Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
военка.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
20.12.2018
Размер:
278.02 Кб
Скачать

24. Вібраторні логоперіодичні антени.

Логоперіодична антена (ЛПА) монтується на телескопічній щоглі висотою 19,4 м. На горизонтальній несучій конструкції двохпровідної фідерної лінії розміщені вісім диполів іэ дюралюмінієвих трубок, причому осі їхніх плечей зміщені.

мал. 2.4. Вібраторна логоперіодична антена.

Довжини плечей вібраторів і відстані між ними змінюються таким чином, що відношення їх величин для сусідніх елементів є величина постійна. Вигляд антени представлений на мал. 2.4.

За принципом роботи ЛПА нагадує трьохелементну директорну антену. На кожній частоті бере активну участь у випромінюванні (прийомі) лише трійка вібраторів з розмірами, найбільш близькими до резонансних, які утворять так звану активну зону . Ширина головного пелюстка становить 68...82° в площині "Е" (у площині вібраторів) і 116...150° у площині "Н". Рівень эаднього пелюстка не вище -12 дБ, коефіцієнт підсилення не менш 3 (5 дБ).

Живлення здійснюється відрізком кабелю РК-75 довжиною 40 м.

25. Зигзагоподібні антени

Антенний пристрій складається із плоского решітчатого рефлектора, про обидві сторони якого паралельно його площини закріплені випромінювачі. Випромінювач являє собою зиґзаґоподібний елемент із дюралюмінієвих трубок (мал.2.5).

Живлення здійснюється радіочастотним кабелем PK-75, пропущеним всередині однієї із трубок елемента. Вхідний опір елемента, на резонансній частоті близьке до 125 Ом, Для покращення узгодження антени з фідером на випромінювачі закріплені два пластинчастих компенсатора.

Ширина головного пелюстка діаграми спрямованості складає 65...76° у площині "Е" і 36. ..65° у площині "Н". Величина коефіцієнта підсилення не менш 8 (9 дБ). Рівень бічних пелюстків – не вище -8 дБ, а рівень зворотного випромінювання не перевищує -14 дБ. ККД фідера не менше 27% при КБВ не гірше 0,5.

Випромінювач являє собою синфазну решітку із чотирьох зигзагоподібних випромінювачів, виконаних із дюралюмінієвих трубок діаметром 16 мм.

Живлення збудника здійснюється через систему кабелів, трійників і погоджуючих трансформаторів. Для поліпшення узгодження елементів з фідером у НЧ частині діапазону на них кріпляться дугоподібні трубчасті компенсатори.

Величина коефіцієнта підсилення антени не менш 30 (15 дБ). Ширина головного пелюстка становить 24...44° у площині "Е" і 20...34° у площині "Н". Рівень бічних пелюстків не перевищує -8 дб, а рівень зворотного випромінювання -19 дб. Мінімальні значення ККД і КБВ у фідері складають 16% і 0,45 відповідно.

26. Антени типу "хвильовий канал".

Спрямована антена метрового діапазону складається із двох взаємно перпендикулярних 4-елементних антен типу "хвильовий канал" (рис.2.6.), укріплених на загальній несучій горизонтальній штанзі. При цьому одна антена типу "хвильовий канал" використається для роботи на передачу, а друга - на прийом. Хрестоподібне взаємне розташування передавальної й приймальні антен забезпечує їхню поляризаційну розв'язку, що дозволяє при розміщенні зазначених антен на одній щоглі одержати перехідне згасання між ними не менш 38 дб. Така величина перехідного згасання між антенами допускає одночасну роботу передавача й приймача без зниження чутливості останнього.

Антена типу "хвильовий канал" складається з декількох ( у цьому випадку із чотирьох) симетричних вібраторів, розташованих в одній площині паралельно один одному. Один з вібраторів є первинним випромінювачем і живиться безпосередньо за допомогою коаксіального фідера, а три інших вібратори (рефлектор і два директори) є вторинними випромінювачами й збуджуються полем первинного.