Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
учебник по охране труда.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
22.12.2018
Размер:
1.04 Mб
Скачать

4. Вимоги пожежної безпеки до приготування і зберігання вітамінного трав’яного борошна.

Агрегати для приготування вітамінного трав’яного бо-рошна повинні бути встановлені під навісом або у примі-щеннях.

Конструкції навісів та приміщень з матеріалів груп го-рючості Г3, Г4 мають бути оброблені вогнезахисними за-собами, які забезпечують I або II групу вогнезахисної ефективності.

Агрегати повинні мати справні прилади контролю тем-пературного режиму та автоматику безпеки, котра відклю-чає подавання палива в разі обриву полум’я форсунки.

Протипожежні розриви від пункту приготування тра-в’яного борошна до будівель, споруд, цистерн з пально-мастильними матеріалами повинні бути не менше 50 м, а до відкритих складів грубих кормів - не менше 150 м.

Витратний паливний бак слід встановлювати поза при-міщенням агрегату на відстані не менше 2 м від зовніш-ньої стіни з негорючих матеріалів (без отворів). Паливо-про-оди повинні виготовлятися з металевих труб і мати не менше двох вентилів: один біля агрегату, а другий біля паливного бака.

Щоб уникнути забивання циклона сухою масою та для запобігання її загорянню в сушильному барабані зелена маса повинна подрібнюватися до 30 мм завдовжки і безпе-рервно подаватися в агрегат.

У разі виявлення горіння продукту в сушильному бара-бані необхідно останній до пожежі вихід продукту в кіль-кості 150 кг та перший після ліквідації пожежі вихід про-дукту в кількості не менше 200 кг не складувати в загаль-ному сховищі, а розміщати окремо в безпечному місці та тримати під наглядом не менше 48 годин.

Приготоване й завантажене в мішки борошно необхід-но витримати під навісом не менше 48 годин для знижен-ня його температури.

Вітамінне трав’яне борошно повинно зберігатися в ок-ремо розташованому складі або в ізольованому від інших приміщень протипожежними стінами й перекриттями від-сікові, який має самостійний вихід та надійну вентиляцію. Не дозволяється потрапляння вологи у склад, зберігання борошна навалом, а також разом з іншими речовинами та матеріалами.

Мішки з борошном повинні складатися у штабелі зав-вишки не більше 2 м, по два мішки в ряду. Проходи між рядами повинні бути не менше 1 м завширшки, а вздовж стін - 0,8 м.

Щоб уникнути самозагоряння борошна, що зберігаєть-ся, необхідно періодично контролювати його температу-ру.

Первинна обробка льону, коноплі, хмелю та інших тех-нічних культур

Приміщення для обробки льону, коноплі, хмелю та ін-ших технічних культур (далі - технічних культур) мають бути ізольовані від машинного відділення. Вихлопні тру-би двигунів внутрішнього згоряння слід обладнувати іск-рогасниками. У разі виведення труб через горючі конст-рукції повинні влаштовуватися протипожежні переділки розміром не менше 0,25 м.

Зберігання сировини (соломки, трести) може здійсню-ватися у стогах, шохах (під навісами), закритих складах, а волокна та клоччя - лише в закритих складах.

Забороняється:

зберігання та обмолочування технічних культур на території ферм, ремонтних майстерень, гаражів тощо;

в’їзд автомашин, тракторів до виробничих примі-щень, складів продукції та шохів (автомашини повинні зу-пинятися на відстані не ближче 5 м, а трактори - не ближ-че 10 м від зазначених будівель, скирт та шохів);

влаштування пічного опалення у м’яльно-тіпальному цеху.

Автомобілі, трактори та інші самохідні машини, які в’їжджають на територію пункту обробки технічних куль-тур, повинні бути обладнані справними іскрогасниками.

Транспортні засоби, коли вони під’їжджають до скирт (шохів), повинні бути повернені до них боком, протилеж-ним напрямку виходу відпрацьованих газів із вихлопних систем двигунів.

На території пункту обробки технічних культур місця для паління слід розміщати не ближче 30 м від вироб-ничих будівель та місць складування готової продукції.

Дахи будівель первинної обробки льону та інших тех-нічних культур мають виготовлятися з негорючих матері-алів.

Природне сушіння трести, хмелю повинне здійснюва-тися на спеціально відведених ділянках.

Штучне сушіння трести, хмелю необхідно здійснювати лише у спеціальних сушарнях, клунях (стодолах).

Сушарні, розміщені у виробничих будівлях, повинні бути відділені від інших приміщень протипожежними пе-регородками 1-го типу.

Горючі конструкції будівель сушарень та сушильних камер, які розташовані окремо, повинні бути поштукату-рені з обох боків.

Конструкція печей, які влаштовують у клунях для су-шіння льонотрести, хмелю, повинна виключати потрап-ляння іскор у середину приміщення.

У клунях та сушарнях улаштування над піччю колос-ників для укладання льону або хмелю забороняється. Від-стань від печі до конструкцій з матеріалів груп горючості Г3, Г4 повинна бути не менше 1 м, а до конструкцій з ма-теріалів груп горючості Г1, Г2 - не менше 0,7 м. Колос-ники з боку печі повинні мати огорожу на всю висоту приміщення.

У сушарнях та клунях слід дотримуватися таких вимог:

температура теплоносія під час сушіння льонотрести повинна бути не більше 80 град. С, а під час сушіння голо-вок льону – не більше 50 град. С;

у топці печі повинно забезпечуватися повне згоряння палива, у димових газах не повинно бути іскор та незгорі-лих часток палива;

вентилятор слід вмикати не раніше, ніж через годину після початку топлення. Не можна допускати появи в су-шильних камерах

теплоносія з ознаками диму;

після однієї зміни роботи сушарки необхідно вида-лити золу з топочного простору, осадкових камер, цикло-на-іскрогасника та камери змішування. Димові труби слід очищати не рідше, ніж через 10 днів роботи сушарки;

очищення лотків та сушильних камер від опалої трес-ти та різних відходів необхідно здійснювати щоразу перед завантаженням нової трести для сушіння. Зберігання запа-су трести і льоноволокна у приміщенні сушарні забороня-ється;

після завантаження трести в клуню необхідно прибра-ти опалі стебла та стебла, що звисають з колосників, ста-ранно очистити від трести піч, стіни, підлогу. Складувати тресту впритул до будівлі сушарні забороняється.

Приміщення м’яльно-тіпального агрегату повинне ма-ти вентиляцію. Біля кожного тіпального агрегату повинне бути влаштовані зонти. Верстати слід з усіх боків закрива-ти знімними й відкидними щитами, які не допускають розповсюдження пилу у приміщенні.

Вентиляційні труби слід обладнувати засувками (ши-берами), які встановлюють перед вентиляторами та за ни-ми.

До вентиляторів має бути забезпечений вільний доступ обслуговуючого персоналу.

Кількість трести, яка є у виробничому приміщенні, не повинна перевищувати змінної потреби. Складуватися во-на повинна у штабелі на відстані не менше 3 м від машин. Готову продукцію з приміщень слід прибирати на склад не рідше двох разів за зміну.

Щодня по закінченні робочого дня приміщення м’яль-но - тіпального цеху повинне бути старанно прибране від волокна, пилу та костриці, а верстати, стіни та внутрішні поверхні покриття цеху обметені, збірники костриці очи-щені.

У сушарнях тютюну стелажі та етажерки повинні бути виготовлені з негорючих матеріалів. У вогневих сушарках над жаровими трубами слід влаштовувати металеві козир-ки, які захищають їх від потрапляння тютюну.

Зовнішнє освітлення тютюнових сараїв та сушарень необхідно влаштовувати за допомогою прожекторів, уста-новлених на негорючих опорах за межами приміщень.

Тема № 10.«Пожежна профілактика у сільскому господарстві».

Питання:

1. Вимоги пожежної безпеки до збирання зернових.

2. Вимоги пожежної безпеки до заготівлі, зберігання грубих кормів, скиртування.

3. Вимоги пожежної безпеки до зерноскладів, зерносушарень.

  1. 4. Вимоги пожежної безпеки до приготування і зберігання вітамін-ного трав’яного борошна.