Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
56 61 65 66 76 77 78 79 80.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
24.12.2018
Размер:
25.91 Кб
Скачать

65. Множина точок зору

При розробці архітектури ПЗ важливим виявляється поєднання безлічі точок зору. ПО виявляється настільки складним, що його архітектуру не побудувати як єдину модель - безліч окремих аспектів повинні бути представлені в архітектурі, їх зв'язки складні і погано виразність в явному вигляді. Корисніше виявляється створення безлічі моделей, створених з різних точок зору.

Причина множинності точок зору при розробці ПЗ. Уміння розглядати предмет з різних точок зору є найважливішою філософією успішної практики при роботі з великими обсягами різнорідної і складної інформації. Подивимося на розробку ПО і те, чому там затребувані різні погляди на процес, систему і т.д.

Це відбувається, насамперед, через різних видів діяльності процесу розробки ПЗ (див. рис. 4.1). При складанні функціональних вимог до ПЗ звертають увагу на те, яка саме функціональність повинна бути реалізована, але при цьому опускаються принципи і деталі реалізації. При проектуванні, навпаки, на перше місце виходять принципи реалізації ПЗ. А при тестуванні деталі реалізації знову неважливі - на ПО дивляться як на чорний ящик, який реалізує (не важливо яким способом) деякий набір користувача функціональності. При розгортці у замовника на ПО дивляться як на набір файлів, сховищ даних і т. д.

Множинність точок зору відбувається також від того, що немає єдиних стандартів і норм розробки ПЗ. Тобто розробка ПЗ в чому "state of art". Часто доводиться винаходити нову точку зору моделювання прямо по ситуації - щоб саме цей експерт тебе зрозумів, щоб саме ці особливості системи були відбиті. Часто тут - як у лотереї: створюється кілька описів системи з різних точок зору, якесь виявляється вдалим і його всі використовують надалі.

Отже, різні види діяльності при розробці ПЗ, різні категорії фахівців, задіяні в програмному проекті, і унікальність кожної конкретної ситуації при розробці - все це призводить до створення та використання різних моделей, виконаних з різних точок зору.

Точка зору (viewpoint) - це певний погляд на систему, який здійснюється для виконання якоїсь певної задачі будь-ким з учасників проекту. Точку зору потрібно ясно усвідомлювати при створенні візуальних моделей, наприклад, варіанти використання. Важливо розуміти, що вона може бути в кожному конкретному випадку своя. Найважливішими характеристиками точки зору моделювання є мета (навіщо створюється модель) і цільова аудиторія (тобто, для кого вона призначена).

66. Проведення передпроектного обстеження підприємства

Обстеження підприємства є важливим і визначальним етапом проектування ІС. Тривалість обстеження зазвичай становить 1-2 тижні. Протягом цього часу системний аналітик повинен обстежити не більше 2-3 видів діяльності (облік кадрів, бухгалтерія, перевезення, маркетинг та ін.)

Збір інформації для побудови повної бізнес-моделі організації часто зводиться до вивчення задокументованих інформаційних потоків і функцій підрозділів, а також проводиться шляхом інтерв'ювання та анкетування.

До початку робіт з обстеження організація зазвичай надає комплект документів, до складу якого зазвичай входять:

1. Зведена інформація про діяльність підприємства.

1. Інформація про управлінську, фінансово-економічної, виробничої діяльності підприємства.

2. Відомості про облікову політику та звітності.

2. Регулярний документообіг підприємства.

1. Реєстр вхідної інформації.

2. Реєстр внутрішньої інформації.

3. Реєстр вихідної інформації.

3. Відомості про інформаційно-обчислювальної інфраструктурі підприємства.

4. Відомості про відповідальних осіб.

Списки питань для інтерв'ювання та анкетування складаються по кожному обстежуваному підрозділу і затверджуються керівником компанії. Це робиться з метою:

• запобігання доступу до конфіденційної інформації;

• посилення цільової спрямованості обстеження;

• мінімізації відволікання співробітників підприємств від виконання посадових обов'язків.

Загальний перелік питань (з їх подальшою деталізацією) включає наступні пункти:

• основні завдання підрозділів;

• збирається і реєстрована інформація;

• звітність;

• взаємодія з іншими підрозділами.

Анкети для керівників і фахівців можуть містити такі питання:

• Які (з позицій вашого підрозділу) повинні бути цілі створення інтегрованої системи управління підприємством?

• Організаційна структура підрозділу.

• Завдання підрозділу.

• Послідовність дій при виконанні завдань.

• З якими типами зовнішніх організацій (банк, замовник, постачальник тощо) взаємодіє підрозділ і якою інформацією обмінюється?

• Яким довідковим матеріалом ви користуєтеся?

• Скільки часу (у хвилинах) ви витрачаєте на виконання основних операцій? На які дати припадають "пікові навантаження"? (Періодичність у місяць, квартал, рік і т.д.) Технічне оснащення підрозділу (комп'ютери, мережа, модем і т.п.). Програмні продукти для автоматизації бізнес-процесів.

• Які звіти і як часто ви готуєте для керівництва? Ключові фахівці підрозділи, здатні відповісти на будь-які питання з бізнес-процесів, що застосовуються у підрозділі.

• Характеристики віддалених об'єктів управління.

• Документообіг на робочому місці.

Зібрані таким чином дані, як правило, не охоплюють усіх суттєвих сторін організаційної діяльності і мають високий ступінь суб'єктивності. І найголовніше, що такого роду обстеження не виявляють стійких факторів, пов'язаних зі специфічними особливостями організації, впливати на які можна виключно методами функціональної настройки організаційної системи.