається функціональними задачами, що виконуються даною станцією і режимами її роботи.

По складу, функціональному призначенню і режимам роботи РРС підрозділяються на три типи: кінцеві, проміжні і універсальні.

Кінцеві станції призначені для формування багатоканальних сигналів, їх перетворення в радіосигнал шляхом модуляції, передачі радіосигналу до найближчої проміжної станції, демодуляції і перетворення його в багатоканальний сигнал і розподілу на індивідуальні канали.

Проміжні станції забезпечують ретрансляцію сигналів по високій або низькій частоті і тому включають подвійний комплект обладнання. Вони можуть не мати частини елементів, обовязкових для кінцевої станції.

Універсальні станції, до яких відноситься більшість мобільних військових станцій, можуть виконувати роль як кінцевих, так і проміжних, і тому до їх складу входять два напівкомплекта обладнання повного складу.

Один напівкомплект включає такі основні функціональні елементи:

  • комутаційне обладнання;

  • низькочастотне обладнання, що являє собою апаратуру ущільнення, або апаратуру каналоутворення;

  • високочастотне обладнання, до якого відноситься передавач, приймач і антенно-фідерні устрої з елементами частотної розвязки;

  • устрої електроживлення усієї апаратури станції.

Комутаційне обладнання призначене для підключення і узгодження каналів з кінцевою апаратурою і між собою.

Апаратура ущільнення являється основним обладнанням каналоутворення, формування багатоканального сигналу при передачі і розподілу каналів при прийомі. У військових радіостанціях з частотним розподілом каналів використовують типову апаратуру ущільнення провідних і кабельних ліній зв'язку, а в радіорелейних станціях з часовим розподілом каналів до складу включають спеціальні імпульсні і низькочастотні стойки, що виконують функцію апаратури ущільнення.

Передавач служить для безпосереднього перетворення багатоканального сигналу в радіосигнал високої частоти з потужністю, достатньою для компенсації затухання на інтервалі до наступної проміжної або кінцевої станції. Потужність передавача не перевищує 4 – 40 Вт і залежить від діапазону частот, що використовуються.

Приймач радіорелейної станції призначено для виділення і прийому радіосигналу від найближчої станції і перетворення його шляхом демодуляції у багатоканальний сигнал.

Антенно – фідерні устрої призначені для передачі високочастотних коливань від передавача до антени і формування вузьконаправленого випромінювання, а також для сприйняття електромагнітної енергії і передачі її на вхід приймача.

Передавач і приймач працюють, як правило , на окремі антени. У разі, якщо робота ведеться на загальну антену, для виключення взаємного впливу приймач і передавач підключаються до неї через дуплексер ( елемент частотної розвязки ).

Крім того , до складу РРС входить контрольно – вимірювальна аппаратура, допоміжне і запасне обладнання. Такий склад обладнання універсальних РРС дає можливість працювати у двох режимах: кінцевому і ретрансляції.

В кінцевому режимі всі канали видаються абонентам. Для його реалізації досить одного напівкомплекту апаратури.

В режимі ретрансляції працюють тільки проміжні станції. Існують два різновиди цього режиму: режим вузлової ретрансляції і режим наскрізної ретрансляції (транзит).

У першому з них частина каналів ретранслюється, частина видається місцевим абонентам; у другому – всі канали ретранслюються.