Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

реферат політологія

.doc
Скачиваний:
47
Добавлен:
19.03.2019
Размер:
84.99 Кб
Скачать

12. Політична система в Україні є посткомуністичною. У ній поєднуються елементи старої командно-адміністра­тивної, мафіозної і сучасної демократичної систем.

Для неї характерні такі ознаки: 1) збереження структу­ри і функцій старого адміністративного апарату, елементів тоталітарної культури у вигляді нетерпимості до опонентів, двомірної оцінки дійсності і догматизму; 2) великий обсяг мафіозних каналів розподілу матеріальних і фінансових ресурсів через пільгові податки, кредити, використання бюджетних коштів не за призначенням, створених органа­ми державної влади для збагачення номенклатурних кланів взамін на отримання від них тіньових доходів; 3) поступо­ва реалізація конституційних принципів для створення правових умов розвитку сучасної правової демократії.

Політична система України сягає корінням у східнопра-вославну цивілізацію, історичні наслідки якої подолати у сучасному модернізаційному процесі значно важче, ніж тих політичних систем, що виросли на грунті західної культури.

13. Політична система в Україні лише частково забез­печує реалізацію своїх функцій, оскільки її інститути не зазнали глибокої трансформації у сучасну плюралістичну політичну систему, не спрацьовують саморегулюючі механіз­ми ринкової економіки і громадянського суспільства.

16