Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Питання до контрольної роботи з фінансів Васютинська.docx
Скачиваний:
18
Добавлен:
17.01.2019
Размер:
27.9 Кб
Скачать
  1. Що є сферами фінансової системи? Назвіть їх

Сфера фінансової системи характеризує узагальнену за певною ознакою сукупність фінансових відносин або підсистем.

Основними сферами фінансової системи в Україні є фінанси самостійних економічних суб’єктів, публічні фінанси, міжнародні фінанси, фінансовий та страховий ринки.

  1. Відмінність пені від штрафу

Штраф – це міра впливу на порушників законодавства, правил чи угод. Встановлюється у твердій грошовій сумі.

Пеня – це міра впливу, що застосовується при несвоєчасному виконанні грошових зобов’язань та розраховується шляхом нарахування певних відсотків за визначений період часу.

  1. Які існують форми оподаткування

Прямі та непрямі

  1. Бюджет як економічна категорія – це сукупність економічних відносини, які виникають між державою в особі державних органів влади та органів місцевого самоврядування з однієї сторони й юридичними і фізичними особами – з іншої, з приводу утворення централізованого фонду коштів держави, його розподілу і використання для задоволення суспільних благ.

Варіант 4

  1. Відмінність централізованих та децентралізованих фінансових ресурсів

Централізовані фінансові ресурси пов’язані із формуванням, розподілом та використанням грошових фондів, що знаходяться у розпорядженні держави та суб’єктів влади (бюджет, позабюджетні фонди, державні кредити)

Децентралізовані фінансові ресурси пов’язані із формуванням, розподілом та використанням фінансових ресурсів підприємств та організацій всіх форм власності.

  1. Фінансова система за внутрішньою будовою – це сукупність відносно відособлених, взаємозв'язаних сфер і ланок фінансових відносин, які відображають специфічні форми й методи розподілу і перерозподілу ВВП.

  1. Визначення фінансових механізмів

Фінансовий механізм - сукупність конкретних фінансових форм, методів, інструментів та важелів, за допомогою яких здійснюється процес розподілу (перерозподілу) ВВП.

  1. Функції податків та їх зміст

Виділяють 2 основні функції податків – фіскальну та регулюючу. Фіскальна функція пов’язана із забезпеченням доходів бюджету для задоволення суспільних потреб. За допомогою регулюючої функції шляхом застосування податкових інструментів вирішуються завдання економічної політики держави: формується система пільг, зміна ставок податків, розвивається чи стримується розвиток виробництва.

Також податки мають 3 допоміжні функції – розподільчу, контрольну та соціальну. Розподільча пов’язана із розподілом ВВП та національного доходу, соціальна підтримує соціальну рівновагу між платниками податків. Контрольна визначає раціональний та збалансований характер податкової системи.

  1. Бюджетний устрій . Бюджетний устрій є основою побудови бюджетної системи. Під бюджетним устроєм розуміється організація і принципи побудови бюджетної системи, її структура, взаємозв’язок між її окремими ланками. Ознакою бюджетного устрою є внутрішня організація бюджетної системи, яка формується відповідно до структури державного устрою та видів бюджетів, що визначаються територіально-адміністративним поділом країни;

Варіант 5

  1. Матеріальна основа фінансів

Матеріальною основою фінансів є фінансові ресурси. (ИЛИ ГРОШОВІ КОШТИ)

  1. Поняття «фінансове право».

Фінансове право —— самостійна галузь права, яка містить сукупність юридичних норм, що регулюють економічні відносини з приводу формування, розподілу і використання фондів грошових коштів держави та органів місцевого самоврядування, необхідних для реалізації їхніх завдань та функцій.

  1. Складові бюджетної системи

В Україні бюджетна система є дворівневою. На першому рівні знаходиться Державний бюджет, а другому – місцеві бюджети, які, у свою чергу, поділяються на обласні, районні та бюджети місцевого самоврядування.

  1. Відмінність фінансів та зарплати

Заробітна плата

Відображає вартість праці у грошовій формі, а відтак здійснюється рух вартості при обміні робочої сили, що є товаром, на гроші.

Утворює грошовий фонд оплати праці, який формує фінансові ресурси тільки у тій частині, що надходять до бюджету та позабюджетних фондів.

Пов’язана тільки з компенсацією витрат.

Має зустрічний рух вартості.

Фінанси

Регулюють фінансові відносини при оцінці вартості праці, впливаючи на

обсяг реальної заробітної плати за допомогою фінансових інструментів.

Пов’язані з формуванням великої кількості фондів фінансових ресурсів.

Мають ширші межі фінансового розподілу.

Тільки однобічний рух вартості.