Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕНЕДЖМЕНТ ПЕРСОНАЛУ 1.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
24.12.2018
Размер:
36.84 Кб
Скачать

3. Основні функціональні обов'язки персоналу

Основним структурним підрозділом управління персоналом у вітчизняних організаціях являється відділ кадрів, на який покладаються функції наймання та звільнення працівників, а також підвищення кваліфікації та перепідготовки персоналу. Проте рівень роботи з персоналом не відповідає сьогодні завданням радикальної перебудови управління організацією. У практику діяльності кадрових служб

З

повільно впроваджуються наукові методи оцінки, розміщення та підготовки персоналу на основі ре­зультатів соціологічних та психологічних досліджень.

Наведемо орієнтовний склад функціональних підсистем системи управління персоналом організації, які об'єднують сукупність однорідних функцій:

І.Пщсистема маркетингу, прогнозування та планування персоналу (аналіз кадрового потенціалу, вироблення стратегії управління персоналом, аналіз ринку праці, прогнозування та планування потреби в персоналі, організація реклами, стосунки із зовнішніми джерелами, що забезпечують організацію персоналом, оцінка кандидатів на вакантні посади, поточна оцінка результатів діяльності).

^.Підсистема розвитку персоналу (технічне та економічне навчання, перепідготовка та підвищення кваліфікації, управління кар'єрою, професійна та соціально-психологічна адаптація працівників, проф­орієнтація).

ЗЛідсистема аналізу та вдосконалення системи винагород (нормування і тарифікація трудового процесу, управління вибором поведінки, розроблення систем оплати праці, розроблення форм участі персоналу в прибутках і капіталі, використання засобів морального заохочення).

    1. Підсистема умов праці (охорона праці і техніка безпеки, дотримання норм технічної естетики, психофізіології та ергономіки праці).

    2. Підсистема трудових відносин (взаємодія з профспілками, аналіз і регулювання відносин керівництва, соціально-психологічна діагностика, аналіз і регулювання групових і особистих взаємовідносин, управління виробничими конфліктами).

    3. Підсистема юридичних послуг (вирішення правових питань трудових відносин, узгодження розпорядчих документів з питань управління персоналом).

    4. Підсистема обліку персоналу (оформлення та облік наймання, звільнення та переміщень персоналу, інформаційне забезпечення системи управління персоналом).

    5. Щдсистема розвитку соціальної інфраструктури (управління житлово-побутовим обслуговуванням, забезпечення охорони здоров'я та відпочинку, організація продажу продуктів харчування та товарів ши­рокого вжитку).

    6. Підсистема розроблення та вдосконалення організаційної структури управління (аналіз існуючої організаційної структури управління, проектування організаційної структури, розроблення штатного розпису).

Наведена структура системи управління персоналом є орієнтовною, і залежно від розмірів організації склад підрозділів буде змінюватися (в малих організаціях один підрозділ може виконувати функції кількох підсистем, а у великих - функції кожної підсистеми, як правило, виконує окремий підрозділ).

  • кадрового, інформаційно-технічного, нормативно-методичного правового забезпечення системи управління персоналом;

  • управління компетенцією; планування роботи з персоналом;

змісту оперативного плану роботи з персоналом;

  • методів визначення потреби в персоналі;

  • нормування й обліку чисельності персоналу; технології управління персоналом і його розвитку;

  • профорієнтації і трудової адаптації; підвищення кваліфікації кадрів; управління соціальним розвитком організації.

Кадри — умова переходу України до ринку. Персонал фірми в сучасних умовах — це та основа, тільки завдяки якій можливо досягти ринкового успіху. Успіх досягають ті компанії, які орієнтуються на перс­пективу інноваційним управлінням праці, розширення знань, підвищення кваліфікації, розширення повноважень працівників у прийнятті рішень. Це означає поворот менеджменту до формування нових моральних цінностей, адаптивне використання людських ресурсів, підвищення творчої та організаторської активності персоналу. Сучасний менеджмент — це мистецтво управляти людьми. До завдань менеджера входить концепція управліййя трудовим колективом. Формування-команди — ключ до ділового успіху, коли всі працівники підкоряються загальним цілям і базовим цінностям організації. Можна виявити ряд характеристик роботи з персоналом:

розробка інструкцій; що формують посадові обов'язки працівників;

  • розробка програм професійної підготовки і розвитку персоналу; '* організація просування персоналу;

  • розробка систем оцінки -результатів і стимулювання праці. Критерії оцінки персоналу: здатність приймати рішення;

  • комерційна та ділрва-орієнтація; "« здатність до навчання;.

системне мислення;

  • наполегливість і завзятість; самостійність, ініціативність, діяльність;

V»" самоорганізація і здатність розподіляти час; . 1' організаційні здібності ' ? • здатність до переконання і співробітництва; - здатність ведення-перегеворів;

--' міжосОбистісні контакти; , 4' знання англійської'мови та інформатики. Нова стратегія персоналу в умовах ринкових відносив:

  • відмова від масового використання вузькоспеціалізованих працівників;

  • співробітництво компаній з університетами, коледжами, академіями;

використання системи безперервного навчання й підвищення кваліфікації кадрів всередині підприємства;

• урахування багатьох .факторів із складними взаємозв'язками; .'.• перехід від «наукового»"управління до ситуаційного підходу.

Вкладення в людські ресурси і кадрову роботу стає довгостроковим фактором конкурентоспроможності і виживання фірми.

В умовах переходу до ринкової економіки основними функціями кадрових служб являються:

  • організаційне і методичне забезпечення розвитку самоуправління, демократичних форм розгляду і висування на керівні посади;

  • прогнозування, визначення поточної і перспективної потреби в кадрах і джерел їх задоволення;

  • організаційне забезпечення професійного економічного навчання, підготовки і перепідготовки кадрів;

  • організація роботи з професійної орієнтації людини;

  • забезпечення ефективного використання всіх форм матеріального та морального стимулювання працівників із врахуванням їхньої трудової діяльності.

Оцінка ефективності кадрових заходів служби керування персоналом. Основними загальними показниками економічної ефективності є: ріст продуктивності праці;

  • річний економічний ефект;

  • зниження трудомісткості продукції; економія робочого часу;

  • економічна ефективність підвищення кваліфікації робіт; комерційна ефективність;

  • пошук шляхів удосконалювання і зниження витрат на керування. Особливості японської системи керівництва.