Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт з практики Хлібзавод №1.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
24.12.2018
Размер:
223.74 Кб
Скачать

7.Облік розрахунків з оплати праці та відрахувань на соціальні заходи

На ВАТ "Львівський хлібозавод №1" застосовують відрядну і погодинну форми оплати праці.

По погодинній формі зарплата виплачується ремонтним робітникам, прибиральницям.

По відрядній - працівникам хлібного, кондитерського, сухарного цехів. За окладами виплачується - службовцям, спеціалістам, керівникам. Заробітна плата по бригадно - відрядній розцінці, розраховується так: весь хліб який випекла бригада, в тоннах перемножують на розцінку однієї тонни, потім підраховують разом у гривнях і цю суму розподіляють між працівниками, які виготовили хліб у цю зміну по їх тарифних ставках і відпрацьованих годинах. Також здійснюються доплати за простої на підприємстві з вини підприємства:

  • 75% від тарифної ставки за нічну зміну;

  • 70% премії від тарифної ставки ;

  • 50% за вихідні від тарифної ставки;

  • 100% за святкові дні від тарифної ставки.

На ВАТ "Львівський хлібозавод № 1 "застосовують такі тарифні ставки згідно розрядів для робітників:

  • 4 розряд - 1,21 грн.

  • 5 розряд - 1,38 грн.

  • 5 шк. розряд - 1,52 грн.

  • 6 розряд -1,60 грн.

Основними критеріями для нарахування заробітної плати, є чисельність працівників, їх професії, кваліфікації, витрати робочого часу у людино-годинах кількість виготовленої продукції (виконання робіт, послуг). Ці дані необхідні для обчислення таких економічних показників, як рівень забезпеченості робочою силою, рівня продуктивності та ін.

На ВАТ "Львівський хлібозавод №1" зарплата робітників основних цехів виплачується по бригадно-відрядній розцінці з урахуванням тарифних ставок кожного робітника. Додаткова зарплата складається з доплати за нічний час з 22-6 ранку доплати за святкові години за роботу в неділю. По окладах заробітна плата виплачується керівникам, спеціалістам і службовцям.

Кількість відпрацьованих годин робітником відображається у табелі робочого часу. Роботи можуть виконуватися одним робітником або бригадою. Послідовне виконання обсягу робіт фіксується в індивідуальних або. бригадних нарядах, які здаються в бухгалтерію, для нарахування заробітної плати.

Первинними документами на виробіток є рапорти або відомості обліку виконаних робіт.[Додаток 12]

Заробітну плату робітникам за тарифом розраховують множенням годинної тарифної ставки на кількість годин зміни.

Розподіл заробітної плати при бригадній відрядній системі оплати праці здійснюється пропорційно коефіцієнто-годинам.

Із заробітної плати працівників можуть здійснюватись тільки дозволені законом утримання: податку з доходу фізичних осіб, внески до Пенсійного фонду, внесків до Фонду соціального страхування по тимчасовій втраті працездатності та до Фонду соціального страхування на випадок безробіття в розмірах, передбачених законодавством. Крім цих утримань із заробітку працівників можуть утримуватися інші утримання: профспілкових внесків, за виконавчими документами та інші.

Синтетичний облік розрахунків по оплаті праці підприємства здійснюють на пасивному рахунку 66 “Розрахунки з оплати праці” за відповідними субрахунками. По кредиту рахунку 66 “Розрахунки з оплати праці” відображаються суми нарахованої основної і додаткової заробітної плати, премій; по дебету – утримання із заробітної плати, суми виплаченої і депонованої заробітної плати.

Звідси в бухгалтерському обліку на суму нарахованої заробітної плати роблять запис: Дт рах. 23 “Виробництво” – на суму заробітної плати, нарахованої робітникам, що зайняті в основному і допоміжному виробництвах;

Дт рах. 91 “Загальновиробничі витрати” - на суму заробітної плати, нарахованої загальновиробничому персоналу;

Дт рах. 92 “Адміністративні витрати” – на суму заробітної плати, нарахованої загальногосподарському персоналу;

Дт рах. 652 “По соціальному страхуванню” – на суму нарахованої допомоги по тимчасовій непрацездатності за рахунок коштів соціального страхування та інші.

Кт рах. 66 “Розрахунки з оплати праці”

Суми утримань із заробітної плати відображають записом по дебету рахунка 66 “Розрахунки з оплати праці” в кореспонденції з кредитом рахунків: 641 “Розрахунки за податками” (на суму утриманого податку з доходу фізичних осіб); 65 “Розрахунки за страхуванням” (на суму внесків до фондів соціального страхування).

Аналітичний облік розрахунків з працівниками по оплаті праці ведеть в картках – особових рахунках, які містять інформацію по нарахованих сумах, утриманнях, виплаті.

Основними законодавства України про загальнообов’язкове державне соціальне страхування визначено, що загальнообов’язкове державне соціальне страхування – це система прав, зобов’язань і гарантій, які передбачають надання соціального захисту, що включає матеріальне забезпечення громадян у разі захворювання, повної, часткової або втрати працездатності, втрати годувальника та в інших випадках передбачених законом.

Загальнообов’язкове державне соціальне страхування включає: пенсійне забезпечення; соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності; медичне страхування; страхування на випадок безробіття; страхування від нещасного випадку на виробництві і професійного захворювання, що викликали втрату працездатності; інші види страхування.

Основним джерелом коштів державного соціального страхування є внески роботодавців і застрахованих осіб. Розміри внесків щорічно встановлюються Верховною Радою України у відсотках:

  • для роботодавців – до суми фактичних витрат на оплату праці та інших виплат найманим працівникам, які підлягають оподаткуванню податком з доходу фізичних осіб;

  • для фізичних осіб – до суми оподатковуваного доходу.

В бухгалтерському обліку розрахунки по збору на загальнообов’язкове державне соціальне страхування ведуть на рахунку 65 “Розрахунки за страхування” і субрахунках:

  • 651 “За пенсійним забезпеченням”

  • 652 “За соціальним страхуванням”

  • 653 “За страхуванням на випадок безробіття”

  • 654 “За індивідуальним страхуванням”

  • 655 “За страхуванням майна”

По кредиту цих субрахунків відображають суми нарахованих зборів в кореспонденції з дебетом рахунків обліку витрат. При перерахуванні коштів до фондів роблять запис по дебету субрахунків і кредиту рахунка 311 “Поточні рахунки в національній валюті”.

Загальнообов’язкове державне соціальне страхування громадян України здійснюється за такими принципами: законодавчого визнання умов і порядку здійснення загальнообов’язкового державного соціального страхування; обов’язковість страхування осіб, які працюють на умовах трудового договору та інших підставах; надання права отримання виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням особам, зайнятим підприємницькою діяльністю; державних гарантій реалізації застрахованими своїх прав.

Основою для нарахування і виплати заробітної плати може слугувати розрахунково-платіжна відомість, до якої вноситься додаткова графа "Підпис про одержання або відмітку про видачу". Якщо видача заробітної плати за другу половину звітного місяця здійснюється за платіжними відомостями, що складаються бухгалтерією по кожному цеху, відділу, підпис одержувача ставиться у платіжній відомості. Виплачується заробітна плата у касі підприємства, при пред'явленні документа, що засвідчує особу.[Додаток 13]

Отже, на ВАТ "Львівський хлібозавод №1" застосовують відрядну і погодинну форми оплати праці , основою для нарахування і виплати заробітної плати є розрахунково-платіжна відомість