Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
History_Repack_by_Nazar.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
24.12.2018
Размер:
418.82 Кб
Скачать

3. Звільнення українських земель від фашистських загарбників 1943-44 рр. Внесок українського народу в розгром фашистської Німеччини.

Перемога Червоної армії під Сталінградом ( 17 липня 1942р. – 2 лютого 1943р.) стала початком вигнання окупантів з України. Наприкінці січня - на початку лютого 1943 р. радянське командування поставило завдання звільнити Донбас і Харківський промисловий район силами військ Південного, Південно-Західного й Воронізького фронтів. У результаті наступальної операції в січні-березні 1943 р. було звільнено північно-східні райони Донбасу й Харків, але внаслідок контрнаступу німецьких військ радянські війська залишили ці райони й відійшли за річку Сіверський Донець. У результаті наступу радянських військ під Курськом було звільнено Донбас і Лівобережну Україну. У результаті Ізюмсько-Барвінківської, Бєлгородсько-харківської операцій 23 серпня 1943 р. було звільнено Харків. Донбаська, Чернігово-Прип'ятська наступальні операції вивели радянські війська до Дніпра., на якому німецька армія створила оборонний рубіж під назвою „Східний вал”.Почалося його форсування.Восени 1943 р. радянські війська почали наступ на Київському напрямку. 6 листопада 1943 р. Київ був звільнений від окупантів ціною великих втрат. Звільнення міста проходило важко; 8 березня-28 жовтня 1944 р. радянськими військами було проведено Східно-Карпатську стратегічну наступальну операцію, що забезпечила звільнення Карпатської України. 28 жовтня 1944 р. вся етнічна українська територія була звільнена.

Білет №3

1.Трипільська культура.

В період енеоліту на території України проживали носії трипільської культури. Назва походить від перших пам′яток, що були відкриті на початку ХХст. біля с. Трипілля (на Київщині) відомим археологом Вікентієм Хвойкою. Трипільська культура відома в Україні, Молдові, Румунії. Трипільці проживали селами і протомістами, у яких було до 2 тис жител і 10-15 тис населення. Трипільці займалися хліборобством, скотарством, мали розвинені ремесла, особливо гончарство. З’являється мальоване письмо. Центральне місце в релігійних уявленнях займала богиня родючості – Велика Матір. Панує маріархат. Особливо цікавим явищем в їх культурі є мальована кераміка - глиняний посуд, який випалювався в спеціальних печах: горщики, миски, великі посудини розмальовувалися чорною, білою та темно-червоною фарбами. Трипільці – це перше місцеве населення, непрямі предки українців, які вплинули на єтногенез українського народу. Ця культура проіснувала до початку бронзового віку і занепала внаслідок загибелі „трипільського суспільства” під натиском племен, що просувалися на Україну зі Сходу.

2. Антиукраїнська політика російського царизму та початок відродження української свідомості, Кирило-Мефодіївське товариство.

У січні 1846 у києві виникла укр. таємна політ організація кирило – мифод братство. Організацію називали на честь відомих просвітників св. Кирила й Мефодія. Форма організації була запозичена в укр. церковних братств 16-17ст. Ініціаторами створення братства і його засновниками виступили Василь Білозерський, Микола Гулак, Микола Костомаров, Пантелеймон Куліш, Опанас Маркевич. , незабаром до братства увійшли: Георгій Андрузький, Олександр Навроцький, Дмитро Пильчиков, Іван Посяда, Микола Савич, Олександр Тулуб і Тарас Шевченко. Це братство проіснувало 14 місяців. У Березні 1847 за доносом провокатора орган було викрито а її членів заарештовано й вивезено до Петербурга. Слідство під особистим контролем короля Миколи 1 тривало протягом березня – травня 1847. значення Кирило – мифод братства полягало в тому що воно вперше розробило широку політ програму нац. – визв руху фактично започаткувавши перехід від культурницького до політ етапу боротьби за нац. Розвиток Укр. то була спроба передової частини нац. Еліти осмислити й усвідомити місце й роль укр. народу в тогочасному світовому історичному процесі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]