Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
учебник по охране труда.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
22.12.2018
Размер:
1.04 Mб
Скачать

2. Вимоги пожежної безпеки до заготівлі, зберігання грубих кормів, скиртування.

Під час роботи трактора з тросово-рамочною волоку-шею її трос або ланцюг повинні бути такої довжини, щоб солома знаходилася на відстані не ближче 5 м від трак-тора. На гаку троса слід установлювати обмежувач, який перешкоджає ковзанню кільця по тросу.

Під час роботи трактора в агрегаті зі стогокладом випускний колектор та випускна труба двигуна повинні бути захищені від потрапляння соломи і перебувати під постійним наглядом.

Площа основи однієї скирти (стогу) не повинна пере-вищувати 300 кв. м, а штабеля пресованого сіна чи соломи - 500 кв. м.

Біля штабеля пресованого сіна чи соломи необхідно мати два гаки завдовжки не менше висоти штабеля.

Скирти (стоги) на відстані 5 м від основи повинні бути оборані захисними смугами не менше 4 м завширшки.

Протипожежні розриви між скиртами (стогами), шта-белями мають бути не менше 20 м.

Відстань від скирт (стогів), штабелів грубих кормів повинна бути не менше 15 м до ліній електропередач, 20 м - до доріг, 50 м - до будівель та споруд.

Скирти (стоги), штабелі дозволяється розташовувати попарно, при цьому розриви між скиртами (стогами), шта-белями в одній парі мають бути не менше 6 м, а між сусід-німи парами – не менше 30 м. Протипожежні розриви між двома парами повинні бути проорані смугою не менше 4 м завширшки на відстані 5 м від основи скирти (стогу), штабеля.

Трактори та автомобілі, що працюють на механічному навантаженні і на транспортуванні соломи та сіна, необ-хідно обладнати іскрогасниками.

Для запобігання загорянню кормів від безпосереднього зіткнення з вихлопними трубами, колекторами або глуш-никами автомобілі та трактори-тягачі, зайняті на вантаж-но-розвантажувальних роботах, не повинні під’їжджати до скирт (стогів), штабелів ближче 3 м.

Під час навантаження кормів безпосередньо в кузов автомобіля його двигун має бути заглушений. Перед виїз-дом слід ретельно оглянути місце стоянки і прибрати со-лому, сіно поблизу вихлопної труби.

Сіно необхідно складувати в конічні стоги (копиці) або під навіси з вологістю, яка відповідає ГОСТ 27978-88 "Корма зеленые. Технические условия" та ГОСТ 4808-87 "Сено. Технические условия".

Розриви між стогами (копицями) з сіном, що має під-вищену вологість, повинні становити не менше 20 м. У стогах (копицях) сіна з підвищеною вологістю, схильного до самозагоряння, необхідно впродовж 60 днів після скиртування здійснювати температурний контроль за допомогою ртутних термометрів, які вставляють у металеві труби і розміщають у стозі на різній глибині. Якщо температура перевищує 50о С, стіг слід розібрати та просушити.

Площа відсіків будівель (навісів) для зберігання грубих кормів між протипожежними стінами не повинна переви-щувати 1000 кв. м, а кількість кормів - 200 тонн.

У разі зберігання запасу грубих кормів у прибудовах (вбудованих приміщеннях) вони мають бути відділені від будівель ферм протипожежними перегородками 1-го типу й перекриттями 3-го типу. Прибудови чи вбудовані примі-щення повинні мати виходи безпосередньо назовні.

Штучне сушіння сіна повинне здійснюватися агрегата-ми (установками) заводського виготовлення.

Під час досушування грубих кормів у закритих примі-щеннях вентилятори мають встановлюватися із зовніш-нього боку будівель (споруд) на відстані не менше 1 м від негорючих стін (перегородок), не ближче 2 м від огород-жувальних конструкцій з горючих матеріалів груп Г1, Г2 та не ближче 2,5 м від огороджувальних конструкцій з горючих матеріалів груп Г3, Г4.

Повітроводи мають бути виконані з негорючих матері-алів.

Місця встановлення вентиляторів повинні бути обго-роджені.

Повітрозабірний отвір вентилятора необхідно захища-ти від потрапляння горючих матеріалів (сіна, соломи то-що) металевою сіткою з чарунками не більше 25 х 25 мм.

Пускова електроапаратура повинна знаходитись у міс-цях, що дозволяють спостерігати за процесом запуску вен-тиляторів, на окремо розташованій опорі і на відстані не менше 5 м від будівель (споруд).

Під час досушування грубих кормів під навісом (у скирті, стозі) вентилятор повинен встановлюватися на від-стані не менше 2,5 м від навісу (скирти). Провід (кабель), який живить електродвигун, необхідно прокладати в зем-лі. Повітровод повинен бути виконаний з негорючого ма-теріалу.

На закритих складах (навісах) грубих кормів загальний електричний вимикач повинен розміщуватися поза будів-лями (навісами) на негорючій стіні, а для будівель (наві-сів) з горючих матеріалів - на окремо розташованій опорі і бути вміщеним у шафу або нішу, які по закінченні робіт пломбуються.

Встановлення електровимикачів у середині складів (навісів) не дозволяється.

Стоянка автомобілів, тракторів та інших транспортних засобів на території складів грубих кормів забороняється.

Місця постійного складування грубих кормів мають бути огороджені та обладнані блискавкозахистом.