Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Питання до контрольної роботи з фінансів Васютинська.docx
Скачиваний:
18
Добавлен:
17.01.2019
Размер:
27.9 Кб
Скачать
  1. Відмінність фінансів від грошей

Фінанси від грошей як за змістом, так і за функціями. 

  • фінанси виступають інструментом розподілу і перерозподілу ВВП, а гроші - як загальний еквівалент всім іншим товарам.

  • грошові відносини за своїм змістом і складом значно ширші ніж фінансові, оскільки крім фінансових включають відносини обміну та кредитні відносини.

  • фінанси виконують розподільчу і контрольну функції, а гроші - функції міри вартості, засобу обігу, засобу платежу, засобу нагромадження, світових грошей.

  • Гроші з'явилися на зорі сучасної цивілізації і використовувалися як універсального товару. Фінанси виникли разом з централізацією державної влади та розвитком економічних інститутів.

  1. Що таке ланки фінансової системи?. Наведіть приклади

Ланка фінансової системи – це відособлена частина фінансових відносин. Її виокремлення проводиться за ознакою наявності або відособленого фонду фінансових ресурсів, або специфічних форм і методів фінансових відносин. Приклади: Бюджетна система, державні цільові фонди (пенсійний фонд тощо).

  1. Назвіть та обґрунтуйте види фінансових планів

  • Індикативне планування – формування індикаторів, що визначають стан та розвиток соціально-економічних процесів у відповідності до встановлених цілей економічної політики.

  • Директивне планування – формування планів, які приймають силу закону, а відтак є обов’язковими для виконання та носять адресний характер.

  • Стратегічне планування, суть якого полягає у виборі головних пріоритетів соціально-економічного розвитку.

  1. У чому відмінність загальнодержавних та місцевих податків. Наведіть приклади. Загальнодержавні податки є обов’язковими до сплати на всій території країни. Їх ставки та перелік визначаються урядом. Перелік місцевих податків також визначається урядом держави, однак їхні ставки встановлюються відповідно до рішень місцевих рад – міських, сільських тощо. При цьому місцеві податки є обов’язковими до сплати не на всій території держави, а на територіях відповідних територіальних громад. Загальнодержавні: ПДВ. Місцеві: Єд. Подат.

  2. Що таке секвестр бюджету? Секвестр бюджету – це пропорційне скорочення видатків з усіх статей бюджету (крім захищених) протягом часу, що залишається до закінчення поточного бюджетного року. Секвестр є одним із способів боротьби із дефіцитом бюджету. Секвестру не підлягають захищені статті, склад яких визначає ВРУ(зарплата, стипендії, пенсії, медикаменти).

Варіант 3

  1. Відмінність фінансів від кредиту

Кредит

Має зворотній, платний та строковий характер.

Ресурси формуються в процесі перерозподілу вільних грошових коштів.

Яскраво виражений ринковий характер, тобто задовольняються індивідуальні потреби учасників ринку.

Матеріальна забезпеченість.

Фінанси

Односторонній рух вартості, виникають на безоплатній основі.

Ресурси формуються на стадії розподілу первинних доходів.

Задовольняються також суспільні потреби, тобто такі, що не можуть бути задоволені в умовах ринку.

Не мають матеріального забезпечення.