Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт з практики Хлібзавод №1.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
24.12.2018
Размер:
223.74 Кб
Скачать

6.Облік власного капіталу та забезпечення зобов’язань

Власний капітал - це частина в активах підприємства, що залишається-після вирахуваним його зобов'язань.

До власного капіталу відносяться: статутний капітал, пайовий капітал, додатковий вкладений капітал, інший додатковий капітал; резервний капітал, нерозподілений прибуток (непокритий збиток), неоплачений капітал вилучений капітал.

Формування статутного капіталу ВАТ „ Львівський хлібзавод № 1 за рахунок внесків засновників (учасників) фіксується в засновницьких документах підприємства. Сума статутною капіталу, а також рішення про його збільшення або зменшення обов'язково реєструється в Державному реєстрі господарських одиниць. Сума статутного капіталу за балансом підприємства та сума, зареєстрована в Державному реєстрі, повинні бути тотожними. Сума, яка на дату реєстрації підприємства заявлена, але фактично не внесена засновниками, представляє собою неоплачений капітал підприємства. Невкладені кошти засновників (учасників) зменшують реальний розмір статутного капіталу і в балансі відображают ься зі знаком мінус.

Принципи формування статутного капіталу акціонерних товариств (АТ) регламентуються Законом України “Про господарські товариства”, згідно з яким за організаційно-правовими формами діяльності акціонерні товариства можуть створюватися як відкриті акціонерні товариства (ВАТ) і закриті акціонерні товариства (ЗАТ). Після реєстрації АТ на суму проведеної підписки на акції за їх номінальною вартістю в бухгалтерському обліку роблять запис:

Дт рах. 46 “Неоплачений капітал”

Кт рах. 40 “Статутний капітал”

Сальдо рахунку 40 “Статутний капітал” повинно дорівнювати величині статутного капіталу, зареєстрованого в установчих документах АТ, а також номінальній вартості випущених акцій. Фактичні внески до статутного капіталу АТ в оплату акцій відображаються по кредиту рахунка 46 “Неоплачений капітал” в кореспонденції з дебетом рахунків:

30 “Каса”, 311 “Поточні рахунки в національній валюті” (на суми реалізованих акцій за грошові кошти); 10 “Основні засоби”, 12 “Нематеріальні активи”, 20 “Виробничі запаси”, 28 “Товари” та ін. (на вартість внесених у порядку оплати акцій основних засобів, нематеріальних та інших активів за справедливою вартістю).

Додатковий капітал складається із емісійного доходу, тобто доходу одержаного від розміщення акцій власної емісії за цінами, які перевищують номінальну вартість; іншого вкладеного капіталу; дооцінки активів, безоплатного одержання необоротних активів; іншого додаткового капітал

Суми вилученого капіталу відображають вартість акцій власної емсії. які на даний момент не розміщені серед акціонерів. Вилучений капітал впливає на суму власного капіталу, а лише показує, що цей капітал належить підприємству, але не закріплений за конкретною фізичною особою (акціонером). Вилучений капітал повинен бути або перепроданий, анульований.

Кошти резервного (страхового) капіталу використовують,, відповідно до напрямків, передбачених в установчих документах: як правило, у випадку недостачі прибутку за рахунок резервного (страховок капіталу покриваються непередбачені витрати, погашаються борги перед кредиторами при ліквідації товариства, виплачуються дивіденди з привілейованими акціями тощо.

Статтею 14 Закону України "Про господарські товариства передбачено створення в господарському товаристві резервного (страхового капіталу у розмірі, встановленому установчими документами, але не менше 25 % статутного капіталу, а також інші капітали, передбачені законодавством України або установчими документами товариства. Розмір щорічних відрахувань до резервного (страхового) капіталу передбачається установчими документами, але не може бути меншим 5 % суми чистого прибутку.

Нерозподілені прибутки - це прибутки, одержані в результаті господарсько-фінансової діяльності підприємства, які зменшені на суму прибутків використаних у звітному році, включаючи нарахування податку на прибуток. Нерозподілений прибуток є власністю акціонерів і збільшує суму власного капіталу. Якщо фінансові результати діяльності збиткові, то сума збитку зменшує суму власного капіталу.

Майно товариства складається з основних засобів та обігових, коштів, вартість яких відображена в балансі товариства.[Додаток 2]

Товариство має право збільшувати статутний фонд, якщо всі раніше випущені акції повністю сплачені за вартістю нижче номінальної, шляхом випуску нових акцій, або збільшення номінальної вартості акції.

Розмір статутного фонду може бути зменшена за погодженням з кредиторами товариства шляхом: зменшення капітальної вартості випущених акцій; анулювання акції, які Товариство викупило у акціонерів. Рішення про зміну розміру статутного фонду набуває чинності з моменту реєстрації цих змін у встановленому законодавством порядку.

Фінансовий результат діяльності підприємства складається з прибутків та збитків.

Прибуток утворюється з виручки від реалізації за вирахуванням повної собівартості реалізованої продукції.

Резервний капітал - цс сума коштів, яка формується на підприємстві згідно до діючого законодавства та установчих документів для покриття передбачених витрат підприємства і для погашення заборгованості перед кредиторами при ліквідації АТ. А також використовується для здійснення розрахунків з акціонерами акціонерного товариства з привілейованими акціями.

Резервний капітал повинен становити не менше 25% від статутного капіталу.

Щорічні відрахування за законом України повинні бути не менше 5% суми чистого прибутку.

Типові проводки:

Дебет рах 42 Додатковий капітал

Кредит рах 40 Статутний капітал - збільшення статутного капіталу за рахунок додаткового капіталу .

Дебет рах 43 Резервний капітал

Кредит рах 44 Нерозподілені прибутки (непокриті збитки) - відображається використання резервної о капіталу на покриття збитків підприємства.

Дебет рах 44 Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)

Кредит рах 67 Розрахунки з учасниками — відображається використання прибутку та нарахування дивідендів власникам простих та привілейованих акцій.

Отже, формування статутного капіталу ВАТ „ Львівський хлібзавод № 1 за рахунок внесків засновників (учасників) фіксується в засновницьких документах підприємства. Статутний капітал підприємства становить 1126,5 тис.грн, форма власності підприємства – колективна.