Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕНЕДЖМЕНТ ПЕРСОНАЛУ 1.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
24.12.2018
Размер:
36.84 Кб
Скачать

5.Організація управління персоналом

Основа будь-якої організації:— люди, котрі працюють у ній, якими необхідно управляти. Система управління персоналом дуже різнобічна і багатогранна. Вона включає всі аспекти взаємодії працівників з організацією. Створенню такої системи і координації роботи її складових служить підрозділ (відділ) управління персоналом у сучасній організації. Він має власну ієрархію посад, яка є складовою загально- організаційної ієрархії. Цей підрозділ підпорядковується безпосередньо заступнику керівника організації з персоналу. Чисельність співробітників відділу управління персоналом залежить від багатьох факторів: розміру організації, виду її діяльності, специфіки завдань, що стоять перед нею, фінансового стану, ступеня розвитку тощо. Більш молоді організації мають потребу в більшій кількості подібних працівників. Такий відділ є функціональним підрозділом, і його співробітники не беруть прямої участі в основній діяльності організації. Разом з тим ступінь ефективності їхньої роботи великою мірою залежить від ступеня взаємодії з лінійними підрозділами. У практичній діяльності лінійні служби (їхні керівники) несуть пряму відповідальність за досягнення мети організації і тому їх наділено повноваженнями приймати рішення, що стосуються розподілу й ефективного використання наявних трудових ресурсів. Функціональні підрозділи покликані допомагати експертними порадами лінійним керівникам підвищувати ефективність схвалюваних рішень. Тому оптимальною моделлю взаємодії лінійних підрозділів та відділу управління персоналом є та, за якої лінійні керівники делегують цьому відділу право ухвалення рішень щодо широкого спектра питань управління персоналом.

У повсякденній діяльності найбільш прийнятна схема, за якою відділ управління персоналом створює загальні умови, що сприяють реалізації потенціалу кожного співробітника та здійсненню контролю за ним, а лінійні керівники безпосередньо управляють працівниками. Для успішного виконання посадових обов'язків у працівників відділу разом з іншими рисами мають бути такі базові характеристики:

  • знання сфери діяльності організації;

  • фахові знання та навики у сфері управління персоналом;

  • здатність до навчання і розвитку;

  • риси лідера.

Працівники відділу управління персоналом мають знати і розуміти - специфіку виробничої діяльності організації, бачити перспективи її розвитку, в тому числі і на довгостроковий період, мати чітке уявлення про зв'язки організації, Гї споживачів, а також уміти розробляти ефективні системи управління персоналом в організації.

Основними елементами фахових знань у сфері управління персоналом є - планування і підбір, фахове навчання та розвиток працівників, мотивація їхньої діяльності й основні системи стимулювання, управління кар'єрою й оцінка роботи, а також навики спілкування та комунікації. Набуття співробітниками відділу необхідних знань дозволить їм стати спеціалістами в цій сфері.

Ефективна діяльність організації потребує вироблення напряму її розвитку. Саме тому працівники відділу управління персоналом зобов'язані вміти сформулювати поставлену мету і знайти способи досяг­нення та реалізації її на кожній стадії ієрархічної сходинки. Це потребує від них знання принципів планування, ухвалення рішень, розв'язання конфліктів тощо.

Однією з найбільш важливих рис працівника, пов'язаного з управлінням персоналом, є здатність до постійного поновлення фахових знань та навиків. Показником ефективності системи управління персоналом організації, а отже, і роботи відділу управління персоналом, у практичній діяльності є ступінь затрат на досягнення мети організації.

1 Сутність і завдання управління персоналом в умовах ринкової економікиПерехід до ринкової економіки пов'язаний зі зміною системи управління, з відходом від принципів бюрократичного адміністративно-командного керівництва, орієнтацією на владу, наказ, контроль, а не мотивацію, до системи сучасного менеджменту, об'єктом управління якої є: організація (підприємство);

процес управління як явища, що бере початок від людини, його потреб і цілей.

Сучасний менеджмент органічно включає в себе управління персоналом як гнучкою і динамічною організаційною системою, здатною швидко реагувати на кон'юнктуру ринку, умови конкуренції, що змінюють зовнішнє і внутрішнє середовище.

Управління персоналом — це складне соціально-економічне, інформаційне й організаційно- технологічне явище, процес діяльності, який пов'язаний із зміною якостей об'єкта управління. Управління персоналом має забезпечити ефективну взаємодію людини й організації, вміти застосовувати методи ефективного управління людьми.

Сучасний менеджмент персоналу повинен перетворювати досягнення науки управління і науково- технічного прогресу на виробничу силу, спиратися на інформаційні технології, ініціювати творчість та інноваційні процеси.

Сутність управління персоналом зводиться до:

  • оцінки ефективності праці й діяльності людини;

  • психофізіології праці;

  • проблем зайнятості населення;

  • управління трудовими ресурсами;

  • проблем державної служби;

  • основ організаційного проектування і побудови системи управління персоналом;

  • методів формування цілей, функцій організаційної структури управління персоналом;

2