Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
DPZK.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
21.12.2018
Размер:
439.81 Кб
Скачать

Конституційно-правові принципи функціонування органів державної влади в умовах «референдарної» демократії (на прикладі Швейцарії)

Процедура прийняття Конституції Швейцарії. Порядок внесення змін та доповнень до Конституції Швейцарії. Вплив «референдарної» демократії на процес прийняття рішень в Конфедерації. Основи здійснення народної ініціативи та проведення референдуму. Обов’язковий та факультативний референдум.

Правовий характер Швейцарської конфедерації. Взаємовідносини між законодавчою, виконавчою та судовою владами. Двопалатний парламент Швейцарії. Порядок формування Федеральних зборів. Взаємовідносини з виборчим корпусом. Принцип невизнання імперативного мандату. Компетенція парламенту.

Федеральна Рада - виший виконавчий та розпорядницький орган влади. Процедура обрання, склад та термін діяльності. Повноваження Федеральної ради. Колегіальне прийняття рішень Ради. Правовий статус Президента Конфедерації. Канцлер Конфедерації. Федеральна адміністрація.

Пірамідальний характер судової влади. Верховний суд Конфедерації – вищий судовий орган держави:порядок формування, склад, повноваження. Компетенція Верховного Суду як органу конституційного контролю держави.

Конституціоналізм як форма подолання авторитаризму в постсоціалістичних країнах Східної Європи

Трансформація засад конституціоналізму на постсоціалістичному просторі. Особливості перехідного конституціоналізму. Розвиток концепції новодемократичного й комунітарного конституціоналізму.

Конституціоналізм як політико-правовий режим. Органи конституційного контролю як важливий засіб забезпечення верховенства конституції. Система гарантування фундаментальних прав і свобод людини.

Функціонування вищих органів влади в умовах становлення засад конституціоналізму в постсоціалістичних державах-членах Європейського Союзу і СНД. Специфіка конституційно-правового статусу глави держави у постсоціалістичних республіках. Роль парламенту у суспільстві.

Врегулювання конституційних конфліктів в напівпрезидентський республіках (на прикладі Болгарії та Польщі).

Поняття державно-правових конфліктів. Конституційна (політична) криза. Суб’єкти державно-правових конфліктів.

Ознаки напівпрезидентської республіки. Особливості форми правління у Болгарії. Вплив політичного становища на виникнення державно-правових конфліктів у напівпрезидентських республіках, періоди «співіснування».

.Проблеми розподілу компетенції між президентами та головами уряду у зовнішній та внутрішній політиці (на прикладі Польщі та Болгарії). Проблеми взаємовідносин між главою держави, парламентом. та урядом в законодавчому процесі, при формуванні уряду та ін. Роль більшості та фракцій у стабілізації політичної ситуації.

Форми попередження та врегулювання державно-правових конфліктів: розпуск (дострокові вибори парламенту), імпічмент вищим посадовим особам, притягнення уряду до відповідальності перед парламентом, конституційне реформування системи органів влади, публічно-правовий договір, державно-правовий експеримент та ін.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]